Σε χαμηλά δύο εβδομάδων οι ευρωπαϊκές αγορές
Σε χαμηλά δύο εβδομάδων έκλεισαν σήμερα οι Χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη εν μέσω ανησυχιών για τον «εμπορικό πόλεμο» ΗΠΑ – Κίνας, που οδήγησε χθες τη Wall Street σε απώλειες 3%.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 1,2% στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 23 Νοεμβρίου, ενώ απώλειες 1,2% κατέγραψε και ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη για να κλείσει στις 11.200 μονάδες. Με απώλειες 1,44% στις 6.921 μονάδες έκλεισε ο FTSE 100 στο Λονδίνο, μετά και τη συζήτηση στο Βρετανικό Κοινοβούλιο για το Brexit, καθώς όπως όλα δείχνουν δε θα ψηφιστεί η συμφωνία που έκανε η Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες. Απώλειες 1,36% για τον CAC στο Παρίσι, ενώ καλύτερη ήταν η εικόνα σε Μιλάνο και Μαδρίτη, όπου οι δείκτες των αγορών υποχώρησαν κατά 0,13% και 0,55%, αντίστοιχα.
Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε ο κατασκευαστικός τομέας, που είναι και ο πρώτος που πλήττεται σε περίπτωση ύφεσης, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι η εικόνα των αμερικανικών ομολόγων δείχνει προς την κατεύθυνση της ύφεσης. Χθες, οι αποδόσεις των πενταετών ομολόγων υποχώρησαν κάτω από τις αποδόσεις των τριετών ομολόγων, κάτι που όταν συμβαίνει υποδεικνύει ύφεση της οικονομίας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι επενδυτές δείχνουν να είναι πιο σίγουροι για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας από τις βραχυπρόθεσμες.
Την ίδια ώρα έντονες είναι οι ανησυχίες για τη συνάντηση των μελών του ΟΠΕΚ στη Βιέννη, καθώς σύμφωνα με παρατηρητές της αγοράς, είναι πολύ δύσκολο οι χώρες μέλη του Οργανισμού να συμφωνήσουν τελικά σε μία σημαντική μείωση της παραγωγής, που θα δώσει ώθηση στις τιμές του «μαύρου χρυσού». Ανώτατος αξιωματούχος του Ιράν μάλιστα εκτίμησε ότι δεν αποκλείεται να δούμε νέες αποχωρήσεις από τον ΟΠΕΚ, όπως έγινε πριν από μερικές ημέρες με το Κατάρ.