Χρηματιστήριο: Ο «λήθαργος» ενόψει των εορτών συνεχίζεται 

Χρηματιστήριο Αθηνών/ φωτογραφία Eurokinissi

Σε «ρηχά νερά» εξακολουθεί να κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών κι ενώ πλέον έχουμε μπει στην τελική ευθεία για την περίοδο των εορτών και την ολοκλήρωση του 2023.

Ο Γενικός Δείκτης σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση καταγράφει μικρού εύρους θετικές ή αρνητικές μεταβολές και πρέπει να ανατρέξουμε στις 22 Νοεμβρίου για να βρούμε μια επίδοση που να είναι άξια λόγου (+1,33%).

Το κυριότερο όμως είναι ότι το ελληνικό χρηματιστήριο δείχνει σταθερά μια αδυναμία να επιστρέψει στις 1.300 μονάδες. Είναι ενδεικτικό ότι σε αυτό το επίπεδο βρέθηκε στα τέλη Αυγούστου, ενώ στις 4 Σεπτεμβρίου απώλεσε τη ζώνη των 1.300 μονάδων όταν ενδοσυνεδριακά καταγράφηκε το υψηλό ημέρας στις 1.305,35 μονάδες.

Έκτοτε δεν έχει καταφέρει να αναρριχηθεί στο επίπεδο αυτό και μάλιστα στις 9 Οκτωβρίου κινδύνεψαν και οι 1.100 μονάδες, όταν στο χαμηλό ημέρας διολίσθησε έως τις 1.105,15 μονάδες.

Από εκείνη τη συνεδρίαση, με σχετικά αργά και σταθερά βήματα το Χρηματιστήριο Αθηνών προσπέρασε τη ζώνη των 1.200 μονάδων και το τελευταίο διάστημα περιηγείται πέριξ των 1.270 μονάδων.

Ο «λήθαργος» της χρηματιστηριακής αγοράς δεν συμβαδίζει με τις εξελίξεις που συνέβησαν αρχής γενομένης από τον Αύγουστο. Στη Λεωφόρο Αθηνών ουκ ολίγα ήταν τα θετικά μηνύματα, ωστόσο δεν λειτούργησαν ως καταλύτες για μια ανοδική αντίδραση.

Στις 4 Αυγούστου ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο σε επενδυτική διαβάθμιση κι ενώ λίγο καιρό πριν το ίδιο είχε κάνει και ο ιαπωνικός οίκος R&1.

Με την έλευση του φθινοπώρου στις 8 Σεπτεμβρίου ο καναδικός οίκος DBRS επίσης επανένταξε την Ελλάδα στην κατηγορία investment. Και οι τρεις οίκοι όμως δεν αναγνωρίζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωσύστημα.

Μία εβδομάδα αργότερα, στις 15 Σεπτεμβρίου ο αμερικανικός οίκος Moody’s αναβαθμίζει κατά δύο βαθμίδες την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, ωστόσο έως εκείνη τη στιγμή την αξιολογούσε τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα.

Στις 20 Οκτωβρίου ο οίκος S&P αναβαθμίζει την Ελλάδα στο πολυπόθητο investment grade και την 1η Δεκεμβρίου πράττει το ίδιο και ο οίκος Fitch.

Πλέον και επίσημα η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα και τα ελληνικά χρεόγραφα μπορούν να συμπεριλαμβάνονται σε όλα τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Χρηματιστήριο Αθηνών

Ωστόσο, πέραν των αναβαθμίσεων υπήρχαν και άλλα γεγονότα, που μόνο ασήμαντα δεν ήταν.

Η αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), από τις τρεις συστημικές τράπεζες με τη σειρά, Eurobank, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα, ήταν ένα σήμα ότι ο χρηματοπιστωτικός κλάδος επιστρέφει στην κανονικότητα.

Κι αν το 1,5% των μετοχών της Eurobank που κατείχε το ΤΧΣ εξαγοράσθηκε από το ΤΧΣ, η απόκτηση του 9% των μετοχών του ΤΧΣ της Alpha Bank από την ιταλική τράπεζα Unicredit, ερμηνεύθηκε και ήταν ορόσημο καθώς μετά από χρόνια, ξένος θεσμικός επενδυτής τοποθετήθηκε σε μετοχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Από την άλλη, η διάθεση του ΤΧΣ του 22% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας από το συνολικό 40,39% που διαθέτει στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς η ζήτηση ξεπέρασε κατά περισσότερο από 8 φορές την προσφορά.

Τέλος, μόλις την περασμένη εβδομάδα υπήρξε το placement μεριδίου μετοχών της HELLENiQ Energy, από την οικογένεια Λάτση και το ΤΑΙΠΕΔ, μια τοποθέτηση που επίσης ήταν επιτυχής.

Πλησιάζοντας στα μέσα Δεκεμβρίου και κυρίως στις εορτές των Χριστουγέννων, το Χρηματιστήριο Αθηνών δείχνει να οδεύει προς το κλείσιμο του 2023 με κατεβασμένη ταχύτητα.

Ο Δεκέμβριος είναι πάντα ένας μήνας απρόβλεπτος, διότι όπως έχει δείξει η ιστορία μπορεί να μην υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, αλλά στην περίοδο των εορτών να σημειωθεί αυτό που λένε στη Wall Street το Santa Claus rally.

Από την άλλη δεν πρέπει να αποκλείεται ένα κύμα ρευστοποιήσεων, καθώς ενδεχομένως κάποιοι επενδυτές να επιθυμούν να αναδιοργανώσουν τα χαρτοφυλάκιά τους ενόψει του κλεισίματος της χρονιάς και να κλείσουν θέσεις σε μετοχές που διαθέτουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