Καλπάζει η τιμή του παλλάδιου

NEWSROOM
Καλπάζει η τιμή του παλλάδιου
Φώτο: Shutterstock

Καθώς οι τιμές του παλλάδιου ξεπερνούν τα 1.500 δολάρια την ουγγιά για πρώτη φορά στην ιστορία, στην αγορά κυριαρχεί το ερώτημα, πόσο από το πολύτιμο αυτό μέταλλο υπάρχει ακόμα στον πλανήτη.

Οι ανησυχίες για μείωση της παραγωγής βοήθησε το παλλάδιο, που χρησιμοποιείται κυρίως από τις αυτοκινητοβιομηχανίες, να καταγράψει η τιμή του αύξηση της τάξης του 60% τους τελευταίους έξι μήνες.

Όμως ακόμα παραμένουν άγνωστα τα αποθέματα που υπάρχουν, με τα στοιχεία που υπάρχουν για το πολύτιμο μέταλλο να είναι ελάχιστα σε σχέση με τις τιμές που τίθεται υπό διαπραγμάτευση στις διεθνείς αγορές.

Η Metal Focus που έχει έδρα στο Λονδίνο, υπολογίζει πως τα αποθέματα παλλάδιου πάνω στην επιφάνεια της γης έφταναν τις 13 εκατομμύρια ουγγιές στα τέλη του προηγούμενου έτος. Την ίδια στιγμή η μεταποιητική μετάλλων Heraeus επικαλούμενη διάφορες πηγές, υπολογίζει πως τα αποθέματα κινούνται μεταξύ 10 και 18 εκατομμυρίων ουγγιών, με την ποσότητα αυτή να είναι ικανή να καλύψει την ζήτηση μόλις για τα επόμενα δυο χρόνια.

Το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων παλλάδιου προέρχεται από την Ρωσία από την δεκαετία των 90s, και πλέον βρίσκεται αποθηκευμένο σε χώρες από τις ΗΠΑ μέχρι την Ελβετία. Αν και δεν είναι γνωστά τα ακριβή νούμερα που έξορύχθησαν, τα παλιά σοβιετικά αποθέματα έχουν εξαντληθεί εδώ και 5 χρόνια σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους.

Η ρωσική εξορυκτική εταιρεία MMC Norilsk Nickel PJSC πούλησε 1 εκατομμύριο ουγγιές τα τελευταία δυο χρόνια μέσω ενός fund που ιδρύθηκε το 2016 για να αγοράζει παλλάδιο από τρίτες πηγές, συμπεριλαμβανομένου και της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας .

Αν και το παγκόσμιο απόθεμα δεν είναι άμεσα διαθέσιμο και παραμένει άγνωστη η ακριβή ποσότητα του, το ερώτημα που υπάρχει πλέον για το παλλάδιο είναι στο που θα φτάσει η τιμή πώλησης του.

ΣΧΕΤΙΚΑ