fbpxΕυνοϊκές αλλαγές στον MSCI στη σκιά διεθνών πιέσεων | Economistas.gr
Skip to main content

Ευνοϊκές αλλαγές στον MSCI στη σκιά διεθνών πιέσεων

Ευνοϊκές αλλαγές στον MSCI στη σκιά διεθνών πιέσεων
Φωτο: Shutterstock

Προϋποθέσεις ενίσχυσης του ελληνικού Χρηματιστηρίου με νέες εισροές κεφαλαίων δημιουργούν οι ευνοϊκές αλλαγές στο δείκτη MSCI, που ανακοινώνονται απόψε, όμως το διεθνές περιβάλλον των αγορών έχει επιδεινωθεί αισθητά, μετά την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Κίνας για το εμπόριο, που βύθισε σήμερα τις αγορές της Ασίας και τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού δείκτη S&P 500.

Απόψε θα ανακοινωθούν οι αλλαγές στη σύνθεση του δείκτη MSCI Greece Standard, με τους αναλυτές να προεξοφλούν την επιστροφή στο δείκτη των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, εξέλιξη που θα τροφοδοτήσει σημαντικές εισροές στις μετοχές των δύο τραπεζών.

Οι αναλυτές προδικάζουν την άμεση ένταξη της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας, που θα ανακοινωθεί σήμερα, ενώ η Eurobank θα ακολουθήσει λίγες εβδομάδες μετά, μέχρι το τέλος Μαϊου, με έκτακτη ανακοίνωση. Σημαντικά θετική επίδραση αναμένεται και για την μετοχή της Μυτιληναίος μετά την διαγραφή της Grivalia, λόγω της αύξησης της στάθμισής της στο δείκτη.

Σύμφωνα με τους κανόνες του MSCI, κάθε φορά που υπάρχει μια σημαντική εταιρική μεταβολή τότε εξετάζει με έκτακτη διαδικασία τα νέα δεδομένα και προχωρά στις κατάλληλες προσαρμογές. Έτσι, ήδη έχει ειδοποιήσει ότι έχει ενεργοποιήσει αυτή την έκτακτη διαδικασία και αμέσως μετά την έναρξη της διαπραγμάτευσης των μετοχών της «νέας» Eurobank, μετά δηλαδή την απορρόφηση της Grivalia, θα ανακοινώσει τις αλλαγές. Σημειώνεται ότι η έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου από την Ειπτροπή Κεφαλαιαγοράς και η έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών θα γίνει πριν το τέλος Μαΐου.

Ολοένα και πιο κοντά στην ένταξη στον MSCI Greece πλησιάζει και η μετοχή της Μυτιληναίος, η κεφαλαιοποίηση της οποίας διαμορφώνεται σήμερα σε 1,308 δισ. ευρώ, όμως οι πιθανότητες είναι μικρές να γίνει αυτό άμεσα.

Η ένταξη στον δείκτη MSCI Greece Standard εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε εισροές περίπου 70- 80 εκατ. δολαρίων στη μετοχή της Eurobank και 60 - 70 εκατ. δολαρίων στην Εθνική Τράπεζα. Όμως τα παραπάνω ποσά δεν είναι καθαρά, καθώς εκτός των εισροών θα πραγματοποιηθούν και κάποιες (αισθητά μικρότερες) πωλήσεις λόγω της διαγραφής τους από τον δείκτη MSCI μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ωστόσο, η μετοχή της Μυτιληναίος αναμένεται να ωφεληθεί σημαντικά από την διαγραφή της Grivalia από το δείκτη μεσαίας κεφαλαιαιοποίοησης MSCI, λόγω της συγχώνευσης με την Eurobank, και τη μετακίνηση ΕΤΕ και Eurobank από τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης στον MSCI Greece Standard.

