Υποχωρεί το δολάριο έναντι του ευρώ -Ανοδικά κινείται το γεν

NEWSROOM
Ευρώ και Δολάριο
Ευρώ και Δολάριο/ Φωτογραφία shutterstock

Το δολάριο υποχωρεί πιεζόμενο από τις ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου υποχωρεί, γεγονός που πιθανότατα θα δώσει το περιθώριο στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να μειώσει τα επιτόκια το επόμενο έτος.

Εν τω μεταξύ, το γεν σταθεροποιήθηκε κοντά στο πρόσφατο υψηλό πέντε μηνών, καθοδηγούμενο από την άποψη ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) θα μπορούσε σύντομα να σημάνει το τέλος της εξαιρετικά χαλαρής πολιτικής της. Για το μεγαλύτερο μέρος του 2022 και του 2023, η πολιτική αυτή κράτησε το ιαπωνικό νόμισμα υπό πίεση, καθώς άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες ξεκίνησαν επιθετικούς κύκλους αύξησης των επιτοκίων, όπως αναφέρει το Reuters.

Οι κινήσεις των νομισμάτων ήταν σε μεγάλο βαθμό υποτονικές την επομένη των Χριστουγέννων, καθώς οι αγορές στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και το Χονγκ Κονγκ, μεταξύ άλλων, δεν λειτούργησαν λόγω αργίας.

Έναντι του δολαρίου, το δολάριο Νέας Ζηλανδίας ανέβηκε σε νέα υψηλό πενταμήνου στα 0,6325 δολάρια, ενώ το δολάριο Αυστραλίας παρέμεινε και αυτό κοντά στο πρόσφατο υψηλό πενταμήνου.

Το ευρώ σημείωσε άνοδο 0,03% στα 1,1024 δολάρια, όχι πολύ μακριά από το υψηλό πενταμήνου των 1,1040 δολαρίων που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα, ενώ η στερλίνα παρουσίασε μικρή μεταβολή στα 1,2706 δολάρια.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή έδειξαν ότι οι τιμές στις ΗΠΑ μειώθηκαν τον Νοέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα για πρώτη φορά εδώ και περισσότερα από 3 και μισό χρόνια και ότι η ετήσια αύξηση του πληθωρισμού υποχώρησε περαιτέρω, κάτω από το 3%, ενισχύοντας τις προσδοκίες της αγοράς για μείωση των επιτοκίων από τη Fed τον ερχόμενο Μάρτιο.

Η μέτρηση ήρθε μια εβδομάδα αφότου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed «άνοιξαν την πόρτα» για μειώσεις επιτοκίων το 2024 στην τελευταία συνεδρίαση πολιτικής της κεντρικής τράπεζας για το έτος, μια κίνηση που οδήγησε το δολάριο χαμηλότερα.

«Η Fed έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τον πληθωρισμό, καθώς ξεκίνησε το έτος πιο κοντά σε ένα ετήσιο ποσοστό 5%, αν και η δουλειά δεν έχει ακόμη γίνει για να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε μια διαρκή τροχιά προς τον στόχο του 2%», ανέφεραν οι αναλυτές της Wells Fargo σε σημείωμά τους.

Ο δείκτης δολαρίου παρέμεινε κοντά στο χαμηλό πενταμήνου των 101,42 που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα και διαμορφώθηκε τελευταία στα 101,59.

Στην Ασία, το γεν σημείωσε άνοδο 0,1% στα 142,25 ανά δολάριο, αντλώντας πρόσθετη στήριξη από τα σχόλια του διοικητή της BOJ Kazuo Ueda.

Ο Ουέντα δήλωσε τη Δευτέρα ότι η πιθανότητα επίτευξης του στόχου της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό «αυξάνεται σταδιακά» και ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο αλλαγής της πολιτικής εάν οι προοπτικές βιώσιμης επίτευξης του στόχου του 2% αυξηθούν επαρκώς, αν και δήλωσε ότι η BOJ δεν έχει αποφασίσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αλλαγή της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής της στάσης.

Σε άλλες περιοχές, το κινεζικό γουάν υποχώρησε έναντι του δολαρίου λόγω της αύξησης των προσδοκιών για περαιτέρω μέτρα νομισματικής χαλάρωσης από το Πεκίνο.

Πέντε από τις μεγαλύτερες κρατικές τράπεζες της Κίνας μείωσαν τα επιτόκια καταθέσεων στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, τον τρίτο γύρο τέτοιων μειώσεων φέτος. Αρκετές εισηγμένες τράπεζες ακολούθησαν έκτοτε το παράδειγμά τους, ανέφερε την Τρίτη το Shanghai Securities News.

ΣΧΕΤΙΚΑ