fbpxΠώς θα «τρέξει» η εβδομάδα στις αγορές -Τα tips της Ebury | Economistas.gr
Skip to main content

Πώς θα «τρέξει» η εβδομάδα στις αγορές -Τα tips της Ebury

Πώς θα «τρέξει» η εβδομάδα στις αγορές -Τα tips της Ebury
Ευρώ και δολάριο/ Φωτογραφία shutterstock

Οι τάσεις των τελευταίων έξι μηνών στις αγορές επαναλήφθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Τα commodities ανέκαμψαν έντονα, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό από τις ΗΠΑ εξέπληξαν με την ανοδική πορεία τους και τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου σημείωσαν άνοδο, με τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών που είναι ευαίσθητα στις τάσεις των commodities να πρωτοστατούν.

Του Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer  της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury.

Τα επιτόκια στις χώρες της G10 εξακολουθούν να παραμένουν σταθερά, αλλά πιστεύουμε είναι ζήτημα χρόνου να ξαναρχίσουν την πορεία τους προς τα πάνω, ενώ θα σημειώνεται οικονομική ανάκαμψη ισχυρότερη από το αναμενόμενο, ταυτόχρονα με ασταμάτητη πίεση στις εφοδιαστικές αλυσίδες και τελικά στις τιμές. Με αυτές τις συνθήκες, το Βραζιλιάνικο Ρεάλ, το Πέσο της Χιλής και το Δολάριο Νέας Ζηλανδίας ήταν οι νικητές της περασμένης εβδομάδας. Προς μεγάλη έκπληξη, το Γιεν Ιαπωνίας είχε την χειρότερη επίδοση. 

Αυτή η εβδομάδα για τις αγορές είναι πιο σύντομη, λόγω της αργίας της Δευτέρας στο Λονδίνο και την Νέα Υόρκη, ωστόσο θα είναι πλούσια σε δεδομένα. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη για το Μάιο βγαίνουν την Τρίτη και θα δείξουν το βαθμό στον οποίο οι πληθωριστικές πιέσεις εκεί ακολουθούν την ανοδική πορεία των ΗΠΑ με καθυστέρηση. Αργότερα την Τρίτη, θα ανακοινωθεί ο δείκτης ISM των ΗΠΑ και θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις συνιστώσες καταβαλλόμενων τιμών. Τέλος, την Παρασκευή θα έχουμε την πιο πρόσφατη έκθεση για την κατάσταση της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ μέσω της έκθεσης μισθοδοσίας για τον Μάιο. Εκεί, η ακμάζουσα ζήτηση αναμένεται να αντιμετωπίσει τριβές στην αγορά εργασίας αφήνοντας τους αριθμούς σε ασυνήθιστα επίπεδα αβεβαιότητας.

Στερλίνα

Μια ακμάζουσα ανάκαμψη με επικεφαλής τον μεταποιητικό τομέα, όπως αντικατοπτρίζεται από τους δείκτες δραστηριότητας PMI, και οι τρομεροί θόρυβοι από την Τράπεζα της Αγγλίας ώθησαν τη στερλίνα στη δεύτερη θέση την περασμένη εβδομάδα μεταξύ των G10 νομισμάτων. Ενώ πιστεύουμε ότι το ράλι της στερλίνας μπορεί να διαρκέσει βραχυπρόθεσμα, ειδικά δεδομένης της έλλειψης ειδήσεων που μπορούν να κινήσουν την αγορά αυτή την εβδομάδα, πιστεύουμε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας μπορεί να ηγηθεί της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και της Ευρωζώνης στη διαδικασία απόσυρσης προγραμμάτων νομισματικής ενίσχυσης της οικονομίας, κάτι που μπορεί να αποβεί θετικό για το νόμισμα.

