fbpxEbury: Πάουελ και κατανάλωση θα κρίνουν την κίνηση στις αγορές | Economistas.gr
Skip to main content

Ebury: Πάουελ και κατανάλωση θα κρίνουν την κίνηση στις αγορές

Ebury: Πάουελ και κατανάλωση θα κρίνουν την κίνηση στις αγορές
Shutterstock

*Του Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer  της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury. Οι αναλυτές της εταιρείας αναδείχθηκαν από το Bloomberg στην πρώτη  θέση των πιο επιτυχημένων προβλέψεων για την ισοτιμία EUR/USD στο τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Στην εβδομάδα που πέρασε, που περιλάμβανε και αργία στις ΗΠΑ, συνεχίστηκαν οι τάσεις που παρατηρούμε από τις αρχές της χρονιάς. Το κρατικό χρέος ξεπουλήθηκε σε αποδόσεις πολύ χαμηλότερες από τον προβλεπόμενο πληθωρισμό, ακόμη και υπό την αύξηση των πληθωριστικών τάσεων. Στο μεταξύ, τα οικονομικά assets αυξήθηκαν παγκοσμίως, αν και η κίνηση αυτή ήταν άνιση. Οι μετοχές σημείωσαν ράλι μετρίως, ενώ οι τιμές των commodities συνεχίζουν να ανεβαίνουν. Οι κινήσεις στο συνάλλαγμα ήταν επίσης μικτές, αν και τα περισσότερα υψηλού κινδύνου νομίσματα σημείωσαν άνοδο έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Η στερλίνα και τα commodity currencies είχαν καλή απόδοση στο G10, ενώ το πέσο της Χιλής συνεχίζει να σημειώνει δυνατό ράλι λόγω της αύξησης των τιμών του χαλκού.

Αυτήν την εβδομάδα, το κλειδί θα είναι η εξαμηνιαία παρουσία του προέδρου της Federal Reserve ενώπιον του Κογκρέσου. Αναμένουμε ότι ο Powell θα διατηρήσει τα εξαιρετικά μετριοπαθή μηνύματα των τελευταίων εβδομάδων. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε εάν οι αυξανόμενες ανησυχίες για τον πληθωρισμό είναι στην ατζέντα των ερωτήσεων που θα τεθούν στον Powell. Ο πληθωρισμός θα είναι σίγουρα στο επίκεντρο των μακροοικονομικών ειδήσεων της εβδομάδας. Η έκθεση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της Ευρωζώνης για τον Φεβρουάριο θα βγει την Τετάρτη, ενώ την Παρασκευή θα ανακοινωθεί ο Δείκτης Προσωπικής Κατανάλωσης (PCE), το προτιμώμενο μέτρο της Fed  για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Πιστεύουμε ότι και στα δυο χωρούν εκπλήξεις.

Στερλίνα

Η στερλίνα συνεχίζει να ανεβαίνει, λόγω των θετικών στοιχείων για τον εμβολιασμό, απορροφώντας φόβους ότι θα υπάρξει άμεση οικονομική αναστάτωση λόγω Brexit. Οι δείκτες PMI για την επιχειρηματική δραστηριότητα παρείχαν στο νόμισμα περαιτέρω στήριξη την περασμένη εβδομάδα. Ήταν πολύ πιο ισχυροί από όσο αναμενόταν και υποδηλώνουν ότι η οικονομία επανέρχεται από τα lockdown πιο σύντομα από όσο αναμενόταν. Τα στοιχεία για την απασχόληση θα εκδοθούν αυτήν την εβδομάδα καθυστερημένα και δεν αναμένεται να επηρεάσουν ιδιαιτέρως την αγορά. Θα περιμένουμε η στερλίνα να πάρει μια ανάσα μετά την απότομη άνοδο των τελευταίων ημερών.

