fbpxGoogle: Πώς σας προστατεύουμε κάθε μέρα στο διαδίκτυο | Economistas.gr
Skip to main content

Google: Πώς σας προστατεύουμε κάθε μέρα στο διαδίκτυο

Google: Πώς σας προστατεύουμε κάθε μέρα στο διαδίκτυο
Shutterstock

*Του Rahul Roy-Chowdhury, Vice President of Product, Privacy

Κάθε χρόνο ο μήνας του Cybersecurity Awareness (Μήνας Κυβερνοασφάλειας) μάς θυμίζει τη σημασία του να δημιουργούμε ασφαλείς διαδικτυακές εμπειρίες. Η ασφάλειά σας απαιτεί αδιάκοπη προστασία των δεδομένων και της ιδιωτικότητάς σας. Γι’ αυτό, τα συστήματα ασφάλειας είναι αυτόματα ενσωματωμένα σε κάθε Λογαριασμό Google και σε κάθε προϊόν της Google: Το Safe Browsing (Ασφαλής Πλοήγηση) προστατεύει πάνω από 4 δις συσκευές, το Gmail εμποδίζει πάνω από 100 εκατομμύρια απόπειρες κλοπής δεδομένων (phishing) καθημερινά, και το Google Play Protect σαρώνει πάνω από 100 δισεκατομμύρια εφαρμογές κάθε μέρα, εντοπίζοντας malware, ιούς και προβληματικά λογισμικά. 

Η ασφάλεια των προϊόντων μας στηρίζεται σε 3 κεντρικούς πυλώνες: να διατηρούμε τα δεδομένα σας ασφαλή, να τα μεταχειριζόμαστε με υπευθυνότητα και να σας δίνουμε τον έλεγχό τους. Εφαρμόζουμε διαρκώς αυτές τις πρακτικές και θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας τις νεότερες εξελίξεις αναφορικά με την ασφάλεια και προστασία των δεδομένων σας. Μπορείτε να βρείτε περισσότερα για αυτές στο ανανεωμένο Safety Center - την πηγή πληροφοριών για το πώς σας διατηρούμε ασφαλείς με τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε κάθε μέρα, η οποία από σήμερα διατίθεται στις ΗΠΑ, ενώ σύντομα θα είναι διαθέσιμη σε όλο το κόσμο. 

Προληπτική προστασία με high-visibility ειδοποιήσεις ασφάλειας

Όταν απειλείται η ασφάλεια σας τότε ο χρόνος γίνεται ιδιαίτερα πολύτιμος. Εργαζόμαστε προκειμένου να διευκολύνουμε τη διαδικασία αυτή, ώστε να αντιδράσετε άμεσα σε περίπτωση που ανιχνεύσουμε έναν σοβαρό κίνδυνο στο Google Account σας. Με τα χρόνια έχουμε αναπτύξει νέους τρόπους ειδοποίησης, οι οποίοι έχουν βοηθήσει σημαντικά στη βελτίωση των συστημάτων ασφάλειας. Το 2015 για παράδειγμα ξεκινήσαμε τις ειδοποιήσεις στα Android, ενημερώνοντας τους χρήστες για κρίσιμα ζητήματα αναφορικά με το λογαριασμό τους, όπως κυβερνοεπιθέσεις. Με αφορμή αυτή την πρωτοβουλία, παρατηρήσαμε εικοσαπλάσια αύξηση στον αριθμό χρηστών που αντέδρασαν εντός μιας ώρας από την λήψη μιας σχετικής ειδοποίησης, σε σύγκριση με την απλή ειδοποίηση μέσω email. 

