Κινητοποίηση πόλεων για περισσότερο πράσινο

NEWSROOM
Κινητοποίηση πόλεων για περισσότερο πράσινο
Φωτο: Shutterstock

Του Γιώργου Μελέα*

Μια νέα εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τη συγκέντρωση περισσότερων πόλεων στη νότια και ανατολική Ευρώπη για το διάσημο Ευρωπαϊκό Βραβείο Πράσινης Πρωτεύουσας, βρίσκεται σε εξέλιξη. Και μια από τις στρατηγικές περιλαμβάνει την αποστολή ενός βραβευμένου βιβλίου μαγειρικής που δείχνει πώς η βιωσιμότητα και το καλό φαγητό πηγαίνουν χέρι-χέρι.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήρθε σε επαφή με 100 μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως τα ραδιόφωνα, ο τύπος, οι μπλόγκερς και οι διάφοροι επηρεαστές (influencers), στις νότιες και ανατολικές περιοχές της Ευρώπης, για να δείξει ποιες πόλεις θα μπορούσαν να κερδίσουν από την ανάδειξη της ευρωπαϊκής πράσινης πρωτεύουσας. Το βραβείο αυτό καλύπτεται ευρεία από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, προσελκύει ξένους επενδυτές, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και μπορεί να ενισχύσει τον τουρισμό. Η Λιουμπλιάνα είδε μια αύξηση 30% στον αριθμό των τουριστών, αφού κέρδισε τον τίτλο το 2016, για παράδειγμα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι οποιαδήποτε πόλη μπορεί να είναι πράσινη και έχει επικεντρωθεί στα ταξιδιωτικά μέσα ενημέρωσης καθώς και σε αυτά που ειδικεύονται στα τρόφιμα, καθώς τα τρόφιμα, η παραγωγή και κατανάλωση τους έχουν τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον, την υγεία και την ευημερία μας. Γι 'αυτό τον λόγο έχει αποστείλει σε 100 δημάρχους στη Νότια και Ανατολική Ευρώπη το βιβλίο μαγειρικής Great Food από τις Ευρωπαϊκές Πράσινες Πόλεις - το οποίο κέρδισε το βραβείο Gourmand πέρυσι στην κατηγορία «Ειδικά Βραβεία Διεθνών Οργανισμών». Αυτό, με σκοπό να τους ενθαρρύνει να μάθουν για το βραβείο και με την προσδοκία να τους εμπνεύσει να λάβουν μέρος.

Όλοι οι νικητές και οι φιναλίστ είναι πλέον μέλη της Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας και των Ευρωπαϊκών Δικτύων Πράσινων Φύλλων, επιτρέποντάς τους να συνεργαστούν και να μάθουν ο ένας από τον άλλο. Για παράδειγμα, μαθαίνουν πώς να εργάζονται για ένα όραμα μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας και πώς να εμπλέκουν όλους τους φορείς, από μικρές επιχειρήσεις και ακαδημαϊκούς φορείς έως πολίτες.

Το βιβλίο περιέχει επίσης παραδείγματα βιώσιμων πρακτικών και πρωτοβουλιών στον τομέα των τροφίμων σε αυτές τις πόλεις, που ομαδοποιούνται κάτω από - τους δώδεκα περιβαλλοντικούς δείκτες τους οποίους αξιολογούν οι πόλεις όταν υποβάλλουν αίτηση για τα βραβεία. Κάτω από το κεφάλαιο «νερό» για παράδειγμα, μπορείτε να διαβάσετε την ιστορία για το πως το Όσλο - η φετινή Πράσινη Πρωτεύουσα - άνοιξε εκ νέου τα καλυμμένα ποτάμια του και πώς οι κάτοικοί του μπορούν τώρα να πιάσουν σολομό στη μέση της πόλης, καθώς τα ψάρια ακμάζουν πάλι.

* Ο Γιώργος Μελέας είναι Οικονομολόγος,Υποψήφιος Δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη Παναγιώτης Βασιος - Χαλάνδρι Απόφαση Ευθύνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