ΟΠΕΚ: Ες αύριον τα σπουδαία για την παραγωγή πετρελαίου

Φωτό: Shutterstock

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκαν σήμερα Πέμπτη οι συζητήσεις του ΟΠΕΚ στη Βιέννη σχετικά με τις περικοπές στην παραγωγή του πετρελαίου, καθώς αφενός οι συμμετέχοντες εταίροι δεν μπόρεσαν να οδηγηθούν σε οριστική συμφωνία κι αφετέρου η απουσία της Ρωσίας αποτέλεσε τροχοπέδη ως προς τη λήψη αποφάσεων.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Χαλίντ Αλ Φάλιχ, δήλωσε ότι δεν είναι αισιόδοξος για τη συμφωνία, μετά από τις συνομιλίες όπου εξετάστηκε το ενεδεχόμενο μείωσης της ημερήσιας παραγωγής κατά ένα εκατ. βαρέλια. Αυτό αφήνει την αγορά πετρελαίου «ξεκρέμαστη» πριν οι συμμετέχοντες στον ΟΠΕΚ να πραγματοποιήσουν αύριο τη δεύτερη ημέρα συνομιλιών, με τη συμμετοχή και της Ρωσίας, που σήμερα δεν εκπροσωπείτο στη συνάντηση.

«Δεν είναι όλοι έτοιμοι να μειώσουν εξίσου», σχολίασε ο Σαουδάραβας υπουργός στους δημοσιογράφους, «φωτογραφίζοντας» τη Μόσχα. «Δεν είναι έτοιμοι για σημαντικές περικοπές» κατέληξε.

Σημειώνεται ότι το πετρέλαιο στο Λονδίνο υποχώρησε ακόμα και 5,2%, φθάνοντας στα 58,36 δολάρια το βαρέλι, προτού «μαζέψει» τις ζημίες στα 59,34 δολάρια το απόγευμα της Πέμπτης.

Η εξάρτηση του Λονδίνου από τη Ρωσία δείχνει πόσο έχει αλλάξει ο ΟΠΕΚ από το 2016, όταν οι δύο χώρες τερμάτισαν την ιστορική τους κόντρα και άρχισαν να διαχειρίζονται την αγορά μαζί. Η συμμαχία αυτή έχει μετατρέψει τον ΟΠΕΚ σε μια αγορά με δύο ετέρους, όπου η Ρωσία που δεν είναι καν επίσημο μέλος της σύμπραξης αλλά αποτελεί μέρος της συμμαχίας παραγωγής, μοιράζεται την ισχύ της.

«Η αίσθηση ότι καμία απόφαση δεν μπορεί επί της ουσίας να ληφθεί χωρίς τη συγκατάθεση της Μόσχα, είναι δύσκολο να χωνευθεί», σχολίασε ο Derek Brower, διευθυντής του συμβούλου RS Energy Group. «Η αγορά δεν θα νοιαστεί αν αύριο θα διαχειριστεί μια σημαντική μείωση με τις κατάλληλες μετρήσεις, αλλά αυτό είναι μεγάλο "άν"» κατέληξε.

Είχε προηγηθεί την Τετάρτη η παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που είχε εκφράσει την ευχή ο ΟΠΕΚ να διατηρήσει την παραγωγή στα τρέχοντα επίπεδα, καθως «ο κόσμος δεν θέλει να δει και δεν χρειάζεται ψηλότερες τιμές!».

Το Κατάρ έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει από τον ΟΠΕΚ, σε συμβολική κίνηση, μετά την εχθρότητα που αντιμετωπίζει ως χώρα από τη Σαουδική Αραβία.

«Αν και η αποχώρηση αυτή είναι περισσότερο συμβολική για το Κατάρ (σ.σ.: από τα ιδρυτικά μέλη του ΟΠΕΚ πριν από 58 χρόνια), δεν μπορεί να θεωρηθεί θετική, αλλά πλήγμα για τον Οργανισμό» δήλωσε ο John Hall, πρόεδρος της «Alfa Energy», συμβουλευτικής εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Κατάρ, το οποίο παράγει 600.000 βαρέλια ημερησίως, δεν είναι η πρώτη χώρα που εγκαταλείπει τον ΟΠΕΚ, ούτε και αποκλείεται το ενδεχόμενο να επιστρέψει κάποια ημέρα στον Οργανισμό, ο οποίος ιδρύθηκε το 1960 στη Βαγδάτη. Άλλωστε η κυβέρνηση της χώρας δηλώνει πως θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει τις αποφάσεις του οργανισμού. Το ίδιο είχε συμβεί με την Ινδονησία, η οποία είχε επιστρέψει στον ΟΠΕΚ έπειτα από απουσία οκτώ ετών.

ΣΧΕΤΙΚΑ