Χρυσός: Οι δύο παράγοντες που θα διατηρήσουν τη ζήτηση ισχυρή και το 2024

NEWSROOM
Χρυσός: Οι δύο παράγοντες που θα διατηρήσουν τη ζήτηση ισχυρή και το 2024
Φωτο: Shutterstock

Η τιμή του χρυσού σημείωσε υψηλό ρεκόρ αυτή την εβδομάδα μετά από ένα καταιγιστικό 2023. Ο συνδυασμός των γεωπολιτικών εντάσεων και των συνεχιζόμενων αγορών από τις κεντρικές τράπεζες θα διατηρήσει τη ζήτηση ισχυρή και το επόμενο έτος, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC).

Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου διέσπασε τα 2.100 δολάρια ανά ουγκιά την περασμένη Δευτέρα, ενώ σήμερα περί τις 16:00 ώρα Ελλάδος, διαπραγματεύεται πέριξ των 2.035 δολαρίων η ουγκιά καταγράφοντας απώλειες σχεδόν 0,35%.

Στην έκθεση Gold Outlook 2024, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού σημείωσε ότι πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν πλέον μια «ήπια προσγείωση» της αμερικανικής οικονομίας (η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο της χωρίς να προκαλέσει ύφεση), εξέλιξη η οποία θα ήταν θετική για την παγκόσμια οικονομία.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, παραδοσιακά οι συνθήκες ήπιας προσγείωσης «δεν ήταν ιδιαίτερα ελκυστικές για τον χρυσό, με αποτέλεσμα οι μέσες αποδόσεις να είναι επίπεδες έως ελαφρώς αρνητικές».

«Κάθε κύκλος είναι διαφορετικός. Αυτή τη φορά, οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις σε μια σημαντική χρονιά για πολλές μεγάλες οικονομίες (διεξάγονται εκλογές), σε συνδυασμό με τις συνεχείς αγορές από τις κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να παράσχουν πρόσθετη στήριξη για τον χρυσό», προσθέτει το WGC.

Οι στρατηγικοί αναλυτές σημειώνουν επίσης ότι η πιθανότητα μιας ήπιας προσγείωσης δεν είναι «καθόλου σίγουρη», ενώ μια παγκόσμια ύφεση παραμένει εκτός συζήτησης.

«Αυτό θα πρέπει να ενθαρρύνει πολλούς επενδυτές να διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους αποτελεσματικές αντισταθμίσεις, όπως ο χρυσός», σύμφωνα με το WGC.

Τα δύο πιο σημαντικά γεγονότα για τη ζήτηση του χρυσού το 2023 ήταν η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, σύμφωνα με το συμβούλιο το οποίο εκτιμάει ότι τα γεωπολιτικά γεγονότα πρόσθεσαν κέρδη στην τιμή μεταξύ 3% και 6% κατά τη διάρκεια του έτους.

«Και σε μια χρονιά με σημαντικές εκλογές που λαμβάνουν χώρα παγκοσμίως, μεταξύ άλλων στις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ινδία και την Ταϊβάν, η ανάγκη των επενδυτών για αντιστάθμιση στα χαρτοφυλάκια θα είναι πιθανότατα μεγαλύτερη από το κανονικό», αναφέρει η έκθεση.

Ο Τζον Ριντ, επικεφαλής στρατηγικός σύμβουλος του WGC για την αγορά χρυσού, δήλωσε στο CNBC ότι η τιμή του χρυσού θα παραμείνει σε ένα σταθερό εύρος αλλά με διακυμάνσεις το επόμενο έτος. Αναμένει ότι το πολύτιμο μέταλλο θα βγάζει αντίδραση σε μεμονωμένα οικονομικά στοιχεία που θα ενημερώνουν για την πιθανή πορεία της νομισματικής πολιτικής της Fed έως ότου η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα είναι γεγονός.

Επί του παρόντος, οι αγορές τιμολογούνται για την πρώτη μείωση των επιτοκίων από Fed κατά 25 μονάδες βάσης από τον Μάρτιο του επόμενου έτους, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group.

Ωστόσο, αν και οι μειώσεις των επιτοκίων θεωρούνται συνήθως ευνοϊκές συνθήκες για τον χρυσό (καθώς οι αποδόσεις των μετρητών μειώνονται και οι επενδυτές αναζητούν άλλα περιουσιακά στοιχεία με υψηλής απόδοση), ο Ριντ τονίζει ότι δύο παράγοντες θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι «η αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων μπορεί να είναι λιγότερο αισιόδοξη για τον χρυσό απ' ό,τι φαίνεται επιφανειακά».

Πρώτον, εάν ο πληθωρισμός αποκλιμακωθεί ταχύτερα από τα επιτόκια -όπως αναμένεται σε μεγάλο βαθμό- τότε τα πραγματικά επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα. Και δεύτερον, η χαμηλότερη από το αναμενόμενη ανάπτυξη θα μπορούσε να πλήξει τη ζήτηση των καταναλωτών για χρυσό.

Μια κατανομή της τάξεως του 6% με 7% στα χαρτοφυλάκια σε χρυσό θα ήταν μια συνετή κίνηση κατά τον Ριντ.
«Δεν λέω ότι τα επιτόκια πρέπει να επιστρέψουν στο 0% για να αναζωπυρωθεί η ζήτηση, όμως ο συνδυασμός της πρώτης μείωσης των επιτοκίων στις ΗΠΑ και των μειώσεων σε άλλες σημαντικές οικονομίες, θα αλλάξει νομίζω λίγο το κλίμα προς τον χρυσό», τονίζει.

FED

Ένας άλλος υποστηρικτικός παράγοντας για το πολύτιμο μέταλλο είναι οι περαιτέρω αγορές από τις κεντρικές τράπεζες, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

Οι κεντρικές τράπεζες αποτέλεσαν σημαντική πηγή ζήτησης στην παγκόσμια αγορά χρυσού τα τελευταία δύο χρόνια και το 2023 είναι πιθανό να αποτελέσει έτος ρεκόρ. Το WGC αναμένει ότι αυτό θα συνεχιστεί και το 2024.

Όπως επισήμανε ο Ριντ, ο οργανισμός εξεπλάγη από τη σημαντική αύξηση των αγορών των κεντρικών τραπεζών το 2022 και ότι αυτός ο ρυθμός αγορών συνεχίστηκε και φέτος.


Στην έκθεσή του, το WGC εκτιμάει ότι η ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες προσέθεσε 10% ή περισσότερο στην απόδοση του χρυσού το 2023 και σημειώνει ότι ακόμη και αν οι αγορές το 2024 δεν είναι στα ίδια επίπεδα, θα πρέπει να προσφέρουν επιπλέον ώθηση στην τιμή του χρυσού.

«Οι προσδοκίες μας είναι ότι οι αγορές των κεντρικών τραπεζών θα συνεχιστούν και το επόμενο έτος σε καθαρή βάση και αυτό συμβαίνει λίγο πολύ μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Η δική μου προσδοκία είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες θα είναι και πάλι σε μεγάλο βαθμό πρωταγωνίστριες στην αγορά χρυσού το 2024, εντούτοις νομίζω ότι θα παραήταν αισιόδοξο εκ μέρους μας να πούμε ότι θα είναι ένα ακόμη έτος ρεκόρ ή ένα έτος που θα ισοφαρίσει το ρεκόρ», καταλήγει ο Ριντ.

ΣΧΕΤΙΚΑ