ΤτΕ: Σχέδιο για τη μείωση των κόκκινων δανείων κατά 50%

NEWSROOM
ΤτΕ: Σχέδιο για τη μείωση των κόκκινων δανείων κατά 50%
Φωτογραφία: Shutterstock

Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) επεξεργάζεται ένα σχέδιο που θα μειώσει κατά το ήμισυ τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Το σχέδιο, στο οποίο είχε αναφερθεί εκτενώς το Economistas ήδη από τις 31 Οκτωβρίου, προβλέπει ότι οι τράπεζες θα μεταφέρουν το ήμισυ από τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις σε ένα χρηματοδοτικό όχημα ειδικού σκοπού. Αυτό, με τη σειρά του, θα προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων και θα χρησιμοποιήσει το ποσό που θα συγκεντρωθεί για την αγορά «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο ανώνυμες τραπεζικές πηγές.

Το σχέδιο δεν έχει λάβει την τελική του μορφή και δεν είναι βέβαιο ότι οι επενδυτές θα ενδιαφερθούν να τοποθετηθούν σε ομόλογα που θα έχουν ως εγγύηση τις ανβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις των τραπεζών.

Η ΤτΕ έχει καταθέσει την πρότασή της στον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό της ΕΚΤ και στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με τραπεζικό στέλεχος που επικαλείται το Bloomberg, οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές μπορεί να κάνουν αποδεκτό τόσο το σχέδιο της ΤτΕ όσο και την πρόταση που είχε διατυπώσει το ΤΧΣ για τη δημιουργία ενός φορέα που θα χρηματοδοτείτο και από πόρους του κράτους. Ωστόσο, σύμφωνα με την ΤτΕ, η εν λόγω πρόταση έχει αδυναμίες καθώς περιορίζει στα 15 δισ. ευρώ τον προς απομάκρυνση όγκο των «κόκκινων» δανείων.

Το σχέδιο της ΤτΕ φαίνεται να έχει γίνει δεκτό με θετικό τρόπο στο Χρηματιστήριο, όπου οι μετοχές των τραπεζών σημειώνουν σημαντική άνοδο. Οι μετοχές της Eurobank και της Εθνικής ενισχύονται κατά 7,5%, της Alpha κατά 5,3% και της Πειραιώς κατά 3,6%.

ΣΧΕΤΙΚΑ