ΕΚΤ: Βουλγαρία-Κροατία χρειάζονται ακόμη δουλειά για να ενταχθούν στο ευρώ

NEWSROOM
ΕΚΤ: Βουλγαρία-Κροατία χρειάζονται ακόμη δουλειά για να ενταχθούν στο ευρώ
Shutterstock

Η Βουλγαρία και η Κροατία πρέπει να κάνουν δουλειά ακόμη για να διορθώσουν τις οικονομίες και να βελτιώσουν τους θεσμούς τους πριν ενταχθούν στο ευρώ, δήλωσε σήμερα το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Φάμπιο Πανέτα.

Οι μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες έχουν δεσμευθεί οι δύο χώρες, δεν θα διορθώσουν όλες τις ανισορροπίες και αδυναμίες που αντιμετωπίζουν και χρειάζεται περισσότερη πρόοδος για τη βελτίωση της διακυβέρνησης, του νομικού πλαισίου τους και της συνολικής ποιότητας των θεσμών, επεσήμανε ο Πανέτα σε ομιλία του.

Οι δύο χώρες έγιναν δεκτές σήμερα στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών-2, ο οποίος αποτελεί τον προθάλαμο για την ένταξή τους στο ευρώ και θα μπορούσαν να ενταχθούν στην Ευρωζώνη το 2023.

Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα την ανώτερη και κατώτερη επιτρεπτή ισοτιμία του βουλγαρικού λεβ και της κροατικής κούνας έναντι του ευρώ, οι οποίες ισχύουν από σήμερα, Δευτέρα 13 Ιουλίου, μετά την απόφαση της Παρασκευής να ενταχθούν τα δύο νομίσματα στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών ΙΙ. Η συμμετοχή στον ERM αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Βουλγαρίας και της Κροατίας στην Ευρωζώνη, η οποία αναμένεται να γίνει το νωρίτερο το 2023.

Οι ισοτιμίες των δύο νομισμάτων δεν θα πρέπει να αποκλίνουν από το ανώτερο και το κατώτερο όριο που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των κεντρικών τραπεζών τους και της ΕΚΤ (ισοτιμίες παρέμβασης). Η ισοτιμία του βουλγαρικού νομίσματος θα μπορεί να κυμαίνεται από 1,66246 λεβ ανά ευρώ (κατώτερο όριο παρέμβασης) έως τα 2,24920 λεβ (ανώτερο όριο παρέμβασης) με την κεντρική ισοτιμία να έχει συμφωνηθεί στα 1, 95583 λεβ ανά ευρώ. Η ισοτιμία της κροατικής κούνας θα μπορεί να κυμαίνεται από 6,40433 κούνες ανά ευρώ (κατώτερο όριο) έως τις 8,66468 κούνες (ανώτερο όριο), με την κεντρική ισοτιμία στις 7,53450 κούνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