Σύντομα θα παρουσιάσουμε ένα ανασχεδιασμένο σύστημα ειδοποιήσεων και ένα νέο τρόπο αποστολής τους. Συγκεκριμένα, όποτε προκύπτει ένα σημαντικό ζήτημα ασφάλειας, θα στέλνεται αυτόματα ειδοποίηση μέσα από την εφαρμογή της Google που χρησιμοποιείτε, με οδηγίες για το τι να κάνετε - χωρίς να πρέπει να κοιτάτε κάθε τόσο τα email σας ή τις ειδοποιήσεις της συσκευής. Οι νέες αυτές ειδοποιήσεις δεν μπορούν να πλαστογραφηθούν, οπότε μπορείτε να είστε σίγουροι ότι προέρχονται πάντα από μας. Εντός των επόμενων εβδομάδων θα ξεκινήσουμε περιορισμένη διάθεση τους, ενώ για τις αρχές του νέου έτους σχεδιάζουμε  ευρύτερη διάθεση.

Εύκολος έλεγχος του Google Assistant με το Guest Mode

Κάθε μέρα το Google Assistant βοηθά το κόσμο με τις δουλειές που κάνει στο σπίτι, είτε προτείνοντας μια νέα συνταγή ή υπενθυμίζοντας ένα  ραντεβού. Κάποιες φορές όμως ίσως δεν θέλετε οι αλληλεπιδράσεις σας με το Google Assistant να αποθηκεύονται στο Google Account σας. Για αυτό, μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιάσουμε το Guest Mode - ένα νέο τρόπο χρήσης του Google Assistant στις συσκευές του σπιτιού σας. Με μια απλή φωνητική εντολή θα μπορείτε να ενεργοποιείτε το Guest mode και οι αλληλεπιδράσεις σας με το Assistant θα πάψουν να αποθηκεύονται στο λογαριασμό σας. Αντίστοιχα, μπορείτε να απενεργοποιήσετε το Guest mode ανά πάσα στιγμή και να επιστρέψετε στην πλήρη, εξατομικευμένη έκδοση του Google Assistant. Επιπλέον, μπορείτε όποτε θέλετε να διαγράψετε κάποια παλαιότερη φωνητική εντολή που δώσατε στον Assistant σας, ενώ προσθέσαμε ακόμα περισσότερες απαντήσεις σε κοινές ερωτήσεις σχετικά με την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα, τις οποίες θα δίνει σας άμεσα ο Assistant. Για την ακρίβεια, κάθε μήνα, απαντάμε σε πάνω από 3 δις ερωτήσεις για την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια παγκοσμίως.

Η ασφάλεια αποτελεί μέρος όλων των προϊόντων μας

Η ασφάλεια και η ιδιωτικότητα παραμένουν στον πυρήνα όσων κάνουμε από τις πρώτες μέρες λειτουργίας μας ως εταιρεία. Τα τμήματα μας δουλεύουν καθημερινά ώστε τα προϊόντα μας να είναι ασφαλή ό,τι και να κάνετε με αυτά – είτε  περιηγείστε στο Internet, ελέγχετε τα email σας ή επικοινωνείτε με την οικογένεια σας μέσω του Google Meet. Μόλις αυτή την εβδομάδα ανακοινώσαμε τα νέα συστήματα ασφάλειας και ιδιωτικότητας για το Google Workspace που προστατεύουν τα προσωπικά σας δεδομένα, νέα συστήματα προστασίας κωδικών στο Chrome, καθώς και την πρόοδο που έχει σημειωθεί σχετικά με το Privacy Sandbox του Chrome - μια πρωτοβουλία για τη ριζική ενίσχυση της ιδιωτικότητας στο διαδίκτυο. Με στόχο την ευκολία στον έλεγχο της ιδιωτικότητα σας, σύντομα θα μπορείτε να αλλάζετε το ιστορικό των τοποθεσιών σας στο Timeline, με λίγα μόνο κλικ. Επίσης, επειδή το Search αποτελεί σημείο εκκίνησης για πάρα πολλές ερωτήσεις, από σήμερα, όταν ρωτάτε π.χ. «είναι ο Google Λογαριασμός μου ασφαλής;»  θα σας δείχνουμε τις προσωπικές σας ρυθμίσεις σχετικά με την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα.

