fbpx2019: Μία νέα δύσκολη χρονιά για τις αγορές | Economistas.gr
Skip to main content

2019: Μία νέα δύσκολη χρονιά για τις αγορές

2019: Μία νέα δύσκολη χρονιά για τις αγορές
Φωτό: AP Images

Δύσκολο ήταν το 2018 για τα Χρηματιστήρια παγκοσμίως, τα οποία, σύμφωνα με εκτιμήσεις του οικονομικού δελτίου του CNN, έκλεισαν με απώλειες που δείχνουν ότι και η νέα χρονιά ενδεχομένως θα είναι δύσκολη για τους δείκτες.

Η Wall Street κατέγραψε τις χειρότερες αποδόσεις της δεκαετίας, ενώ οι αγορές παγκοσμίως παρασύρθηκαν από τη συνεχιζόμενη εμπορική διαμάχη μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, τους φόβους για νέες αυξήσεις των επιτοκίων, αλλά και τις γεωπολιτικές αλλαγές που θα φέρει η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο δείκτης FTSE All-World, που παρακολουθεί χιλιάδες μετοχές σε ολόκληρο τον κόσμο, κατέγραψε φέτος απώλειες 12%, καταγράφοντας τις χειρότερες απώλειες του από την οικονομική κρίση, την ώρα που πέρυσι έκλεισε τη χρονιά με κέρδη 25%.

Σύμφωνα με το CNN, οι αναλυτές προβλέπουν ότι η χρονιά που μόλις ξεκίνησε θα είναι ακόμα πιο δύσκολη. Ο Νιλ Σίρινγκ, επικεφαλής οικονομικός αναλυτής της Capital Economics προειδοποίησε πριν από μερικές ημέρες ότι οι προκλήσεις της χρονιάς που έρχεται είναι πιο σημαντικές και ότι «η επιβράδυνση της ανάπτυξης είναι πιθανό να φέρει σοβαρές επιπλοκές στις χρηματιστηριακές αγορές».

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε φέτος το κινεζικό Χρηματιστήριο, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο έχει αρχίσει να «νοιώθει» τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου, καθώς και τις προσπάθειες του Πεκίνου να διαχειριστεί «επικίνδυνα» δάνεια, που προήλθαν από τη σημαντική αύξηση του δανεισμού.

Ο δείκτης Shanghai Composite μπήκε σε καθεστώς bear market – κατέγραψε απώλειες 20% τον περασμένο Ιούνιο – και πλέον η πτώση του αγγίζει το 25% από τις αρχές της χρονιάς που μόλις αποχαιρετήσαμε. Ο Shenzhen Composite, στον οποίο ανήκουν σχεδόν όλες οι τεχνολογικές εταιρείες, έχει υποχωρήσει κατά τουλάχιστον 33% από τις αρχές του 2018, ενώ στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng έχει υποχωρήσει κατά 14%. Οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου αναμένεται να επιδεινωθούν τους επόμενους μήνες, με τις εξαγωγές και τα εταιρικά κέρδη να δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα. Στη Σεούλ, ο δείκτης KOSPI έχει υποχωρήσει κατά 17%, στην Ιαπωνία ο Nikkei κατά 12%, ενώ οι απώλειες του ευρύτερου δείκτη Topix να φτάνουν το 18%.

Όσον αφορά στην Ευρώπη, ο DAX στη Φρανκφούρτη έχει χάσει πάνω από το 18% της αξίας του το 2018, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα λόγω του εμπορικού πολέμου, αλλά και των νέων ελέγχων στις εκπομπές αερίων. Η χρηματιστηριακή αγορά στο Μιλάνο υποχώρησε πέρυσι κατά 16% εν μέσω των ανησυχιών για τις δημόσιες δαπάνες του προϋπολογισμού του 2019, ο IBEX στην Ισπανία κατά 15% και ο CAC 40 στη Γαλλία κατά 11%.

Ωστόσο, με το 2019 να ξεκινά, ο μεγάλος κίνδυνος για την Ευρώπη φέτος είναι το Brexit. Το βρετανικό Χρηματιστήριο θα δεχτεί ισχυρό πλήγμα σε περίπτωση που η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε όρια bear market οι δείκτες της Wall Street
Σε όρια bear market οι δείκτες της Wall Street
Απώλειες σχεδόν 20% από το υψηλό έτους είχε ο Nasdaq, 16% χάνει ο S&P 500. Η Fed σταματά το πάρτι της αγοράς.
Σε όρια bear market οι δείκτες της Wall Street
Με πτώση αποχαιρέτησε το 2018 ο Nikkei
Με πτώση αποχαιρέτησε το 2018 ο Nikkei
Πτώση 0,31% για τον Nikkei που υποχώρησε συνολικά κατά 12,1% το 2018 καταγράφοντας την πρώτη ετήσια απώλεια από το 2011.
Με πτώση αποχαιρέτησε το 2018 ο Nikkei
Κερδισμένοι και χαμένοι δισεκατομμυριούχοι του 2018
Κερδισμένοι και χαμένοι δισεκατομμυριούχοι του 2018
Το 2018 σημειώθηκαν απώλειες τρισεκατομμυρίων στις αγορές. Δείτε ποιοι δισεκατομμυριούχοι είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται και ποιοι μέτρησαν απώλειες.
Κερδισμένοι και χαμένοι δισεκατομμυριούχοι του 2018
Έντεκα δισ. ευρώ έχασε το Χρηματιστήριο το 2018
Έντεκα δισ. ευρώ έχασε το Χρηματιστήριο το 2018
Οι μεγάλες ελπίδες που είχαν καλλιεργηθεί στις αρχές του 2018 αποδείχθηκαν φρούδες με το Χρηματιστήριο Αθηνών να αποχαιρετά την χρονιά με συνολικές απώλειες της τάξης του 23,56%.
Έντεκα δισ. ευρώ έχασε το Χρηματιστήριο το 2018