Πάμε προς παράταση Brexit και εκλογές;

NEWSROOM
λίρα Αγγλίας
φωτό: pixabay

*Του Matthew Ryan, Strategy Analyst της εταιρίας Ebury. Οι αναλυτές της εταιρίας αναδείχθηκαν από τον Bloomberg στις πρώτες θέσεις των πιο επιτυχημένων για τις προβλέψεις τους για την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου και δολαρίου – γουάν για το δεύτερο τρίμηνο του 2019.

Όπως είχαμε προβλέψει, η στερλίνα σημείωσε ράλι ανόδου απέναντι στους κύριους ανταγωνιστές της αμέσως μετά την έκπληξη που επεφύλαξε το Ανώτατο Δικαστήριο στις αγορές. Η έκπληξη ήταν η απόφαση του που καταλογίζει στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ως παράνομη ενέργεια το κλείσιμο του Κοινοβουλίου λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, «η απόφαση να ζητήσει από την Αυτής Μεγαλειότητα να αναστείλει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου ήταν παράνομη, διότι είχε ως αποτέλεσμα την χωρίς νόμιμη αιτιολογία παρεμπόδιση της ικανότητας του Κοινοβουλίου να εκτελεί τις συνταγματικές του λειτουργίες». Το Κοινοβούλιο θα αρχίσει ξανά τις εργασίες του σύντομα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής, John Bercow.

Θεωρητικά, η απόφαση αυτή θα παρέχει στους νομοθέτες περισσότερο χρόνο για να θέσουν σε εφαρμογή μέτρα που απαγορεύουν no deal Brexit, κάτι που είναι το ζητούμενο για την αγορά. Οι επενδυτές έδειξαν πόσο επικροτούν αυτήν την απόφαση, στέλνοντας την στερλίνα περίπου μισό τοις εκατό υψηλότερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Τρίτης στο Λονδίνο. Η έλλειψη μιας πιο ουσιαστικής κινητικότητας στο νόμισμα του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να αποδοθεί στην πλήρη απουσία σαφήνειας αναφορικά με τα επόμενα βήματα για το Brexit. Συνεπώς, η συνέχιση των συναλλαγών με ισοτιμία της τάξεως του 1,24-1,25 φαίνεται πως είναι ένα καλό bet αυτήν την εποχή, έως ότου είμαστε σε θέση να έχουμε πιο συγκροτημένη πληροφόρηση.

Πάντως, επιμένουμε στη βασική μας εκτίμηση για μια ακόμη καθυστέρηση στην έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα ακολουθηθεί από γενικές εκλογές.

ΣΧΕΤΙΚΑ