Ποταμός κεφαλαίων στα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου

Φωτο: Shutterstock

Σε μαζικές επενδύσεις σε ομόλογα των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου προχωρούν οι επενδυτές, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου, Bloomberg, στο οποίο τονίζεται ότι η τάση αυτή προέκυψε μήνες μετά την πολιτική αναταραχή στην Ιταλία. Οι πωλήσεις ομολόγων της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας αυτό το μήνα προσέλκυσαν ένα άνευ προηγουμένου ενδιαφέρον από επενδυτές που τοποθέτησαν 106 δισ. ευρώ, ποσοστό αυξημένο κατά 14% σε σχέση με πέρυσι.

Στο ρυθμό έχουν μπει και Ασιάτες επενδυτές, οι οποίοι επένδυσαν πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε χρέη, βοηθώντας στην πτώση των αποδόσεων των ομολόγων της περιφέρειας τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ισχυρή ζήτηση για τα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου σηματοδοτεί ένα ακόμα βήμα προς την ανάκαμψη της περιοχής, μετά τις ανησυχίες για τον κίνδυνο αύξησης των ελλειμμάτων από τη λαϊκιστική κυβέρνηση της Ρώμης. Ταυτόχρονα, η οικονομία της Πορτογαλίας αναβαθμίστηκε από τους οίκους από την κατηγορία «σκουπίδια», το ίδιο και η Ισπανία. Τώρα οι χώρες επωφελούνται από την ισχυρή ζήτηση για τα ομόλογά τους, λόγω και των σχετικά υψηλών τους αποδόσεων.

Η Μαδρίτη πούλησε δεκαετή ομόλογα αξίας 46,5 δισ. ευρώ την Τρίτη, ακολουθώντας το καλό κλίμα που είχαν δημιουργήσει η Ιταλία και η Πορτογαλία στις αρχές του μήνα. Οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων υποχώρησαν κατά 15 μονάδες βάσης τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ οι ιταλικές αποδόσεις υποχώρησαν κατά 11 μονάδες βάσης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ελλάδα είναι πιθανό να βγει επίσης στις αγορές σύντομα με ένα μεσοπρόθεσμο ομόλογο, όπως εκτιμούν οι ειδικοί της Danske Bank.
Γεγονός είναι πάντως ότι το κλίμα στις αγορές βελτιώθηκε όταν η Ιταλία κατάφερε να επιλύσει το θέμα που είχε με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους σχετικά με το έλλειμμα του προϋπολογισμού της για το 2019, ενώ τα αδύναμα στοιχεία για την οικονομία έχουν αυξήσει τις ανησυχίες για επιβράδυνση, πράγμα που ίσως κάνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναθεωρήσει τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