Ποιες χώρες γυρνούν την πλάτη τους στο δολάριο

Φώτο: Shutterstock

Η προηγούμενη χρονιά ήταν γεμάτη γεγονότα που δίχασαν το γεωπολιτικό χώρο σε δύο στρατόπεδα, σύμφωνα με ανάλυση του ρωσικού δικτύου, Russia Today: αυτούς που συνεχίζουν να στηρίζουν το αμερικανικό νόμισμα ως παγκόσμιο εργαλείο και αυτούς που γυρνάνε την πλάτη τους στο δολάριο. Το RT έριξε μία ματιά στηνττάση απομάκρυνσης από το δολάριο από χώρες που έχουν κάνει βήματα για να εξαλείψουν την εξάρτησή τους από το νόμισμα και τους λόγους πίσω από την απόφασή τους.

Κίνα

Η συνεχιζόμενη εμπορική διαμάχη μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, καθώς και οι εμπορικές κυρώσεις στο Πεκίνο ανάγκασαν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του πλανήτη να αρχίσει να μειώνει την εξάρτησή της από το αμερικανικό νόμισμα. Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας μειώνει διαρκώς τις θέσεις της σε αμερικανικά ομόλογα, παρότι παραμένει ο νούμερο 1 κάτοχος χρέους των ΗΠΑ. Επιπλέον αντί να ξεφορτώνεται δολάρια, το Πεκίνο προσπαθεί να διεθνοποιήσει το δικό του νόμισμα, το γουάν, το οποίο περιλήφθηκε στο καλάθι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μαζί με το δολάριο, το γιεν, το ευρώ και τη στερλίνα.

Ινδία

Η έκτη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του πλανήτη είναι ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς προϊόντων παγκοσμίως. Οπότε δεν αποτελεί έκπληξη ότι η χώρα επηρεάζεται άμεσα από τις γεωπολιτικές διαμάχες, αλλά και από τις κυρώσεις που επιβάλλονται. Στις αρχές της χρονιάς, το Δελχί πλήρωσε με ρούβλια την αγορά πυραύλων S-400, λόγω των κυρώσεων που η Ουάσιγκτον έχει επιβάλει στη Μόσχα. Επίσης, έχει αρχίσει να πληρώνει με ρουπίες το αργό πετρέλαιο που εισάγει από το Ιράν, μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσιγκτον στην Τεχεράνη. Ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων για να δοθεί ώθηση στο μεταξύ τους εμπόριο και τις επενδύσεις, χωρίς να εμπλέκεται ένα τρίτο νόμισμα.

Τουρκία

Στις αρχές της χρονιάς, ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να τερματίσει το μονοπώλιο του αμερικανικού δολαρίου στο πλαίσιο μίας νέας πολιτικής που στοχεύει σε συναλλαγές με εμπορικούς εταίρους που θα γίνονται με άλλα νομίσματα. Αργότερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα ετοιμάζεται να κάνει εμπόριο με την Κίνα, τη Ρωσία και την Ουκρανία σε εθνικά νομίσματα, ενώ συζήτησε το ίδιο ενδεχόμενο και για τις εμπορικές συναλλαγές με το Ιράν. Η κίνηση Ερντογάν έγινε για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους. Από τη μία, οι σχέσεις Ουάσιγκτον – Άγκυρας επιδεινώνονται διαρκώς μετά το πραξικόπημα κατά του Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016, ενώ από την άλλη ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι δίνουν καταφύγιο στον ιμάμη, Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο θεωρεί υποκινητή του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Ταυτόχρονα, η τουρκική οικονομία βούλιαξε μετά τις αμερικανικές κυρώσεις, εξ αιτίας της σύλληψης του αμερικανού πάστορα, Άντριου Μπράνσον. Η απόφαση δε της Τουρκίας, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, να αγοράσει Ρωσικούς πυραύλους S-400 απλά έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά. Τέλος, η Τουρκία προσπαθεί να υποτιμήσει το δολάριο για να ενισχύσει τη λίρα, η οποία έχει δει την αξία της να διολισθαίνει τους προηγούμενους μήνες.

Ιράν

Η θριαμβευτική επιστροφή του Ιράν στη διεθνή εμπορική αρένα δε διήρκησε για πολύ. Αμέσως μετά την εκλογή του, ο αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη συμφωνία για το Ιράν που επετεύχθη το 2015 και υπογράφηκε από την Τεχεράνη και μία ομάδα χωρών, που περιλαμβάνει τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία, την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου χώρα έγινε για ακόμη μία φορά στόχος κυρώσεων από την Ουάσιγκτον, που μάλιστα απειλεί με κυρώσεις και άλλες χώρες που θα συνεχίσουν να συναλλάσσονται με το Ιράν. Οι κυρώσεις έχουν βέβαια αναγκάσει την Τεχεράνη να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις για να πουλά το πετρέλαιό της χωρία να πληρώνεται σε δολάρια. Ήδη συμφώνησε με την Ινδία, ενώ επίκειται συμφωνία με το Ιράκ.

Ρωσία

Ο Πρόεδρος της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δε έχει ζητήσει ποτέ να περιοριστούν ή να σταματήσουν οι συναλλαγές με δολάρια, σύμφωνα με την έρευνα του Russia Today. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Αντόν Σιλουάνοφ, είπε στις αρχές της προηγούμενης χρονιάς ότι η χώρα θα πρέπει να περιορίσει τα αμερικανικά ομόλογα που διαθέτει ώστε να κάνει σε πιο ασφαλείς τοποθετήσεις, όπως ρούβλια, ευρώ και πολύτιμα μέταλλα. Ούτως ή άλλως η Μόσχα έχει κάνει πολλά βήματα προς την απο-δολαριοποίηση της οικονομίας, λόγω του βάρους που επιφέρουν οι συνεχιζόμενες κυρώσεις, που ξεκίνησαν από το 2014. Η Ρωσία έχει αναπτύξει ένα σύστημα εσωτερικών πληρωμών ως εναλλακτική στο SWIFT, τη Visa και τη Mastercard όταν η Ουάσιγκτον απείλησε με κλιμάκωση των κυρώσεων. Μέχρι στιγμής, πάντως, η Μόσχα έχει εξαλείψει το δολάριο από πολλές εμπορικές συναλλαγές, περιλαμβανομένων της Κίνας, της Ινδίας και του Ιράν. Ενώ πρόσφατα πρότεινε το ευρώ αντί του δολαρίου για το εμπόριο με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