 

 

Ευρώ

Η ελαφρά βελτίωση των δεικτών PMI για τον Φεβρουάριο κάλυψε το χάσμα ανάμεσα στον ανερχόμενο τομέα μεταποίησης και τον τομέα των υπηρεσιών που εξακολουθεί να στροβιλίζεται λόγω των παρατεταμένων lockdown. Αναμένουμε ότι ο PMI υπηρεσιών θα αρχίσει να βελτιώνεται από τον επόμενο μήνα, καθώς τα lockdown είναι χαλαρά σε όλη την ήπειρο. Αυτήν την εβδομάδα, η έκθεση πληθωρισμού για τον Φεβρουάριο θα είναι το βασικό γεγονός. Η απότομη ανάκαμψη στον βασικό πληθωρισμό, όπου ανέβηκε σε ετήσια βάση από το ιστορικά χαμηλό 0,2% στο 1,4% τον Ιανουάριο, θα μπορούσε να αποδοθεί σε εφάπαξ παράγοντες, αλλά εάν συνεχιστεί η άνοδος θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να εμποδίσει τη συσσώρευση πληθωριστικών τάσεων.

Δολάριο ΗΠΑ

Η πρόοδος των ΗΠΑ στους εμβολιασμούς καθυστέρησε λίγο από τα αποτελέσματα της κακοκαιρίας στο Τέξας, ωστόσο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων όλο και μειώνεται. Ωστόσο, οι κύριες ειδήσεις στις ΗΠΑ ήταν ο πολύ ισχυρός αριθμός για τις λιανικές πωλήσεις του Ιανουαρίου, και η συνεχιζόμενη αύξηση των Κρατικών Αποδόσεων  ως σημεία ισχυρής ανάκαμψης και συσσωρευμένων πληθωριστικών τάσεων, υπό το βλέμμα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και των προοπτικών για περαιτέρω δημοσιονομικά κίνητρα. Πιστεύουμε ότι είναι ουσιώδες το γεγονός ότι παρόλο που οι πραγματικές Κρατικές αποδόσεις έχουν αρχίσει να ακολουθούν τις ονομαστικές, το δολάριο δεν έχει ακόμη επωφεληθεί σημαντικά. Αναμένουμε ότι τόσο οι τιμές όσο και οι αγορές συναλλάγματος θα παραμείνουν σε στάση αναμονής για το σημαντικό δείκτη της εβδομάδας, τον PCE που θα δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς επηρεάζει τις αγορές το ενεργειακό «ράλι» -Ο οδηγός της Ebury
Πώς επηρεάζει τις αγορές το ενεργειακό «ράλι» -Ο οδηγός της Ebury
Οι τιμές του πετρελαίου και της ενέργειας αυξήθηκαν έντονα, όπως και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, ωθούμενες υψηλότερα από τις αυξανόμενες προσδοκίες για τον πληθωρισμό
Πώς επηρεάζει τις αγορές το ενεργειακό «ράλι» -Ο οδηγός της Ebury
Οι εκτιμήσεις της Ebury για την αγορά συναλλάγματος
Οι εκτιμήσεις της Ebury για την αγορά συναλλάγματος
Σύμφωνα με τον  Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury, τα νομίσματα της G10 συνεχίζουν να κινούνται εναρμονισμένα με την σχετική επιθετικότητα που έδειξαν οι κεντρικές τους τράπεζες.
Οι εκτιμήσεις της Ebury για την αγορά συναλλάγματος
Η Ebury εξαγοράζει την Bexs και επεκτείνεται στη Βραζιλία
Η Ebury εξαγοράζει την Bexs και επεκτείνεται στη Βραζιλία
Στόχος η διεύρυνση της προσφοράς διεθνών λύσεων μεταφοράς χρημάτων για Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις και η ενίσχυση επιχειρήσεων που «τρέχουν» online shops
Η Ebury εξαγοράζει την Bexs και επεκτείνεται στη Βραζιλία
Ebury: Οι εκτιμήσεις για την αγορά του συναλλάγματος
Ebury: Οι εκτιμήσεις για την αγορά του συναλλάγματος
Σύμφωνα με τον Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury, η οικονομία των ΗΠΑ, πλέον, πληροί όλα τα τεχνικά κριτήρια ώστε να χαρακτηριστεί σε ύφεση, και οι αυξήσεις επιτοκίων  της Ομοσπονδιακής Τράπεζας εξαρτώνται πλέον πλήρως από τον πληθωρισμό και τα στοιχεία για την απασχόληση που θα εξετάζονται από συνάντηση σε συνάντηση.
Ebury: Οι εκτιμήσεις για την αγορά του συναλλάγματος