fbpxΟι τράπεζες παίρνουν το όπλο τους... | Economistas.gr
Skip to main content

Οι τράπεζες παίρνουν το όπλο τους...

Οι τράπεζες παίρνουν το όπλο τους...
Φωτο: Shutterstock

Δεύτερη ημέρα ισχυρής ανόδου για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις μετοχές των τραπεζών να υπεραποδίδουν, στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος της περασμένης Κυριακής. Οι επενδυτές επικεντρώνουν την προσοχή τους στις τράπεζες επανεκτιμώντας τις προοπτικές και δυνατότητες ανάκαμψης του κλάδου υπό το πρίσμα των νέων πολιτικών δεδομένων.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο υψηλότερο σημείο της ημέρας, με κέρδη 2,31%, ενώ ο δείκτης των τραπεζών ενισχύθηκε κατά 6,65%. Στο μετεκλογικό διήμερο τα κέρδη του τραπεζικού δείκτη προσεγγίζουν το 20% έναντι ανόδου 9,3% του Γενικού Δείκτη. Η μετοχή της Τρ. Πειραιώς, μάλιστα, έχει καταγράψει κέρδη 46,6% στο μετεκλογικό διήμερο.

Η προοπτική πολιτικής σταθερότητας και εκλογής μιας νέας κυβέρνησης με σαφώς πιο φιλική αντίληψη για τον ιδιωτικό τομέα, που θα προωθήσει τις αναγκαίες ελαφρύνσεις φορολογίας και τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας. Επιπλέον, όπως έγραψε χθες το economistas.gr οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης θα επανεξετάσουν την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, προχωρώντας στις αναβαθμίσεις που είχαν «παγώσει» το προηγούμενο διάστημα.

Μια πιο ισχυρή οικονομία και με καλύτερη πιστοληπτική αξιολόγηση ενεργοποιούν μια σειρά εξαιρετικά θετικών παραγόντων για τις τράπεζες:

  •  Καλύτερες τιμολογήσεις τιλοποιήσεων/πακέτων κόκκινων δανείων. Η βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος θα οδηγήσει σε καλύτερες τιμές πώλησης των πακέτων μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς η ζήτηση των επενδυτών θα είναι μεγαλύτερη και οι δυνατότητες ανάκτησης των οφειλών μεγαλύτερες. Σημειώνεται ότι οι 6 συναλλαγές πώλησης προβληματικών δανείων, χωρίς εξασφαλίσεις που έχουν πραγματοποιήσει μέχρι τώρα Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς συνολικού ύψους 12,8 δισ. έγινε σε τιμή που αντιστοιχούσε στο 4% των οφειλών. Δεδομένου ότι πρόκειται για συναλλαγές αξίας δισεκατομμυρίων μια βελτίωση της τιμής στο 6% ή 7% της αξίας των δανείων θα είχε όφελος εκατοντάδων εκατομμυρίων για τις τράπεζες.
  • Ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση των σχεδίων του ΤΧΣ και της ΤτΕ για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων. Η δυσκολία που υπάρχει σήμερα στην τιμολόγησης του σχεδίου του ΤΧΣ, ώστε να μην θεωρηθεί ότι δημιουργεί ζήτημα κρατικής βοήθειας, λόγω της χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας μπορεί να λυθεί πι εύκολα αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για ταχύτερη αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας.
  • Επιτάχυνση των ρυθμών αύξησης τιμών στην αγορά ακινήτων. Η περαιτέρω ενίσχυση των τιμών των ακινήτων έχει άμεσα και μεγάλα θετικά αποτελέσματα στους ισολογισμούς των τραπεζών καθώς οδηγεί σε ανατίμηση της αξίας των ακινήτων που έχουν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους σαν εγγυήσεις.
  • Επιστροφή σε πιστωτική επέκταση. Η βελτίωση της οικονομίας, σε συνδυασμό με την μείωση του χαρτοφυλακίου δανείων των τραπεζών με την πώληση προβληματικών δανείων θα βοηθήσει για την επιστροφή της οικονομίας σε πιστωτική επέκταση. Τα νέα δάνεια θα φέρουν νέα έσοδα στις τράπεζες και η αύξηση των προπροβλέψεων κερδών θα επιτρέψει στις διοικήσεις των τραπεζών να προχωρήσουν πιο γρήγορα στο σχεδιασμό τους για την δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Η εικόνα της αγοράς

