Άρον άρον κλείνουν τις ανοιχτές θέσεις τα hedge funds

Υπό εντεινόμενη πίεση βρίσκονται χαρτοφυλάκια, κυρίως ξένα hedge funds, που έχουν προχωρήσει σε ανοιχτές πωλήσεις τραπεζικών μετοχών καθώς οι εξελίξεις στον κλάδο, με αιχμή τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ανατρέπουν τον βασικό μοχλό πίεσης που διέθεταν: ότι το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων είναι μη επιλύσιμο και ο εξαναγκασμός των τραπεζών σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου μονόδρομος.

Ήδη χαρτοφυλάκια που πόνταραν επιθετικά σε αδιέξοδο των τραπεζών κλείνουν θέσεις: η Oceanwood Capital Management που είχε προχωρήσει σε ανοιχτές πωλήσεις του 0,89% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας έχει μειώσει δραστικά την ανοιχτή θέση της κάτω του 0,5% όπως και η Marshall που μείωσε στο μισό τις ανοιχτές πωλήσεις που έχει πραγματοποιήσει στην Πειραιώς. Μάλιστα πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι τα ξένα funds προχωρούν σε άρον άρον κλείσιμο θέσεων σε τραπεζικές μετοχές εξου και η σημαντική άνοδος των μετοχών την προηγούμενη εβδομάδα παρά την αναδιάρθρωση του δείκτη MSCI.

Η μεγάλη κινητικότητα που επικρατεί στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλάζει τα δεδομένα και κλονίζει την βεβαιότητα πολλών αναλυτών, και σίγουρα πολλών hedge funds που έχουν προχωρήσει σε ανοιχτές πωλήσεις, ότι οι ελληνικές τράπεζες, για άλλη μια φορά, δεν θα τα καταφέρουν και θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια. Σημειώνεται ότι από το καλοκαίρι οι μετοχές των τραπεζών σημείωσαν απώλειες της τάξης του 50%.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, με το πλαίσιο λύσης που παρουσίασε, έδειξε τα μεγάλα περιθώρια που υπάρχουν για την δυναμική αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά και την αποφασιστικότητά της για την δραστική επιτάχυνση του σχετικού χρονοδιαγράμματος. Επιπλέον η κίνηση της ΤτΕ, μέλος του ευρωσυστήματος, αποτύπωσε ότι η λύση του ζητήματος των «κόκκινων» δανείων αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και εξετάζονται ακόμα και μη συμβατικές λύσεις. Παράλληλα τρέχει και το σχέδιο του ΤΧΣ το οποίο επίσης αντιμετωπίζει δυναμικά το πρόβλημα. Στην ίδια κατεύθυνση και η πρωτοβουλία της Κομισιον για την χαλάρωση των λογιστικών κανόνων για τη μεταχείριση των προβλέψεων που είναι υποχρεωμένες να εγγράφουν οι τράπεζες όταν πωλούν δάνεια σε επενδυτές σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που εγγράφονται στα βιβλία τους.

Και αν τα παραπάνω δημιουργούν προσδοκίες μεν αλλά εμπεριέχουν και αβεβαιότητα ως προς το χρόνο και την τελική υλοποίησή τους η κίνηση της Eurobank ήταν αυτή που έκανε την μεγάλη διαφορά.

Η συγχώνευση με την Grivalia και η δημιουργία ενός οχήματος όπου θα μεταφερθούν κόκκινα δάνεια εξυγιαίνοντας τον ισολογισμό, χαρακτηρίζεται game changer, και μετέδωσε πολλά μηνύματα:

  • ότι υπάρχουν λύσεις ικανές να αλλάξουν άρδην τα δεδομένα,
  • ότι οι διοικήσεις δουλεύουν εντατικά σε σχέδια και λύσεις εκτός του συνηθισμένου πλαισίου,
  • ότι οι μέτοχοι, όπως η Fairfax, πιστεύουν στις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών και δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια.

