Ως 2 δισ. με το reopening του 10ετούς ομολόγου

Φωτο: Shutterstock

Στις αγορές βρίσκεται εκ νέου η Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που μετέδωσε το iefimerida στις 20 Αυγούστου για έξοδο στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Αν και το βασικό σενάριο προέβλεπε μια νέα έκδοση 5ετούς ομολόγου, προκρίθηκε η επανέκδοση (reopening) του 10ετούς της 18ης Ιουνίου. “Μια έκδοση 5ετούς θα “στριμωχνόταν” με τις λήξεις άλλων ομολόγων” εξηγεί αρμόδια πηγή, συμπληρώνοντας ότι η κίνηση αυτή- η επανέκδοση του 10ετούς- λειτουργεί ως εφαλτήριο αλλά και ως σημείο αναφοράς για την επόμενη χρονιά.

Με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν αυτήν τουλάχιστον τη στιγμή ταμειακές ανάγκες, η έξοδος στις αγορές γίνεται με στόχο να αντληθούν 1,5 με 2 δισ ευρώ, χωρίς να έχει αποφασιστεί ακόμα αν αυτή η έκδοση θα είναι η τελευταία της χρονιάς. Όσον αφορά, δε, στη... ναυαρχίδα των εκδόσεων, δηλαδή ένα 30ετές ομόλογο, η ίδια πηγή την τοποθετεί χρονικά εντός του 2021 εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις και απρόοπτα.

Η αλήθεια είναι ότι οι αβεβαιότητες πληθαίνουν, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι παίχθηκε ένα μικρό θρίλερ πριν πατηθεί το κουμπί για την εντολή στους αναδόχους της έκδοσης. Κατ' αρχάς η Δευτέρα πέρασε χωρίς να κουνηθεί ούτε... βλέφαρο, καθώς ήταν τραπεζική αργία και υπήρχε κίνδυνος να περάσει στα ψιλά η νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές. Ωστόσο, ακόμα και την Τρίτη η τελική απόφαση ελήφθη με καθυστέρηση, καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι ετοιμάζονται να βγουν στις αγορές τα... βουβάλια.

Όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, μπαίνοντας στο Φθινόπωρο θα δημιουργηθεί συνωστισμός από τις χώρες με “βαριές” δανειακές ανάγκες, όπως η Ιταλία, η οποία θα πρέπει να αντλήσει 150- 160 δισ ευρώ από τις αγορές ως το τέλος του χρόνου! Μέχρι χθες το πρωί κυκλοφορούσε, λοιπόν, η φήμη ότι η Ισπανία ετοιμάζεται για ομόλογο και μόνο όταν στον ΟΔΔΗΧ βεβαιώθηκαν ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί άμεσα, τότε και μόνο τότε άναψαν πράσινο φως για την ελληνική έξοδο.

Πέρα από το... στριμωξίδι στις αγορές- και μάλιστα σε συνθήκες αναζήτησης ρευστού για την κάλυψη των αυξημένων ταμειακών αναγκών που δημιουργούν στις κυβερνήσεις τα μέτρα στήριξης έναντι των επιπτώσεων της πανδημίας- υπάρχει πάντα η αβεβαιότητα των αμερικανικών εκλογών, ενώ ουδείς μπορεί να παραβλέψει την ένταση στη Ν.Α. Μεσόγειο. Ως τώρα, πάντως, οι επενδυτές παραμένουν ψύχραιμοι, διατηρώντας τις αποδόσεις (και) των ελληνικών ομολόγων σε χαμηλά επίπεδα. Το 10ετές κινήθηκε χθες στο 1,138%, το 5ετές στο 0,28%, ενώ οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων διάρκειας ενός, τριών και έξι μηνών παραμένουν σε αρνητικό έδαφος.

ΣΧΕΤΙΚΑ