Γιατί «σηκώνουν κεφάλι» οι τραπεζικές μετοχές

Economista
ECONOMISTA
Γιατί «σηκώνουν κεφάλι» οι τραπεζικές μετοχές
Φωτο: Shutterstock

Σημαντική αλλαγή στην συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες με την προσφορά να εμφανίζεται σημαντικά μειωμένη και τις τιμές να ανακάμπτουν.

Η εικόνα στις δημοπρασίες είναι χαρακτηριστική, όπου μετά από πολύ καιρό οι αγοραστές υπερισχύουν. Μέχρι πρότινος ακόμα και κατά τις ημέρες με ανοδικές διαθέσεις οι τραπεζικές μετοχές στις δημοπρασίες συστηματικά υποχωρούσαν, πιέσεις που αποδίδονταν σε συντονισμένες πωλήσεις από χαρτοφυλάκια που έχουν ανοιχτές θέσεις σε τραπεζικές μετοχές, δηλαδή έχουν πουλήσει μετοχές που έχουν δανειστεί.

Αναλυτές αποδίδουν την σημερινή αναθέρμανση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις τράπεζες σε δυο κύριους παράγοντες:

-- Την πρόοδο που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις για το νέο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει υποχωρήσει από τις αρχικές θέσεις και έχει αποδεχθεί ότι το νέο πλαίσιο πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένα και αντικειμενικά κριτήρια ώστε να αποκλειστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Έτσι φαίνεται ότι είμαστε κοντά σε μια συμφωνία που μπορεί να αποδειχθεί σημείο καμπής για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων βάζοντας τέλος στην αβεβαιότητα για ενδεχόμενες επιπτώσεις στους ισολογισμούς των τραπεζών εξαιτίας οριζόντιας προστασίας «κόκκινων» δανείων.

-- Έχουν περιοριστεί οι «ανοιχτές» πωλήσεις και, αντίθετα, πολλά χαρτοφυλάκια προχωρούν σε αγορές τραπεζικών μετοχών κλείνοντας «ανοιχτές» θέσεις. Βασικό επιχείρημα των short είναι ότι στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων θα υπάρξουν καθυστερήσεις και εμπλοκές, με τις εκλογές να αποτελούν έναν πρόσθετο παράγοντα αδράνειας, που θα εκτροχιάσουν τους στόχους μείωσης των «κόκκινων» δανείων και θα οδηγήσουν σε νέες ανακεφαλαιοποιήσεις. Στο συλλογισμό αυτό περιλαμβάνουν και την Eurobank θεωρώντας ότι μια εμπλοκή στο ζήτημα της προστασίας της α’ κατοικίας μπορεί να οδηγήσει στην ακύρωση ή έστω καθυστέρηση της συγχώνευσης με την Grivalia και τα επόμενα βήματα του «Σχεδίου Επιτάχυνση». Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να επαληθεύεται από τα γεγονότα. Η διοίκηση της Eurobank προχωρά με ταχύτητα, ενώ μια συμφωνία κυβέρνησης – τραπεζών για την α’ κατοικία χωρίς επιπτώσεις στους τραπεζικούς ισολογισμούς θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα στη συλλογιστική των short και θα αποτελέσει “game changer” για τις αποτιμήσεις των τραπεζών. Επιπλέον όσο πλησιάζει ο χρόνος των εκλογών, και μάλιστα σε συνθήκες δημοσιονομικής σταθερότητας, τόσο αυξάνει η πίεση προς τα χαρτοφυλάκια που έχουν short θέσεις.

Κέρδη άνω του 10%

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε σήμερα με άνοδο +1,55%, υπεραποδίδοντας σε σχέση με το Γενικό Δείκτη, ο οποίος έκλεισε με οριακά κέρδη +0,08%. Η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τέταρτη ανοδική συνεδρίαση για το δείκτη των τραπεζών, ενώ από τα χαμηλά του έτους (281,7 μονάδες, 21/1) καταγράφει άνοδο κατά 12,2% καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών του νέου έτους. Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2018 ο δείκτης των τραπεζών είχε κλείσει στις 332,74 μονάδες.

Στις δημοπρασίες, οι μετοχές και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έκλεισαν με αγοραστές.

Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς κατέγραψε μεγάλα κέρδη της τάξης του 8,62%, ενώ ισχυρή άνοδο κατά 2,58% σημείωσε και η μετοχή της Alpha Bank. Η Εθνική Τράπεζα ενισχύθηκε κατά 0,91%, ενώ μικρή πτώση σημείωσε η μετοχή της Eurobank (-0,82%) η οποία ωστόσο υπεραποδίδει μετά την ανακοίνωση της συγχώνευσης με την Grivalia.

ΣΧΕΤΙΚΑ