fbpxΑνάλυση Brexit: Ο Μπόρις επιτίθεται ενώ η στερλίνα αμύνεται | Economistas.gr
Skip to main content

Ανάλυση Brexit: Ο Μπόρις επιτίθεται ενώ η στερλίνα αμύνεται

Ανάλυση Brexit: Ο Μπόρις επιτίθεται ενώ η στερλίνα αμύνεται
Shutterstock

*του Matthew Ryan, Strategy Analyst της εταιρίας Ebury.

Όσο η διαδικασία για το Brexit τραβάει σε μάκρος, η αγορά εξακολουθεί να μην μπορεί να αντιληφθεί πότε ακριβώς το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει πραγματικά την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το προηγούμενο Σάββατο βαφτίστηκε «Super Saturday», χωρίς όμως να αντεπεξέρχεται στις αυξημένες προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί. Η τροπολογία Λέτγουιν που ψηφίστηκε προκάλεσε ένα ακόμη χτύπημα στην ψηφοφορία για τη συμφωνία αποχώρησης, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η 31η Οκτωβρίου ως ημερομηνία εξόδου. Ο Μπόρις Τζόνσον ήλπιζε να πραγματοποιήσει ψηφοφορία για το νομοσχέδιο τη Δευτέρα. Ωστόσο, ο ρεαλισμός υπερίσχυσε της ελπίδας και, όπως αναμενόταν, ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζακ Μπέρκοου δεν του έκανε το χατήρι.

Ως αποτέλεσμα της τροπολογίας Λέτγουιν, οι πολιτικοί του Ηνωμένου Βασιλείου θα στρέψουν την προσοχή τους στο σύνολο της νομοθεσίας που προκύπτει από την συμφωνία για το Brexit που επαναδιαπραγματεύτηκε ο Μπόρις Τζόνσον. Μια σειρά ψηφοφοριών αναμένεται να διεξαχθεί από τις 7 το απόγευμα, η πρώτη εκ των οποίων (αποκαλούμενη «δεύτερη ανάγνωση) θα είναι μια ευθεία ψήφος ναι / όχι για το αν θα προχωρήσει σε συζήτηση το Κοινοβούλιο. Εάν περάσει το «ναι», οι βουλευτές θα ερωτηθούν εάν θα εγκρίνουν ένα εντατικό χρονοδιάγραμμα τριών ημερών προκειμένου να διεξαχθούν οι συζητήσεις. Στην περίπτωση αυτή, οι βουλευτές θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν σχετικά με ορισμένες τροπολογίες, μεταξύ των οποίων μπορεί να περιλαμβάνεται η προσθήκη μιας ρήτρας που θα θέτει το νομοσχέδιο σε νέο δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύτηκε στους Financial Times με βάση τα προηγούμενα αρχεία ψηφοφορίας και τις πρόσφατες δηλώσεις μελών του Κοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός Τζόνσον θα μπορούσε να έχει πλειοψηφία πέντε βουλευτών. Ωστόσο, είναι ουσιαστικά πολύ δύσκολο να προβλέψουμε ποιός θα κυριαρχήσει σε ένα αποτέλεσμα που μπορεί να κριθεί από μια χούφτα βουλευτές. Σε περίπτωση αποτυχίας του Τζόνσον τις επόμενες ημέρες, αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εγκρίνει το αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου για επέκταση του Brexit. Αυτό θα μπορούσε μεταθέσει την κρίσιμη απόφαση στις αρχές του επόμενου έτους, και με την πιθανότητα να χρειαστεί η πραγματοποίηση γενικών εκλογών στο μεσοδιάστημα.

Μέχρι τώρα, η στερλίνα αντέδρασε με αρκετά ήρεμο τρόπο στην προοπτική ενός κυκεώνα πολιτικών εξελίξεων. Το νόμισμα του Ηνωμένου Βασιλείου έπεσε σε σχέση με τους ανταγωνιστές του μετά τη χθεσινή απόφαση του Μπέρκοου. Πάντως, διατηρείται το 1,29-1,30 σε σχέση με το δολάριο.

Η λογική λέει ότι τις επόμενες ημέρες θα περιμένουμε νευρικότητα εκ μέρους των επενδυτών, και τη μεταβλητότητα να φτάνει στα ύψη.

Σχεδιάγραμμα: στερλίνα/δολάριο, στο διάστημα 17-22 Οκτωβρίου 2019

brexit1.png

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βρετανία: Πιθανή μείωση επιτοκίων ρίχνει την στερλίνα
Βρετανία: Πιθανή μείωση επιτοκίων ρίχνει την στερλίνα
Εάν η Βρετανία αποφύγει ένα Brexit χωρίς συμφωνία, «νομίζω ότι είναι αρκετά εύλογο πως η επόμενη κίνηση στο τραπεζικό επιτόκιο θα είναι καθοδική παρά ανοδική», δήλωσε μέλος της ΤτΑ.
Βρετανία: Πιθανή μείωση επιτοκίων ρίχνει την στερλίνα
Πέφτει σήμερα η στερλίνα λόγω αμφιβολιών
Πέφτει σήμερα η στερλίνα λόγω αμφιβολιών
Η στερλίνα κατέγραψε σήμερα πτώση καθώς η ανακούφιση για την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit αντικαταστάθηκε από τις αμφιβολίες κατά πόσο θα περάσει από το βρετανικό Κοινοβούλιο.
Πέφτει σήμερα η στερλίνα λόγω αμφιβολιών
Βρετανία: Σε υψηλό επταμήνου η στερλίνα
Βρετανία: Σε υψηλό επταμήνου η στερλίνα
Οι επενδυτές αντιδρούν θετικά στην προοπτική η Βρετανία να αποφύγει την περίπτωση ενός ακόμα κοινοβουλίου όπου κανένα κόμμα δεν θα έχει αυτοδυναμία.
Βρετανία: Σε υψηλό επταμήνου η στερλίνα
Βρετανία: Σχόλιο του ΥΠΟΙΚ «ρίχνει» την στερλίνα
Βρετανία: Σχόλιο του ΥΠΟΙΚ «ρίχνει» την στερλίνα
Πτώση κατέγραψε σήμερα η στερλίνα ύστερα από τα σχόλια του Βρετανού υπουργού Οικονομικών Σατζίντ Τζάβιντ που ενίσχυσαν τους φόβους για αδύναμους δεσμούς μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ μετά το Brexit.
Βρετανία: Σχόλιο του ΥΠΟΙΚ «ρίχνει» την στερλίνα
Σε χαμηλό δύο εβδομάδων η στερλίνα
Σε χαμηλό δύο εβδομάδων η στερλίνα
Σε χαμηλό δύο εβδομάδων έναντι του δολαρίου υποχώρησε σήμερα η στερλίνα, επεκτείνοντας τις απώλειές της καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι η Βρετανία ετοιμάζεται να παρακάμψει μέρη της συμφωνίας διαζυγίου του Brexit.
Σε χαμηλό δύο εβδομάδων η στερλίνα