Οι εκτιμήσεις της Ebury για την αγορά συναλλάγματος

NEWSROOM
Δολάριο και Ευρώ
Δολάριο και Ευρώ/ Φωτογραφία AP

Σύμφωνα με τον Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury, εδώ και αρκετό καιρό αναμένεται η κορύφωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, χωρίς όμως αυτό να έχει ακόμη επέλθει, και ο Ιούνιος δεν αποτέλεσε εξαίρεση σε αυτό. Η δυσάρεστη έκπληξη των τιμών του πληθωρισμού εκτόξευσε το δολάριο γενικά στα ύψη, αλλά το ευρώ υπερασπίστηκε δυναμικά το ψυχολογικά σημαντικό επίπεδο ισοτιμίας και αφού το διέσπασε για λίγο, κατάφερε να ολοκληρώσει την εβδομάδα πάνω από αυτό. Οι αγορές τιμολογούν τώρα κάποια πιθανότητα μίας σχεδόν άνευ προηγουμένου αύξησης 100 μονάδων βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve, και σε αυτό το πλαίσιο είναι κάπως καθησυχαστικό ότι περιουσιακά στοιχεία κινδύνου όπως τα χρηματιστήρια και τα νομίσματα αναδυόμενων αγορών κατάφεραν να ολοκληρώσουν την εβδομάδα σταθερά έως ελαφρώς πτωτικά.

Όλα τα βλέμματα τώρα στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη. Με την αύξηση των 25 μονάδων βάσης να έχει προεξοφληθεί και τις αγορές να δίνουν 10% πιθανότητα έκπληξης για 50 μονάδες βάσης, θα υπάρξει ο χώρος για μία ανατίμηση εφόσον η ΕΚΤ αποφασίσει να ταράξει τις αγορές. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας συνεδριάζει επίσης, και αναμένεται να παραμείνει η εξαίρεση στην παρούσα τάση αλλαγής νομισματικής πολιτικής, στηρίζοντας την ακραία προσαρμογή που είχε υιοθετήσει πριν από τον πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο θα ανακοινωθεί την Τρίτη, ενώ η ανακοίνωση των κορυφαίων δεικτών PMI του Ιουλίου στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες θα ολοκληρώσουν μια εξαιρετικά πολυάσχολη εβδομάδα.

Στερλίνα

Τα σταθερά οικονομικά στοιχεία για τον Μάιο που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο βοήθησαν ελάχιστα τη στερλίνα, η οποία υποχώρησε έναντι κάθε ανταγωνιστή της των G10 την περασμένη εβδομάδα, εκτός του ιαπωνικού γεν. Τα στοιχεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη είναι πιθανό να ανέλθουν σε ένα ακόμη ρεκόρ πολλών δεκαετιών, το οποίο μαζί με την επιθετική στάση που είδαμε πρόσφατα σε ομιλίες των ιθυνόντων της Τράπεζας της Αγγλίας θα επικύρωνε την προσδοκία μας για διπλάσια αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Αύγουστο. Η έκθεση για την αγορά εργασίας που θα ανακοινωθεί αυτή την εβδομάδα θα μας δείξει επίσης εάν οι έμμεσες πληθωριστικές επιπτώσεις γίνονται εμφανείς στη διαδικασία καθορισμού των μισθών. Οι δείκτες PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας θα κλείσουν αυτή την εξαιρετικά πολυάσχολη εβδομάδα, και εκτιμάται ότι θα παραμείνουν όλοι άνετα σε επίπεδα επέκτασης.

Ευρώ

Την περασμένη εβδομάδα υπήρχαν ανάμικτες ειδήσεις από την οικονομία της Ευρωζώνης, με απότομη συρρίκνωση στην ταξινόμηση αυτοκινήτων αλλά μια θετική έκπληξη στη βιομηχανική παραγωγή του Μαΐου. Οι αγορές αγνόησαν τελείως αυτές τις δευτερευούσης σημασίας αναφορές, και επικεντρώνονται σε δύο βασικά γεγονότα. Εκτός από τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη, ο αγωγός φυσικού αερίου Nordstream έχει προγραμματιστεί να επανεκκινήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου την ίδια ημέρα, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει κάποια μεταβλητότητα στις συναλλαγές. Η αγορά έχει προεξοφλήσει μία άνοδο 25 μονάδων βάσης, κάτι που θα ανοίξει ένα παράθυρο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να εκπλήξει τις αγορές και να αρχίσει να αποκαθιστά την αξιοπιστία της για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Αλλά ίσως πιο σημαντικό από την πραγματική κίνηση πολιτικής θα είναι το επίπεδο ομοφωνίας που επιτυγχάνεται γύρω από τα εργαλείο αντιμετώπισης του χρηματοοικονομικού κατακερματισμού το οποίο αποτελεί ευφημισμό για την επανεκκίνηση της αγοράς αδύναμων περιφερειακών ομολόγων με τη χρήση φρεσκοτυπωμένων ευρώ. Αυτή η εβδομάδα, αναμένεται να είναι μια από τις πιο έντονες εβδομάδες συναλλαγών των τελευταίων (πολλών) μηνών για το κοινό νόμισμα.

Δολάριο ΗΠΑ

Οι ελπίδες ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει κορυφωθεί, οι οποίες είχαν ακολουθήσει την έκθεση του δείκτη για την Δαπάνες Προσωπικής Κατανάλωσης (PCE) του περασμένου μήνα, διαψεύστηκαν από μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη στην έκθεση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Ιουνίου. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι είναι απίθανο να ανακοινωθούν αυξήσεις άνω των 75 μονάδων βάσης, και ότι οι αγορές κινούνται βεβιασμένα στο να τιμολογήσουν αυτή την πιθανότητα, καθώς επίσης ότι το ράλι του δολαρίου γίνεται ευάλωτο σε μια διόρθωση αυτών των προσδοκιών. Αυτή την εβδομάδα το δολάριο θα παραχωρήσει τα φώτα της δημοσιότητας σε άλλα νομίσματα και ιδιαίτερα στο ευρώ, καθώς δημοσιεύονται μόνο δεδομένα δευτερευούσης σημασίας. Αυτή τη φορά, το δολάριο θα επηρεαστεί από εξελίξεις που θα συμβούν αλλού.

ΣΧΕΤΙΚΑ