Στην ίδια κατεύθυνση και η Alpha Bank την ημέρα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του 9μηνου γνωστοποίησε την πώληση δυο μεγάλων πακέτων μη εξυπηρετούμενων δανείων –εκ των οποίων μάλιστα η μια συναλλαγή πραγματοποιήθηκε σε τιμή έκπληξη, άλλη μια ένδειξη ότι κάτι αλλάζει. Επιπλέον η ολοκλήρωση των αλλαγών στην διοικητική πυραμίδα της τράπεζας, με τον Βασίλη Ψάλτη να αναλαμβάνει τα ηνία, επιταχύνει το σχεδιασμό για την αναδιάρθρωση του ισολογισμού της τράπεζας και την αποφασιστική αντιμετώπιση των κρίσιμων ζητημάτων που σχετίζονται με τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

Κλείνουν θέσεις στις τράπεζες

Όλα αυτά αλλάζουν το πλαίσιο και τα δεδομένα υποχρεώνοτας τα short χαρτοφυλάκιο σε επανεξέταση της τακτικής τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η Oceanwood, που την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιοποίησε έκθεση σύμφωνα με την οποία οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών είναι αναπόφευκτες, πλέον δεν εμφανίζεται στον πίνακα με τις ανοιχτές θέσεις ο οποίος περιλαμβάνει όσα fund έχουν θέσεις άνω του 0,5% των μετοχών μιας εταιρίας. Η Oceanwood εμφανίζονταν short στην Εθνική Τράπεζα έχοντας προβεί σε ανοιχτές πωλήσεις του 0,89% των μετοχών της τράπεζας στις 13 Νοεμβρίου, για να μειώσει στο 0,61% την επόμενη ημέρα ενώ πλέον δεν εμφανίζεται στον σχετικό πίνακα έχοντας μειώσει τη θέση της κάτω του 0,50%. Η Marshall από το 1% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς που είχε σορτάρει στις 19 Οκτωβρίου, μείωσε στο 0,74% στις 13 Νοεμβρίου, στο 0,64% στις 14 Νοεμβρίου και πλέον με τα τελευταία στοιχεία (20/11) βρίσκεται στο 0,59%.

Χρηματιστηριακές πηγές μιλώντας στο economistas.gr εκτιμούν ότι τα επιθετικά χαρτοφυλάκια έχουν μειώσει περαιτέρω τις ανοιχτές πωλήσεις σε τραπεζικές μετοχές ενώ υπενθυμίζουν ότι ο Νοέμβριος ήταν ένας μήνας με εξαιρετικά αρνητική δημοσιότητα και δυσοίωνες εκθέσεις – εκτιμήσεις για το μέλλον των τραπεζών.

Σημειώνεται ότι οι ανοιχτές πωλήσεις είναι κατά πολύ υψηλότερες αυτών που εμφανίζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις οποίες περιλαμβάνονται μόνον όσα χαρτοφυλάκια διατηρούν θέσεις άνω του 0,5% των μετοχών μιας εταιρίας.

Από τα στοιχεία δανεισμού μετοχών προκύπτει ότι σε δανεισμό, πιθανότατα από fund που έχουν προχωρήσει σε ανοιχτές πωλήσεις, βρίσκονται 32 εκατ. μετοχές της Alpha Bank, 22 εκατ. μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς, 53,6 εκατ. μετοχές της Eurobank και 8,5 εκατ. μετοχές της Εθνικής Τράπεζας. Δηλαδή τα hedge funds πιθανότατα έχουν προχωρήσει σε ανοιχτές πωλήσεις που αντιστοιχούν στο 5% των συνολικών μετοχών της Πειραιώς, στο 2,5% της Eurobank, στο 2,1% της Alpha Bank και το 0,8% της Εθνικής Τράπεζας. Αν συνυπολογιστεί και το ποσοστό του ΤΧΣ το πραγματικό ποσοστό των ανοιχτών πωλήσεων στις μετοχές που είναι ελεύθερες προς διαπραγμάτευση είναι υψηλότερο.

Έτσι οι θετικές εξελίξεις στον κλάδο σε συνδυασμό με τις θετικές εξελίξεις στις διεθνείς αγορές μετά την ανακωχή 90 ημερών στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας δημιουργούν βάσεις και προσδοκίες για μια ισχυρή αντίδραση και τερματισμό της έντονης πτωτικής πορείας.

Χαρτοφυλάκιο

Μετοχή

Ανοιχτή θέση

Marshall Wace LLP

Τράπεζα Πειραιώς

0.59%

Lansdowne Partners (UK) LLP

Eurobank

1.33%

Lansdowne Partners (UK) LLP

Τράπεζα Πειραιώς

2.74%

Lansdowne Partners (UK) LLP

Alpha Bank

0.51%

ΣΧΕΤΙΚΑ