Τα tips της Ebury για αυτή την εβδομάδα στις αγορές

NEWSROOM
Γράφημα για στερλίνα, δολάριο και ευρώ
Εικόνα: Shutterstock

Τα risk assets σημείωσαν αδιάφορη διαπραγμάτευση όλη την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα equities των ΗΠΑ κατάφεραν ένα ακόμη υψηλό όλων των εποχών.

Του Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury.

Σε ένα κάπως ασυνήθιστο περιβάλλον το δολάριο είχε καλή απόδοση, κλείνοντας την εβδομάδα υψηλότερα σε σχέση με τους κύριους ανταγωνιστές του. Μια πτώση μετά τη δημοσίευση της ισχυρής έκθεσης για την εργασία στις ΗΠΑ την περασμένη Παρασκευή, δεν ήταν αρκετή για να κάνει το δολάριο χάσει τη λάμψη του. Τα commodities έφτασαν σε υψηλό πενταετίας έχοντας ανακάμψει πλήρως από την πρόσφατη ελαφρά υποχώρησή τους, χωρίς να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, κάτι που ευνοεί τα νομίσματα των αναδυομένων αγορών στο σύνολό τους.

Αυτή η εβδομάδα θα είναι αρκετά ήσυχη ως προς τις σημαντικές ανακοινώσεις δεδομένων στις μεγάλες οικονομικές περιοχές. Οι διακοπές της 4ης Ιουλίου θα μειώσουν και θα αδυνατίσουν τις συναλλαγές παγκοσμίως, οπότε δεν περιμένουμε μεγάλες εκπλήξεις ή αστάθεια της αγοράς. Η προσοχή των traders αναμένεται να γυρίσει στα οικονομικά νέα δευτερευούσης σημασίας, όπως η εθνική βιομηχανική παραγωγή στις χώρες της Ευρωζώνης και ίσως στην πρόοδο των εμβολιασμών σε αναδυόμενες αγορές που έχουν καθυστερήσει μέχρι στιγμής.

Την περασμένη εβδομάδα δεν υπήρξαν μεγάλες ειδήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός από μια ακόμη διψήφια αύξηση στις ετήσιες τιμές των κατοικιών. Ο συνδυασμός της ζήτησης για στέγαση μακριά από αστικά κέντρα λόγω COVID-19 καθώς και η εξαιρετικά τονωτικές ρυθμίσεις της νομισματικής πολιτικής είχαν αντίκτυπο στις τιμές. Η μηνιαία αύξηση του ΑΕΠ για το Μάιο θα ανακοινωθεί την Παρασκευή, και θα αντανακλά τον αντίκτυπο του πρόσφατου ανοίγματος στον τομέα των υπηρεσιών. Πιστεύουμε ότι οι ανησυχίες σχετικά με τη μετάλλαξη Δέλτα της COVID-19 είναι υπερβολικές, καθώς παρατηρείται περιορισμένος αντίκτυπος στους θανάτους και στον γενικά πιο ευάλωτο -αλλά πλέον εμβολιασμένο- ηλικιωμένο πληθυσμό. Ως εκ τούτου, βλέπουμε κάποια περιθώρια για την στερλίνα να ανακτήσει το έδαφος που έχασε τις τελευταίες εβδομάδες.

Τα οικονομικά δεδομένα από την Ευρωζώνη συνεχίζουν να εμφανίζονται ισχυρά, ωστόσο ο πληθωρισμός του Ιουνίου μειώθηκε ελαφρώς από την ανάκαμψη του Μαΐου, φτάνοντας στο 1,9% στο συνολικό πληθωρισμό και στο 0,9% στoν core πληθωρισμό. Το χαοτικό άνοιγμα από το lockdown στις χώρες της Ευρωζώνης δείχνει ότι η ζήτηση δεν έχει ακόμη απελευθερωθεί στο εύρος που αυτό έχει συμβεί στις ΗΠΑ. Ως προς το βαθμό που η πρόσφατη αδυναμία του ευρώ σχετίζεται με τη μετάλλαξη Δέλτα, πιστεύουμε ότι το ευρώ είναι πιθανόν να ανακάμψει από τις πρόσφατες απώλειες των περασμένων εβδομάδων. Εν τω μεταξύ, τα συνήθη μακροοικονομικά δεδομένα είναι πολύ λίγα αυτήν την εβδομάδα.

Η έκθεση για την εργασία των ΗΠΑ για τον Ιούνιο θα μπορούσε να περιγραφεί ως μικτή προς ισχυρή. Η έρευνα έδειξε ότι δημιουργήθηκαν 850 χιλιάδες καθαρές θέσεις εργασίας, περισσότερες από όσες η αγορά ανέμενε. Ωστόσο, η παράλληλη έρευνα στα νοικοκυριά ήταν λιγότερο αισιόδοξη, δείχνοντας μια αύξηση στην ανεργία και κανένα σημάδι χαλάρωσης στις αγκυλώσεις στην προσφορά εργασίας. Το δολάριο αποδυναμώθηκε ελαφρώς μετά την έκθεση, αλλά είναι δύσκολο να ερμηνεύσει κάποιος το σκεπτικό της αγοράς σε αυτήν την περίπτωση. Το κυρίως γεγονός της εβδομάδας θα είναι η ανακοίνωση των πρακτικών της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Ιουνίου, η οποία αναμένεται να διασαφηνίσει την έκταση της τολμηρής μεταστροφής που η Τράπεζα φάνηκε να προτείνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