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 2,32% στις 794,63 μονάδες ενώ μέσα στην διάρκεια της συνεδρίασης κατάφερε να σπάσει προς στιγμή το όριο των 800 μονάδων. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 355,63 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 127 εκατ. αφορούν συναλλαγές της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας, 67,8 εκατ. της Eurobank, τα 29 εκατ. ευρώ της Alpha Bank ενώ στα 18 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι συναλλαγές της Πειραιώς. Υψηλές συναλλαγες για την μετοχή του ΟΤΕ (29 εκατ.), του ΟΠΑΠ (20 εκατ.), της Μοτορ Όιλ (11,8 εκατ.) και της Τιταν (11,7 εκατ.).

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε ενισχυμένος 1,38% στις 2.032,64 μονάδες. Η μετοχή της Σαράντης έκλεισε με κέρδη 6,97% με την μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να ακολουθεί με άνοδο 5,87%, και η μετοχή της Μοτορ Οιλ έκλεισε ενισχυμένη κατά 2,23%. Σε αρνητικό έδαφος βρέθηκε η μετοχή του ΟΤΕ με πτώση 2,10%, η Cenergy έκλεισε με πτώση 1,49% ενώ η Coca Cola κατέγραψε απώλειες 1,65%.

Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης πραγματοποίησε άλμα 2,24% με την μετοχή της Τεχνική Ολυμπιακής να ενισχύεται 7% και η Ιντραλότ 7,35% ενώ η Ιντρακόμ καταγράφει κέρδη 9,6% Με πτώση έκλεισε η Νηρεύς με απώλειες 2,23%, η Άβαξ με 0,86% και η μετοχή του Πλαισίου με 0,72%.

Τα μετεκλογικά κέρδη των τραπεζικών μετοχών

 28 Μαϊου24 ΜαϊουΜετ. %
Εθνική Τράπεζα2,1201,9807,1%
Alpha Bank1,4951,23820,8%
Eurobank0,8200,69518,0%
Τράπεζα Πειραιώς2,5401,73346,6%
Δείκτης Τραπεζών539,03451,919,3%
Γενικός Δείκτης794,63732,028,6%

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο θρίαμβος των αγοραστών απέναντι στους σορτ
Ο θρίαμβος των αγοραστών απέναντι στους σορτ
Tα θετικά νέα πολλαπλασιάζονται, οι αγοραστές επιστρέφουν και έχουν αυξηθεί δραστικά οι πιθανότητες ενός Βατερλό για τους short επενδυτές.
Ο θρίαμβος των αγοραστών απέναντι στους σορτ
Οι εκλογές ανεβάζουν στα ύψη τις προσδοκίες των αγορών
Οι εκλογές ανεβάζουν στα ύψη τις προσδοκίες των αγορών
Τι σημαίνει για το Χρηματιστήριο και την αγορά ομολόγων η θεαματική επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων. Γιατί «καίγεται» οριστικά το κακό σενάριο του καλοκαιρινού «πολέμου» με τις Βρυξέλλες.
Οι εκλογές ανεβάζουν στα ύψη τις προσδοκίες των αγορών
 Γιατί υπεραποδίδουν οι τράπεζες - Στο +25% η Πειραιώς
Γιατί υπεραποδίδουν οι τράπεζες - Στο +25% η Πειραιώς
Το εκλογικό αποτέλεσμα και η πολιτική αλλαγή δημιουργούν προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας και την επιτάχυνση της εξυγίανσης των ισολογισμών τους.
Γιατί υπεραποδίδουν οι τράπεζες - Στο +25% η Πειραιώς
Το νέο στοίχημα των αγορών στην ελληνική οικονομία
Το νέο στοίχημα των αγορών στην ελληνική οικονομία
Οι προσδοκίες για επιτάχυνση της ανάπτυξης και επίσπευση αναβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης οδηγούν σε ανατιμολόγηση μετοχών και ομολόγων.
Το νέο στοίχημα των αγορών στην ελληνική οικονομία