fbpxEbury: Στο επίκεντρο της αγοράς ξανά τα ομόλογα | Economistas.gr
Skip to main content

Ebury: Στο επίκεντρο της αγοράς ξανά τα ομόλογα

Ebury: Στο επίκεντρο της αγοράς ξανά τα ομόλογα
Shutterstock

Του Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer  της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury. Οι αναλυτές της εταιρείας αναδείχθηκαν από το Bloomberg στην πρώτη  θέση των πιο επιτυχημένων προβλέψεων για την ισοτιμία EUR/USD στο τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Μια άγρια εβδομάδα στην αγορά ομολόγων είχε σαφή αντίκτυπο στην αγορά συναλλάγματος. Μια φτωχή δημοπρασία ομολόγων του Δημοσίου στις ΗΠΑ ήταν ο πιο σοβαρός καταλύτης για μια απότομη αύξηση των αποδόσεων. Οι επενδυτές ομολόγων φαίνονται νευρικοί από τον συνδυασμό που επικρατεί σχεδόν παντού: μια νομισματική πολιτική φιλική προς τον πληθωρισμό και ένα τείχος προσφοράς χτυπούν τις αγορές, ως αποτέλεσμα τεράστιων δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Όλα τα νομίσματα των G10 και των αναδυομένων αγορών ξεπουλήθηκαν παράλληλα, με δυο εμφανείς εξαιρέσεις: το ευρώ και το κινεζικό γουάν. Αυτό το τελευταίο εξακολουθεί να συμπεριφέρεται ως ασφαλές καταφύγιο και αξιόπιστο απόθεμα όλο και περισσότερο σε περιόδους ανασφάλειας.

Την εβδομάδα που αρχίζει, στο επίκεντρο θα παραμείνει η αγορά ομολόγων. Έχουμε εντοπίσει μια άτακτη πώληση σε αυτές τις αγορές που θα μπορούσε να είναι ίσως η μεγαλύτερη διακινδύνευση για τις αισιόδοξες μακροοικονομικές προβλέψεις μας, αν και δεν το θεωρούμε πιθανό. Ενώ αναμένουμε οι αποδόσεις να τελειώσουν τη χρονιά σημαντικά υψηλότερα, προς το παρόν αναμένουμε η πώληση να είναι σταδιακή χωρίς σημαντική επίδραση είτε στα risk assets είτε στην οικονομική ανάπτυξη.

Επιπρόσθετα, αυτή η εβδομάδα είναι αρκετά πλούσια σε δεδομένα. Ο πληθωρισμός του Φεβρουαρίου στην Ευρωζώνη θα ανακοινωθεί την Τρίτη και περιμένουμε να κινηθεί πάνω από τις προσδοκίες. Τέλος, η έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο θα ανακοινωθεί την Παρασκευή και αναμένεται να αποτυπώνει μια αγορά εργασίας που συνεχίζει να θεραπεύει τις ζημιές που προκαλεί η πανδημία.

Στερλίνα

Η στερλίνα συμπεριφέρθηκε μέσα στο χάος της αγοράς ομολόγων της περασμένης εβδομάδας καλύτερα από τους ανταγωνιστές της στο G10, εκτός από το ευρώ και το δολάριο. Οι αριθμοί των εμβολιασμών, όπου το Ηνωμένο Βασίλειο προηγείται από κάθε άλλη μεγάλη χώρα, εξακολουθούν να δίνουν αέρα στο νόμισμα. Τα σημαντικότερα νέα αυτήν την εβδομάδα θα είναι η ανακοίνωση της πορείας του προϋπολογισμού την Τετάρτη. Σε αυτό το περιβάλλον, οποιαδήποτε ένδειξη ακόμη και δειλής ενίσχυσης της οικονομικής θέσης μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στο νόμισμα.

Ευρώ

Σε μια εβδομάδα χωρίς πολλές ειδήσεις εκτός από το χάος στην αγορά ομολόγων, το ευρώ υπήρξε εκπληκτικά ανθεκτικό. Είναι πολύ πιθανό το νόμισμα να έχει χρησιμοποιηθεί για να χρηματοδοτήσει αρμπιτράζ επιτοκίων όπου οι traders σορτάρουν το κοινό νόμισμα και αγοράζουν εκείνα τα νομίσματα που εξακολουθούν να παρέχουν θετικά επιτόκια. Η χαλάρωση αυτών των συναλλαγών εν μέσω της απομάκρυνσης από τον κίνδυνο έφερε στήριξη. Αυτήν την εβδομάδα, στο επίκεντρο θα είναι τα δεδομένα για τον πληθωρισμό. Εξακολουθούμε να αναμένουμε θετικές εκπλήξεις στον πληθωρισμό παγκοσμίως, καθώς οι υγιείς ισολογισμοί της κατανάλωσης και η πενιχρή ζήτηση συγκρούονται με τις ταλαιπωρημένες αλυσίδες εφοδιασμού. Ο πληθωρισμός που θα βγει την Τρίτη αναμένεται να μην αποτελεί εξαίρεση.

Δολάριο

Οι οικονομικές ειδήσεις για το δεύτερο τρίμηνο που βγήκαν την περασμένη εβδομάδα από τις ΗΠΑ ακολούθησαν την πρόσφατη τάση θετικών εκπλήξεων. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο ήταν το αποτύπωμα στην κατανάλωση ως προς τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, ένα σημάδι ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις επωφελούνται από τις ακραία χαλαρές νομισματικές και φορολογικές συνθήκες. Δεν βλέπουμε κανένα λόγο να αλλάξουμε την πολύ θετική οπτική μας για την οικονομία των ΗΠΑ, ιδιαιτέρως καθώς το τελευταίο κύμα COVID-19 υποχωρεί και η προσπάθεια για εμβολιασμό πηγαίνει καλά στις περισσότερες μεγάλες χώρες. Όλα τα βλέμματα είναι στην έκθεση εργασίας που θα εκδοθεί την Παρασκευή, και αναμένεται να αποτυπώνει μια αγορά που έχει αλλάξει σελίδα, με υγιή δημιουργία θέσεων εργασίας και μείωση των αριθμών της ανεργίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ebury: Ο Φεβρουάριος αρχίζει στις αγορές
Ebury: Ο Φεβρουάριος αρχίζει στις αγορές
Το πιεστικό σορτάρισμα σε ορισμένες μετοχές όπως το GameStop προσφέρθηκε για ψυχαγωγία και για ειδησεογραφία, σύμφωνα με την Ebury.
Ebury: Ο Φεβρουάριος αρχίζει στις αγορές
Η Ebury για την εβδομάδα που αρχίζει στις αγορές
Η Ebury για την εβδομάδα που αρχίζει στις αγορές
Καθώς τα risk assets παγκοσμίως συνεχίζουν να σημειώνουν νέα ρεκόρ, με πρώτες τις μετοχές των ΗΠΑ, η στερλίνα είναι ο μεγάλος νικητής του 2021 ως τώρα.
Η Ebury για την εβδομάδα που αρχίζει στις αγορές
Πώς επηρεάζει τις αγορές το ενεργειακό «ράλι» -Ο οδηγός της Ebury
Πώς επηρεάζει τις αγορές το ενεργειακό «ράλι» -Ο οδηγός της Ebury
Οι τιμές του πετρελαίου και της ενέργειας αυξήθηκαν έντονα, όπως και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, ωθούμενες υψηλότερα από τις αυξανόμενες προσδοκίες για τον πληθωρισμό
Πώς επηρεάζει τις αγορές το ενεργειακό «ράλι» -Ο οδηγός της Ebury