Morgan Stanley: 6 καταλύτες που καθιστούν trade τις ελληνικές τράπεζες

NEWSROOM
Morgan Stanley: 6 καταλύτες που καθιστούν trade τις ελληνικές τράπεζες
AP Images

Ως το «trade» του 2020 χαρακτηρίζει το κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών η Morgan Stanley, όπως αναφέρεται σε έκθεσή της προς τους πελάτες της τράπεζας.

Παράλληλα, στην έκθεση καταγράφονται έξι καταλύτες που θα καθορίσουν την πορεία των μετοχών των ελληνικών τραπεζών, επισημαίνοντας πως οι στόχοι που έχουν τεθεί από τις διοικήσεις μιλούν για δείκτες απόδοσης (RoE) άνω του 10% την επόμενη διετία.

«Η σκέψη μας είναι απλή», σημειώνει ο αναλυτής από το τμήμα πωλήσεων της τράπεζας. «Η αγορά είναι ανοικτή γι' αυτές τις ιστορίες απομόχλευσης. Ψάξτε για ονόματα με ισχυρή υποκείμενη κερδοφορία, χαμηλά ρίσκα εκτέλεσης και άμεσους καταλύτες. Αυτό ήδη δούλεψε στην Ιταλία (Monte) και τη Γερμανία (Deutsche Bank). Οι ελληνικές τράπεζες ακολουθούν», συμπληρώνει.

Ηρακλής: Ο μηχανισμός που θα προσφέρει κρατική εγγύηση στις τιτλοποιήσεις και τη μείωση των NPEs είναι έτοιμος. Εγκρίθηκε από την DG Comp τον Οκτώβριο και το ελληνικό κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο. Στην Ιταλία, παρόμοια σχήματα (GACS) παρουσιάστηκαν το 2016 και μείωσαν τα κόκκινα δάνεια από τα 324 δισ. ευρώ στα 165 δισ. ευρώ. Τα spreads του ιταλικού τραπεζικού συστήματος έναντι των κρατικών ομολόγων της χώρας μειώθηκαν πάνω από το μισό την ίδια περίοδο.

Ορατότητα για την τροχιά της οργανικής μείωσης των NPEs: Τα σχέδια για μείωση των κόκκινων δανείων στηρίζονται σε πολύ συντηρητικές παραδοχές. Η Alpha Bank υπολογίζει 3,5-4% ετήσια αύξηση των τιμών στο real estate, αλλά η πραγματική άνοδος είναι πολύ μεγαλύτερη. Οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν 9,1% ως το τρίτο τρίμηνο του 2019 και αναμένεται να αυξηθούν 8,4% φέτος.

Οι αγορές υποτιμούν την κυβέρνηση: Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για ανάπτυξη 4% μεσοπρόθεσμα. Η πορεία δείχνει ισχυρή (σήμερα κατά μέσο όρο στο 2,5%) και υπάρχει ούριος άνεμος: πάνω από 30 νομοσχέδια ψηφίστηκαν σε πέντε μήνες, υπήρξε σημαντική φορολογική μεταρρύθμιση και ισχυρά βήματα προς την επιτάχυνση της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή.

Έρχεται ενιαίο πτωχευτικό πλαίσιο: Η απλοποίηση και η επιτάχυνση του πτωχευτικού πλαισίου έως τον Απρίλιο θα προέλθει από την ενοποίηση επτά διαφορετικών διαδικασιών. Αυτό θα επισπεύσει, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, την οργανική μείωση των κόκκινων δανείων, μειώνοντας τους χρόνους και εξασφαλίζοντας καλύτερες αξίες ανάκτησης.

Αναβαθμίσεις του αξιόχρεου: Οι οίκοι αξιολόγησης (εκτός της Moody’s) έχουν θέσει τη χώρα σε σταθερό outlook και αναμένεται η έκθεση της DBRS στις 24 Απριλίου. Τα ελληνικά ομόλογα αξιολογούνται ως BB- αλλά οι αποδόσεις είναι αντίστοιχες των ιταλικών. Παράλληλα, η Κριστίν Λαγκάρντ της ΕΚΤ έχει δηλώσει «πεπεισμένη ότι τα ελληνικά ομόλογα θα γίνουν αποδεκτά για αγορές από το ευρωσύστημα».

Τα κεφαλαιακά σχέδια είναι πολύ συντηρητικά: Η διαδικασία de-risking δεν επιτρέπει μείωση σε ό,τι αφορά το μελλοντικό Pillar 2R ή άλλες απαιτήσεις των ρυθμιστικών αρχών.

ΣΧΕΤΙΚΑ