Οι τράπεζες «οδηγούν» το Χρηματιστήριο - Πόσο έχουν ανέβει οι μετοχές τους από την αρχή του έτους

Φωτο: Shutterstock

Οι εξαιρετικές επιδόσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών από την αρχή του έτους έχουν οδηγήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών σε επίπεδα άνω των 1.200 μονάδων.

Επιπλέον, τα εξαιρετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν πρόσφατα, δίνει στις τέσσερις τράπεζες μια έξτρα ώθηση για το μέλλον.

Παρά την πτώση του Γενικού Δείκτη τον Οκτώβριο, ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 4,88%, στο πλαίσιο της κινητικότητας που υπάρχει με την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από Eurobank, Alpha Bank και Εθνική, ενώ η μεγάλη συμφωνία της Alpha με τη Unicredit, οδηγεί στην πρώτη επένδυση ευρωπαϊκής τράπεζας σε ελληνική ύστερα από πολλά χρόνια.

Η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε τον Οκτώβριο με κέρδη 12,00%, η Eurobank με άνοδο 5,7%, η Εθνική με κέρδη 1,11%, ενώ η Πειραιώς έκλεισε με οριακή πτώση 0,7%.

Από την αρχή του έτους η Πειραιώς κερδίζει 98,75%, η Eurobank 47,68%, η Εθνική 46,89% και η Alpha Bank κινείται ανοδικά κατά 46,00%.

Συγκεντρωτικά, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου κινείται ανοδικά κατά 31,99% από την αρχή του έτους.

Η αρχή έγινε στις 9 Οκτωβρίου, όταν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας («ΤΧΣ») ανακοίνωσε την επιτυχημένη μεταβίβαση του συνόλου της συμμετοχής του στην Eurobank, ήτοι την πώληση 52.080.673 κοινών ονομαστικών μετοχών, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 1,401% περίπου του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Eurobank.

Αργότερα, στις 23 Οκτωβρίου, η Alpha Bank και η ιταλική UniCredit, συμφώνησαν για την αγορά από την δεύτερη του 9% της συμμετοχής του ΤΧΣ.

Επιπλέον, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, το ΤΧΣ προτίθεται να πουλήσει το 20% από ένα ποσοστό 40,39% που κατέχει στην Εθνική Τράπεζα.

Την αρχή έκαναν την Παρασκευή Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank.

Με καθαρά κέρδη για τους μετόχους της ύψους 577 εκ ευρώ «έκλεισε» το 9μηνο η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ ειδικά στο γ' τρίμηνο η κερδοφορία διαμορφώθηκε στα 277 εκ ευρώ.

Την ίδια ημέρα, η Alpha Bank ανακοίνωσε αυξημένη κερδοφορία για το γ' τρίμηνο του 2023. Tα προσαρμοσμένα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν στα 564,7 εκατομμύρια το εννεάμηνο και 208,1 εκατ. το τρίτο τρίμηνο.

Tην Τρίτη ανακοίνωσαν τα τριμηνιαία αποτελέσματά τους η Eurobank και η Εθνική.

Σε 0,9 δισ ανήλθαν τα οργανικά κέρδη της Εθνικής Τράπεζας μετά φόρων το εννεάμηνο του 2023, αντανακλώντας τη θετική δυναμική των καθαρών εσόδων από τόκους.

Τα οργανικά έσοδα της Eurobank αυξήθηκαν κατά 42,1% σε ετήσια βάση έναντι του περυσινού εννεαμήνου σε 2,004 δισ. ευρώ. Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 0,5% σε 2,034 δισ. το εννεάμηνο του 2023.

ΣΧΕΤΙΚΑ