Η νέα απειλή της Κίνας που τρόμαξε την Wall Street

Economista
ECONOMISTA
Wall Street
Φωτό: Shutterstock

Σε περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας και φόβου για τις επικείμενες εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία λειτουργούν οι αγορές, καθώς όχι μόνο απομακρύνεται η προοπτική συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας για τα θέματα του εμπορίου, αλλά κλιμακώνεται η ένταση με νέες απειλητικές κινήσεις από την πλευρά του Πεκίνου.

Μετά την πολύ κακή συνεδρίαση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οι κύριοι δείκτες της Wall Street υποχώρησαν σε χαμηλό διμήνου, μετά την προειδοποίηση από την πλευρά της Κίνας ότι είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει την πολύ ισχυρή θέση που κατέχει στις σπάνιες γαίες για να πλήξει την αμερικανική οικονομία.

Οι σπάνιες γαίες είναι 17 χημικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται ευρύτατα στη βιομηχανία, από τα καταναλωτικά είδη υψηλής τεχνολογίας ως το στρατιωτικό εξοπλισμό. Κινεζικές εφημερίδες ανέφεραν ότι το Πεκίνο μπορεί ακόμη και να μειώσει τις εξαγωγές σπανίων γαιών, σε αντίποινα για τους δασμούς που έχει επιβάλει η Ουάσιγκτον στις κινεζικές εξαγωγές.

Σαν να μην έφθανε αυτό, η Huawei Technologies προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατά της αμερικανικής κυβέρνησης, ζητώντας να ακυρωθούν οι κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί, με την επίκληση λόγων ασφάλειας.

Διαχειριστές κεφαλαίων εκτιμούν ότι οι αγορές αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι, παρότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, δεν θα υπάρξει μια συμφωνία με νόημα για τον τερματισμό της αντιπαράθεσης.

Την ίδια στιγμή, επισημαίνουν ότι είναι ανησυχητική η στροφή των επενδυτών προς την ασφάλεια των κρατικών τίτλων υψηλής ποιότητας, όπως οι αμερικανικοί και οι γερμανικοί, που έχει προκαλέσει αντιστροφή της καμπύλης των επιτοκίων, δηλαδή τα βραχυχρόνια επιτόκια είναι υψηλότερα από τα μακροχρόνια, κάτι που συνήθως ερμηνεύεται και ως μια προαναγγελία επερχόμενης ύφεσης.

Ο βασικός αμερικανικός δείκτης, ο S&P 500 βρέθηκε σήμερα σε απόσταση περίπου 6% από το ρεκόρ όλων των εποχών που είχε καταγραφεί την Πρωτομαγιά, στις 2.954,13 μονάδες. Λίγο πριν τις 20.00, ώρα Ελλάδος, ο δείκτης υποχωρούσε στις 2.777 μονάδες (-0,90%), ενώ ο Dow Jones έχανε 1,20%. Ο γερμανικός DAX, δείκτης κατ' εξοχήν ευαίσθητος στις εντάσεις στα θέματα του εμπορίου, υποχώρησε σήμερα κατά 1,57%, ενώ ο FTSE-100 έχασε 1,15%.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση των 10ετών αμερικανικών τίτλων αναφοράς υποχώρησε σε χαμηλό 20 μηνών και η καμπύλη των επιτοκίων αντιστράφηκε. Την ίδια ώρα, τα 10ετή γερμανικά ομόλογα έχουν αρνητική απόδοση, -0,174%, καθώς οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για να «παρκάρουν» κεφάλαια στην ασφάλεια του γερμανικού Δημοσίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