fbpxΠάνω από 4% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου | Economistas.gr
Skip to main content

Πάνω από 4% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

Πάνω από 4% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου
Φωτό: Shutterstock

Oι μαζικές πωλήσεις κρατικών ομολόγων σε ολόκληρη την ευρωζώνη οδηγούν τις αποδόσεις των τίτλων στα ύψη φέροντας πιο κοντά την ανάληψη δράσης από τον ESM. Δημοσίευμα του Μarket News, αποκαλύπτει ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες μελετούν το ενδεχόμενο παρέμβασης του ESM στην αγορά κρατικών ομολόγων. Επικαλούμενο πηγές του Eurogroup το ρεπορτάζ αναφέρει ότι το Ταμείο που δημιουργήθηκε για την διάσωση της ευρωζώνης, θα μπορούσε να ενισχύσει την προσπάθεια σταθεροποίησης της αγοράς ομολόγων στην οποία επιδίδεται η ΕΚΤ, η οποία όμως όπως αποδεικνύεται δεν είναι τόσο αποτελεσματική. Η ανάληψη δράσης του ΕSM με τη "δύναμη πυρός των 400 εκατ. ευρω που διαθέτει, συζητήθηκε στο προχθεσινό Εurogroup (16/3), χωρίς όμως να ληφθεί κάποια απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι ο ESM σχεδιάστηκε για να βοηθά τις χώρες που έχουν χάσει την πρόσβασή τους στις αγορές.

Το σενάριο επανέρχεται σήμερα μετά την δραματική πτώση των αγορών αλλά και την πρόβλεψη της ΕΚΤ για ύφεση της τάξεως του 5% στην ευρωζώνη φέτος. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine η επικεφαλής της ΕΚΤ Κρ. Λαγκάρντ, προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ηγέτες στη διάρκεια της χθεσινής Συνόδου Κορυφής, ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα μπορούσε να υποχωρήσει φέτος έως και κατά 5% στην περίπτωση που τα έκτακτα μέτρα για τον κορονοϊό διαρκέσουν για ένα τρίμηνο.

Νωρίτερα σήμερα η ΕΚΤ προχώρησε σε στοχευμένη παρέμβαση στην Ιταλική αγορά ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος QE, μετά την εκτόξευση της απόδοσης του 10ετους ομολόγου πάνω από το 3%.

Στην εγχώρια αγορά, η οποία παραμένει αποκλεισμένη από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η επιδείνωση ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Η απόδοση του 10ετους ξεπέρασε το 4%, του 5ετούς ομολόγου το 3,41% και του 15ετούς το 3,86%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 16 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 14 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές πώλησης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε 4,15% έναντι -0,30% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διευρυνθεί στο 4,45% από 3,21%. Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί το ευρώ με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,0897 δολ.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο δολάριο εκτιμώντας ότι τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα είναι πιο αποτελεσματικά σε σύγκριση με αυτά που λαμβάνονται στην Ε.Ε, προκειμένου να συγκρατήσουν την υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0934 δολ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Reuters: Σε νέο ιστορικό χαμηλό το ελληνικό 10ετές
Reuters: Σε νέο ιστορικό χαμηλό το ελληνικό 10ετές
Η Ιταλία καθοδήγησε σήμερα το ράλι στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης, με τις αποδόσεις των 10ετών τίτλων της να μειώνονται σε χαμηλά επίπεδα τεσσάρων μηνών.
Reuters: Σε νέο ιστορικό χαμηλό το ελληνικό 10ετές
Ανεβαίνει το 10ετές ομόλογο λόγω κορωνοϊού
Ανεβαίνει το 10ετές ομόλογο λόγω κορωνοϊού
Πιέσεις δέχονται και σήμερα τα ελληνικά ομόλογα με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς τίτλου να καταγράφει σημαντική άνοδο. Αντίθετα υποχωρεί η αποδόση του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου στο -0,50%.
Ανεβαίνει το 10ετές ομόλογο λόγω κορωνοϊού
Αλματώδης αύξηση για το 10ετές ομόλογο
Αλματώδης αύξηση για το 10ετές ομόλογο
Το κόστος ασφάλισης για την έκθεση σε ομόλογα χωρών - όπως της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Ιταλίας, αλλά και της Ελλάδας - αυξήθηκε σημαντικά σήμερα, καθώς συνέχισαν να μεγαλώνουν οι φόβοι για την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Αλματώδης αύξηση για το 10ετές ομόλογο
Πέφτουν ξανά οι αποδόσεις του 10ετούς
Πέφτουν ξανά οι αποδόσεις του 10ετούς
Σε ένα ισχυρό ράλι έχουν επιδοθεί σήμερα οι αποδόσεις των ομολόγων των χωρών του Νότου, τα οποία επηρεάστηκαν περισσότερο από τις μαζικές πωλήσεις της περασμένης εβδομάδας.
Πέφτουν ξανά οι αποδόσεις του 10ετούς