Ευρώ 

Ορισμένα μετριοπαθή σχόλια από μέλη του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν προς το παρόν σταματήσει το ράλι του ευρώ. Ενώ οι αγορές παραμένουν επικεντρωμένες στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 10 Ιουνίου, πιστεύουμε ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό για το Μάιο που βγαίνουν αυτήν την εβδομάδα θα λάβουν περισσότερη προσοχή από ό,τι συνήθως. Η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει μια αύξηση του στόχου της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό ακριβώς κάτω από το 2%. Ωστόσο, οι αναλυτές έχουν καθυστερήσει πρόσφατα να προσαρμόσουν προς τα πάνω τις εκτιμήσεις τους για τον πληθωρισμό παγκοσμίως, οπότε πιστεύουμε ότι υπάρχει περιθώριο για μια θετική έκπληξη που θα ενισχύσει το κοινό νόμισμα.

Δολάριο ΗΠΑ

Ακόμη μια εβδομάδα με μια ανοδική έκπληξη στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Την περασμένη εβδομάδα η έκπληξη ήταν στον αποπληθωριστή του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου και στον ακόμη πιο επικαιροποιημένο αποπληθωριστή προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), που είναι η προτιμώμενη μέτρηση πληθωρισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Οι αγορές ομολόγων το αφομοιώνουν σταδιακά προς το παρόν και η 10ετής απόδοση των ομολόγων  Δημοσίου έκλεισε την περασμένη εβδομάδα όχι μακριά από το σημείο που είχε ανοίξει. Εκτός από τα πολύ σημαντικά (και πρόσφατα δυσοίωνα) νούμερα για την αγορά εργασίας που αναμένονται την Παρασκευή, αυτήν την εβδομάδα υπάρχουν αρκετές ομιλίες από υπεύθυνους για την χάραξη πολιτικής της Fed. Θα δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στα παραπάνω, για να δούμε αν οι συνεχείς εκπλήξεις στα νούμερα για τον πληθωρισμό αρχίσουν να κλονίζουν την εντυπωσιακή συναίνεση για μια συγκρατημένη πολιτική που επικρατεί ανάμεσα στα μέλη της FOMC. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ebury: Η εβδομάδα που αρχίζει στις αγορές
Ebury: Η εβδομάδα που αρχίζει στις αγορές
Το υπερβολικό κερδοσκοπικό σορτάρισμα στο δολάριο επέφερε τελικά μια έντονη αντίθετη κίνηση στο νόμισμα την περασμένη εβδομάδα. Γράφει ο Enrique Diaz – Alvarez.
Ebury: Η εβδομάδα που αρχίζει στις αγορές
Πώς θα κυλήσει η εβδομάδα στις αγορές -Τα tips της Ebury
Πώς θα κυλήσει η εβδομάδα στις αγορές -Τα tips της Ebury
Σύμφωνα με την Εbury, τα δεδομένα για τις θέσεις εργασίας είναι ακόμη δύσκολο να ερμηνευθούν, ωστόσο άλλα μέτρα για την παγκόσμια ανάπτυξη εξακολουθούν να δείχνουν σημάδια ισχύος.
Πώς θα κυλήσει η εβδομάδα στις αγορές -Τα tips της Ebury
Τα tips της Ebury για αυτή την εβδομάδα στις αγορές
Τα tips της Ebury για αυτή την εβδομάδα στις αγορές
Σε ένα κάπως ασυνήθιστο περιβάλλον το δολάριο είχε καλή απόδοση, κλείνοντας την εβδομάδα υψηλότερα σε σχέση με τους κύριους ανταγωνιστές του, λέει ο Diaz-Alvarez της Ebury.
Τα tips της Ebury για αυτή την εβδομάδα στις αγορές
Πώς θα κυλήσει η εβδομάδα στις αγορές -Ο οδηγός της Ebury
Πώς θα κυλήσει η εβδομάδα στις αγορές -Ο οδηγός της Ebury
Η διόρθωση των αποδόσεων κυβερνητικών ομολόγων των ΗΠΑ συνέβαλε στο ρυθμό των νέων ανησυχιών σχετικά με τον αντίκτυπο των νέων παραλλαγών της COVID-19 στην ανάπτυξη.
Πώς θα κυλήσει η εβδομάδα στις αγορές -Ο οδηγός της Ebury