fbpxΡαντεβού τον Σεπτέμβριο με τις αγορές | Economistas.gr
Skip to main content

Ραντεβού τον Σεπτέμβριο με τις αγορές

Ραντεβού τον Σεπτέμβριο με τις αγορές
Φωτο: Shutterstock

Έχοντας “μαζέψει” από τις αγορές ήδη 7,5 δισ ευρώ, ο ΟΔΔΗΧ έχει σχεδόν καλύψει το φετινό του δανειακό πρόγραμμα και το μόνο που μένει είναι το... κερασάκι στην τούρτα.

Η χθεσινή, εντυπωσιακή έξοδος δεν είναι η τελευταία της χρονιάς, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι αν όλα πάνε καλά, η Ελληνική Δημοκρατία θα χτυπήσει τουλάχιστον μια φορά ακόμα την πόρτα των αγορών, πιθανότατα προς το τέλος Σεπτεμβρίου. Αν και είναι ακόμα νωρίς, οι εναλλακτικές που υπάρχουν στο τραπέζι είναι είτε μια νέα έκδοση 5ετούς ομολόγου είτε ένα reopening προηγούμενης έκδοσης. Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο δεν είναι να... γεμίσουν τα ταμεία, παρά την ενισχυμένη “ομπρέλα” της ΕΚΤ, αλλά να διατηρηθεί αυτή η σχέση με την επενδυτική κοινότητα, που αποδείχθηκε ιδιαιτέρως στενή.

Τα ποιοτικά στοιχεία της χθεσινής έκδοσης εξέπληξαν ευχάριστα όσους περίμεναν ότι η... πολυκοσμία στις αγορές, ενδεχομένως να δημιουργούσε πρόβλημα. Ιρλανδία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Αλβανία βγήκαν και αυτές μαζί με την Ελλάδα, ενώ Γερμανία, Φινλανδία και Κροατία προανήγγειλαν τις δικές τους εκδόσεις, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες περί επίσπευσης κινήσεων εν όψει της δύσκολης μάχης στη Σύνοδο Κορυφής. Ποιό ήταν το αποτέλεσμα για το ελληνικό “χαρτί”; Προσφορές που έφτασαν κάποια στιγμή στα 17 δισ ευρώ και τελικό επιτόκιο 1,5%, που είναι το χαμηλότερο της Ελληνικής Δημοκρατίας από καταβολής εκδόσεων σε ευρώ!

screenshot_20200609-225436.jpg

Αναμφίβολα οι μεγάλες ταμειακές ανάγκες, για τη χρηματοδότηση μέτρων 24 δισ ευρώ απέναντι στις επιπτώσεις του κορωνοϊού, προκάλεσαν μια πρόσθετη ανησυχία ότι οι αγορές μπορεί να πιέσουν την Ελλάδα με υψηλότερα επιτόκια. Αυτή η ανησυχία δεν επιβεβαιώθηκε και μετά το ράλι στις αποδόσεις, που προκάλεσαν οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ, η έκδοση επισφραγίστηκε όχι μόνο με υπερπροσφορές και πολύ χαμηλό κουπόνι, αλλά και με την ισχυρή παρουσία μακροπρόθεσμων επενδυτών, κοινώς real money investors και όχι... καμικάζι.

Ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος είναι ότι η αρχική “οδηγία” για επιτόκιο γύρω στο 1,7% πολύ γρήγορα άλλαξε, κυρίως λόγω της ποιότητας των επενδυτών που συνωστίστηκαν στο βιβλίο προσφορών.

Πάνω από 215 λογαριασμοί χρησιμοποιήθηκαν για προσφορές, με τη μερίδα του λέοντος να προέρχεται από το Citi, ενώ για μια ακόμα φορά οι “Βόρειοι” με ποσοστό 7%, έκαναν αισθητή την παρουσία τους. Το... πετράδι του στέμματος είναι, ωστόσο, το στοιχείο που δείχνει ότι οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές απορρόφησαν σε ποσοστό άνω του 85% την έκδοση, με μόλις 14,5% να καταλήγει σε hedge funds, ενώ ως ψήφος εμπιστοσύνης στο αξιόχρεο της Ελληνικής Δημοκρατίας, χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι το 5,5% της έκδοσης κατέληξε σε συνταξιοδοτικά ταμεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έτοιμο να «σπάσει» το όριο του 1% το ελληνικό 10ετές!!!
Έτοιμο να «σπάσει» το όριο του 1% το ελληνικό 10ετές!!!
Εντείνεται η πίεση στους Ευρωπαίους να προσαρμόσουν σε ρεαλιστικά επίπεδα τις παραδοχές του DSA- Ενισχύεται η ελληνική θέση εν όψει της μάχης των πλεονασμάτων.
Έτοιμο να «σπάσει» το όριο του 1% το ελληνικό 10ετές!!!
Ανοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές ομόλογο
Ανοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές ομόλογο
Το αρχικό επιτόκιο, με το άνοιγμα του βιβλίου, είχε τοποθετηθεί στο mid swap + 170/175 bps, δηλαδή στο 1,65% με 1,70%. Το επιτόκιο μπορεί να διαμορφωθεί στο 1,45- 1,50%.
Ανοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές ομόλογο
Νέο ρεκόρ για το ελληνικό 10ετές ομόλογο -Υποχώρησε κάτω από το 1,1%
Νέο ρεκόρ για το ελληνικό 10ετές ομόλογο -Υποχώρησε κάτω από το 1,1%
Θετικό το κλίμα και σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων -Οι επενδυτές στρέφονται σε τοποθετήσεις μικρότερου κινδύνου και η ΕΚΤ συνεχίζει τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP.
Νέο ρεκόρ για το ελληνικό 10ετές ομόλογο -Υποχώρησε κάτω από το 1,1%