fbpx«Μαύρα» σενάρια της Fitch λίγο πριν την ετυμηγορία για την Ελλάδα | Economistas.gr
Skip to main content

«Μαύρα» σενάρια της Fitch λίγο πριν την ετυμηγορία για την Ελλάδα

«Μαύρα» σενάρια της Fitch λίγο πριν την ετυμηγορία για την Ελλάδα
Φωτο: Shutterstock

Αν μη  τι άλλο δικαιώθηκαν, όσοι εισηγήθηκαν την έκδοση του 7ετούς ομολόγου πριν ξεκινήσει η εβδομάδα μετά το Πάσχα, καθώς παρά τις διεργασίες που γίνονται σε όλες τις χώρες για σταδιακή έξοδο από την καραντίνα, οι εκθέσεις για τις επιπτώσεις από το lockdown και το σφόδρα πιθανό ενδεχόμενο να συνεχιστεί η υγειονομική κρίση, δείχνουν όλο και πιο «μαύρες».

Στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται η αξιολόγηση της Fitch την Ελλάδα. Υπό άλλες συνθήκες, στη χειρότερη περίπτωση θα επιβεβαιωνόταν η ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ στο οικονομικό επιτελείο υπήρχαν βάσιμες προσδοκίες ότι θα μπορούσε να γίνει μια ακόμα αναβάθμιση, ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα. Πλέον, το περιβάλλον είναι τελείως διαφορετικό, όλα έχουν ανατραπεί και παρά τα κεφάλαια που μπόρεσε να αντλήσει η Ελλάδα με ένα λογικό- τηρούμενων των αναλογιών- επιτόκιο, στην καλλίτερη περίπτωση αναμένεται μια light υποβάθμιση του outlook της Ελλάδας από θετικό, σε σταθερό.

Το βασικό σενάριο της Fitch

Σε ειδικό report για τις επιπτώσεις από την πανδημία, η Fitch αναλύει δύο σενάρια για την έκβαση της «μάχης». Ακόμα και το βασικό σενάριο μόνο ως «μαύρο» μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς κάνει λόγο για ένα πλήγμα με τέτοια ένταση και τέτοιο βάθος, που δεν έχουμε ξαναβιώσει μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ειδικά όσον αφορά στην Ευρωζώνη, η Fitch υπολογίζει ότι το ΑΕΠ της όχι απλώς θα «βουτήξει» στη διάρκεια του 2020, αλλά κι ότι θα παραμείνει σε επίπεδα χαμηλότερα του δ’ 3μηνου του 2019, για το μεγαλύτερο διάστημα του 2021!!!

Τα κύρια σημεία του βασικού σεναρίου είναι περιοριστικά μέτρα- με διαβαθμίσεις- για 2 ή 3 μήνες, μεγάλη αύξηση της ανεργίας και αντίστοιχη πτώση του εισοδήματος των εργαζομένων, «βουτιά» στη ζήτηση, αύξηση του ποσοστού των χρεοκοπιών, άνοιγμα της «ψαλίδας» των επιτοκίων στις αγορές με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την πρόσβαση κάποιων χωρών. Όσον αφορά στα μέτρα στήριξης των οικονομιών, ο Οίκος εκτιμά ότι όντως ανακόπτουν την πτωτική πορεία αλλά δεν μπορούν να γίνουν αποτελεσματικά, παρά μόνο αν «κάτσει» η υγειονομική κρίση. Φυσικά, ακόμα και στο βασικό σενάριο υπάρχουν πρακτικές επιπλοκές, όπως ότι τα συστήματα Υγείας θα παραμείνουν στο «κόκκινο», τα σχολεία και πανεπιστήμια θα παραμείνουν κλειστά για 3-4 μήνες, ο τουρισμός θα καταρρεύσει για επίσης 3-4 μήνες.

Tο κακό σενάριο της Fitch


Υπάρχει, όμως και το κακό σενάριο. Η επανεμφάνιση κρουσμάτων σε μεγάλες οικονομίες παρατείνει την υγειονομική κρίση και την κρίση εμπιστοσύνης, έχουμε παράταση στα περιοριστικά μέτρα ή νέα lockdown και ακολούθως απομάκρυνση της ανάκαμψης. Σε ένα τέτοιο σενάριο- που «κουμπώνει» με τις προειδοποιήσεις του Π.Ο.Υ. για τους κινδύνους που εγκυμονεί μια επίσπευση των περιοριστικών μέτρων- η ανάκαμψη μετατίθεται πέρα από το 2021.
Τα κύρια σημεία αυτού του σεναρίου είναι ύφεση ως και 7% για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, επιβράδυνση στην Κίνα, ύφεση στις αναδυόμενες αγορές, απώλειες θέσεων εργασίας και μειώσεις μισθών σε όλα τα εισοδηματικά κλιμάκια ακόμα και των ισχυρών οικονομιών, κατάρρευση της ζήτησης, εθνικοποιήσεις ευρείας κλίμακας, μετατροπή χιλιάδων επιχειρήσεων σε «ζόμπι».

Ειδικά όσον αφορά στις αγορές, θα μετατραπούν σε ζούγκλα για τους αδύναμους, καθώς θα παραμείνουν «ανοικτές» μόνο για τους ισχυρούς με το χαμηλό ρίσκο κι αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να προκαλέσει κοινωνική και πολιτική αστάθεια σε κάποιες περιοχές…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της…
Η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της…
Το 26,8% των νέων της Ελλάδας βρίσκονται εκτός εργασίας και εκτός εκπαίδευσης: δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη, μετά την Ιταλία. Μισό εκατομμύριο νέοι πήραν το δρόμο για το εξωτερικό.
Η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της…
Fitch: Διατήρησε στο ΒΒ- την Ελλάδα
Fitch: Διατήρησε στο ΒΒ- την Ελλάδα
Σταθερό και το outlook. Ο οίκος εκτιμά ότι τα υψηλά επίπεδα χρέους, οι αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης και τα κόκκινα δάνεια φρενάρουν την υψηλότερη αξιολόγηση.
Fitch: Διατήρησε στο ΒΒ- την Ελλάδα
Ύφεση- εφιάλτης και για την Ελλάδα
Ύφεση- εφιάλτης και για την Ελλάδα
Αναζητείται αντίδοτο στην αύξηση των δημόσιων δαπανών- Από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένονται οι «ενέσεις» για να μην «κολλήσει» το ΑΕΠ βαδίζοντας για το 2021.
Ύφεση- εφιάλτης και για την Ελλάδα
ΑΕΠ: Ισχυρή ανάπτυξη 13,4% στο γ’ τρίμηνο 2021
ΑΕΠ: Ισχυρή ανάπτυξη 13,4% στο γ’ τρίμηνο 2021
Η άνοδος αυτή του ΑΕΠ, σύμφωνα με τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς της ΕΛΣΤΑΤ, οφείλεται στην αύξηση της κατανάλωσης, των ιδιωτικών επενδύσεων και των εξαγωγών.
ΑΕΠ: Ισχυρή ανάπτυξη 13,4% στο γ’ τρίμηνο 2021