Η Fed φοβίζει τη Wall Street

Φωτό: Shutterstock

Μία ανάσα πριν χάσει τα κέρδη ενός έτους βρίσκεται η Wall Street, μία ώρα περίπου πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί στις 22:30 ώρα Ελλάδας κατά 540 μονάδες στις 23.560 μονάδες, καθώς πληθαίνουν οι ανησυχίες ότι η επικείμενη νέα αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της χώρας ίσως αποδειχθεί επιβλαβής για την αμερικανική οικονομία και, κατά συνέπεια, για τη χρηματιστηριακή αγορά.

Βαρίδι στην πτώση του Dow Jones σήμερα είναι οι απώλειες της UnitedHealth και της Johnson & Johnson, που έχουν σβήσει τα κέρδη της Boeing και της Apple. Σημαντικές απώλειες 60 μονάδων ή 2,25% στις 2541 μονάδες καταγράφει και ο S&P 500, εξ αιτίας της σημαντικής πτώσης της μετοχής της Amazon κατά 4%. Και οι δύο δείκτες βρίσκονται μία ανάσα από το να ζήσουν το χειρότερο Δεκέμβριο από τη Μεγάλη Ύφεση του 1931.

Σε επίπεδο 12μηνου, ο Dow έχει χάσει πάνω από το 11% της αξίας του και ο S&P 500 πάνω από το 12% από τα κέρδη-ρεκόρ του περασμένου Σεπτεμβρίου. Απώλειες 2,5% στις 6732 μονάδες καταγράφει και ο τεχνολογικός Nasdaq, με τη Microsoft να υποχωρεί σήμερα κατά 3,5% και όλους πλέον τους αμερικανικούς δείκτες να βρίσκονται σε επίπεδο «διόρθωσης», δηλαδή να έχουν απωλέσει το 10% της αξίας τους, για πρώτη φορά από το Μάρτιο του 2016.

Η Fed αναμένεται να προχωρήσει αυτή την εβδομάδα σε νέα αύξηση των επιτοκίων, την τέταρτη της χρονιάς, ενώ οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν νέες αυξήσεις μέσα στο 2019, κάτι που πλέον δημιουργεί ανησυχίες για την οικονομία, που δε δείχνει να έχει τη δύναμη των προηγούμενων μηνών.

Αναλυτές κάνουν έκκληση στη Fed να κάνει πίσω στις αυξήσεις επιτοκίων, δεδομένης της αδυναμίας που δείχνει να έχει η Ευρωπαϊκή οικονομία – όπου η ανάπτυξη είναι χαμηλή – αλλά και τη μειωμένη ανάπτυξη της Κινεζικής οικονομίας. Σε αυτούς που κάνουν έκκληση να μη γίνουν νέες αυξήσεις επιτοκίων περιλαμβάνεται και ο Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο οι επενδυτές δε βλέπουν με καλό μάτι τις παρεμβάσεις του Αμερικανού Προέδρου στη Fed, που πρέπει να είναι ανεξάρτητη.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν οι ανησυχίες των επενδυτών για το πώς θα εξελιχθεί ο «εμπορικός πόλεμος» μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου, αλλά και οι ανησυχίες για τα εταιρικά κέρδη, κυρίως των τεχνολογικών μετοχών.

ΣΧΕΤΙΚΑ