Οι παραπάνω μεταβολές θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μεγάλη αύξηση της στάθμισης της Μυτιληναίος στον MSCI Mid Cap, καθώς θα είναι με διαφορά η μεγαλύτερη σε μέγεθος εγχώρια εταιρία στον δείκτη. Αυτό εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε εισροές έως 10 εκατ. ευρώ στη μετοχή, ανάλογα με την τελική στάθμιση.

Σύμφωνα με το μέσο όρο των δέκα τελευταίων συνεδριάσεων του Απριλίου, που αποτελεί το ένα από τα κριτήρια για την ένταξη στον δείκτη MSCI, η χρηματιστηριακή αξία της ΕΤΕ διαμορφώνεται στα 1,7 δισ. ευρώ και της Eurobank στα 1,6 δισ. ευρώ.

Η επιστροφή στον MSCI θα είναι αποτέλεσμα του ράλι που έχει σημειωθεί από τα τέλη Ιανουαρίου, με επίκεντρο της τραπεζικές μετοχές, που είχε ως αποτέλεσμα την ανάκτηση των μεγάλων απωλειών του χειμώνα του 2018.

Σημειώνεται ότι η «βουτιά» των τραπεζικών μετοχών, που άρχισε τον Σεπτέμβριο 2018, οδήγησε σε καταβαράθρωση των κεφαλαιοποιήσεων και τη διαγραφή των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank από τον δείκτη MSCI Greece Standard, εξέλιξη που τροφοδότησε νέες ρευστοποιήσεις οδηγώντας τις μετοχές των τραπεζών σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Έκτοτε, ωστόσο έχει πραγματοποιηθεί ράλι στο Χρηματιστήριο με τις μετοχές των τραπεζών να αποκομίζουν κέρδη άνω του 60% από τα χαμηλά στις 21 Ιανουαρίου 2016.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης MSCI Greece Standard είναι ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης για την ελληνική αγορά που περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες εγχώριες εισηγμένες επιχειρήσεις. Μετά τις διαγραφές του περασμένου Νοεμβρίου, ο δείκτης περιλαμβάνει μόνο έξι μετοχές: ΟΤΕ με στάθμιση 27,23%, ΟΠΑΠ με 19,24%, Alpha Bank με 17,23%, Jumbo με 15,83%, Motor Oil με 12,44% και ΤΙΤΑΝ με 8,03%. Οι παραπάνω σταθμίσεις θα μεταβληθούν σημαντικά λόγω της αναμενόμενης ένταξης στο δείκτη της Εθνικής και της Eurobank.

    

 ΤιμήΕθνική Χρημ. ΑξίαΤιμήEurobank Χρημ. Αξία
30-Apr1.9541.7870.7451.629
25-Apr1.961.7930.7361.609
24-Apr1.981.8110.7371.611
23-Apr1.9651.7970.7481.635
18-Apr1.951.7840.7431.624
17-Apr1.9281.7640.7331.602
16-Apr1.9281.7640.7451.629
15-Apr1.9251.7610.7351.607
12-Apr1.9011.7390.6891.506
11-Apr1.8811.7210.7021.535
Μ.Ο. 1.772 1.599

Τιμή σε ευρώ, χρηματιστηριακή αξία σε δισ. ευρώ

Υπό πίεση οι αγορές

Ευρύτερα, πάντως, το χρηματιστηριακό κλίμα έχει επιδεινωθεί αισθητά, μετά την αποτυχία των τελευταίων διαπραγματεύσεων ΗΠΑ - Κίνας για το εμπόριο, την περασμένη εβδομάδα, και την κλιμάκωση της επιθετικής  ρητορικής από τις δύο πλευρές μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η χρηματιστηριακή εβδομάδα άρχισε άσχημα, με τους ασιατικούς δείκτης να σημειώνουν πτώση της τάξεως του 1% στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και το γενικό δείκτη στην Σαγκάη να υποχωρεί κατά 1,6%. Πτώση της τάξεως του 1% σημειώνουν και τα προθεσμιακά συμβόλαια του S&P 500, ενώ υποχωρεί η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου, που δέχεται εισροές κεφαλαίων από επενδυτές που αναζητούν ασφάλεια.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο Λάρι Κούντλοου, σύμβουλος του Τραμπ για θέματα εμπορίου, δήλωσε ότι για να κλείσει μια συμφωνία με την Κίνα πρέπει να αποδεχθεί το Πεκίνο «πολύ ισχυρές» πρόνοιες για την ενσωμάτωση όσων συμφωνηθούν στην κινεζική νομοθεσία, ενώ η Κίνα, μέσω εφημερίδας που αποτελεί όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος, προειδοποίησε τους Αμερικανούς ότι κάνουν λάθος, αν νομίζουν ότι η Κίνα δεν μπορεί να αντέξει ένα εμπορικό πόλεμο.

Από την Παρασκευή, ο Τραμπ έχει κινήσει τη διαδικασία για να επιβληθούν αργότερα αυξημένοι δασμοί και στα τελευταία κινεζικά προϊόντα που έχουν εξαιρεθεί ως τώρα, αξίας 300 δισ. δολ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αποκλειστικό: Η έκθεση της Lansdowne που «γκρέμισε» τις τράπεζες
Αποκλειστικό: Η έκθεση της Lansdowne που «γκρέμισε» τις τράπεζες
Με λάθος ερμηνεία δικαστικής απόφασης η έκθεση του fund εμφάνισε τις ελληνικές τράπεζες και τη ΔΕΗ για... «κλείσιμο», προκαλώντας το ξεπούλημα των μετοχών τον Οκτώβριο. Σημειώνεται ότι το fund έχει «σορτάρει» εκατομμύρια μετοχές τραπεζών αλλά και της ΔΕΗ.
Αποκλειστικό: Η έκθεση της Lansdowne που «γκρέμισε» τις τράπεζες
Ποντάροντας στον εκτροχιασμό της χώρας
Ποντάροντας στον εκτροχιασμό της χώρας
Tο κερδοσκοπικό παιχνίδι στις τράπεζες - Εκατομμύρια μετοχές σε πωλήσεις «αέρα» - Πώς οι κακές επιλογές και η απειρία της κυβέρνησης έστρωσαν το χαλί στα ξένα funds.
Ποντάροντας στον εκτροχιασμό της χώρας
Τι κρύβει το ράλι (+26%) των τραπεζικών μετοχών
Τι κρύβει το ράλι (+26%) των τραπεζικών μετοχών
Υποχωρεί η ακραία απαισιοδοξία της αγοράς. Πού εντοπίζονται οι προσδοκίες ευχάριστων εκπλήξεων, τι εκτιμούν τώρα οι αναλυτές.
Τι κρύβει το ράλι (+26%) των τραπεζικών μετοχών
Πού οφείλεται το άλμα (+23%) της Τράπεζας Πειραιώς
Πού οφείλεται το άλμα (+23%) της Τράπεζας Πειραιώς
Σύμφωνα με εκτιμήσεις η υπερένταση της σημερινής ανόδου με +23% οφείλεται σε λόγους που άμεσα ή έμμεσα συνδέονται με ανοιχτές πωλήσεις.
Πού οφείλεται το άλμα (+23%) της Τράπεζας Πειραιώς
Τραπεζικό... άλμα +9%: Γιατί «καίγονται» οι short
Τραπεζικό... άλμα +9%: Γιατί «καίγονται» οι short
Η δημοσίευση αποτελεσμάτων για το 2018 επιβεβαιώνει ότι οι τράπεζες αλλάζουν σελίδα και δεν θα συρθούν σε ανακεφαλαιοποίηση. Ικανοποιητική και η λειτουργική κερδοφορία.
Τραπεζικό... άλμα +9%: Γιατί «καίγονται» οι short