 

Συνεχίζουμε επίσης να εργαζόμαστε για τη δημιουργία τεχνολογιών που θα συμβάλουν στην περαιτέρω προστασία της ιδιωτικότητάς σας σε όλα τα προϊόντα μας. Για παράδειγμα, φέτος για πρώτη φορά στο κλάδο μας, συνδυάσαμε συστήματα διαφορικού απορρήτου και ομοσπονδιακής μάθησης ως μέρος του Android 11, για να «εκπαιδεύσουμε» τα μοντέλα που λειτουργούν με το Gboard, το πληκτρολόγιο της Google, ώστε να προβλέπουν τις επόμενες λέξεις της πρότασής σας. Η ομοσπονδιακή μάθηση, μια μέθοδος που δημιούργησε η Google, επιτρέπει σε προγραμματιστές να «εκπαιδεύουν» μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης ώστε να καθιστούν τα προϊόντα εξυπνότερα – για σας και για όλο τον κόσμο – χωρίς μα απομακρύνονται τα δεδομένα από τη συσκευή σας. Με το Android 11 δημιουργούμε τώρα τα Smart Replies, συμπεριλαμβανομένων και προτάσεων για emoji, μέσα από την νοημοσύνη της ίδιας της συσκευής, πράγμα που σημαίνει ότι οι πληροφορίες σας δεν μοιράζονται ποτέ με το Gboard ή τη Google.

 

Η προστασία της διαδικτυακής σας ασφάλειας απαιτεί συνεχή εγρήγορση και καινοτομία. Όλα ξεκινούν από την εγκατάσταση των πιο προηγμένων υποδομών ασφάλειας στο κόσμο, σε συνδυασμό με υπεύθυνες πρακτικές για τα δεδομένα και με συστήματα απορρήτου που ελέγχετε εσείς. Εμείς θα συνεχίσουμε να επιχειρηματολογούμε υπέρ των ορθών πρακτικών σε όλο το κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και ισχυρών ομοσπονδιακών νομοθετημάτων για την προστασία του απορρήτου στις ΗΠΑ, και να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να παραμένετε ασφαλείς στο διαδίκτυο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Google: Νέα εργαλεία απορρήτου και ασφάλειας
Google: Νέα εργαλεία απορρήτου και ασφάλειας
Η Google ανακοίνωσε νέα εργαλεία απορρήτου για ένα πιο ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον. Χαρακτηριστικά, από σήμερα, την πρώτη φορά που κάποιος θα ενεργοποιήσει το Location History, το οποίο είναι απενεργοποιημένο ως προεπιλογή, η επιλογή αυτόματης διαγραφής θα έχει προκαθοριστεί στους 18 μήνες.
Google: Νέα εργαλεία απορρήτου και ασφάλειας
Η «ψηφιακή ταυτότητα» της Ελλάδας το 2022 από την Google -Οι κυριότερες αναζητήσεις της χρονιάς
Η «ψηφιακή ταυτότητα» της Ελλάδας το 2022 από την Google -Οι κυριότερες αναζητήσεις της χρονιάς
Λίγο πριν αποχαιρετήσουμε την εφετινή χρονιά η Google ανακοίνωσε τις ετήσιες λίστες του Year In Search 2022 της Google, που έχει γίνει πλέον θεσμός, καθώς αποτελεί μια «ψηφιακή ταυτότητα» των τελευταίων 365 ημερών της ζωής μας.
Η «ψηφιακή ταυτότητα» της Ελλάδας το 2022 από την Google -Οι κυριότερες αναζητήσεις της χρονιάς
Η μητρική της Google θα απολύσει 12.000 υπαλλήλους
Η μητρική της Google θα απολύσει 12.000 υπαλλήλους
Η μητρική εταιρία της Google καταργεί περίπου 12.000 θέσεις εργασίας, ή το 6% του ανθρώπινου δυναμικού της, ανέφερε σήμερα η εταιρία.
Η μητρική της Google θα απολύσει 12.000 υπαλλήλους
Η Apple συνεχίζει έναν «σιωπηλό πόλεμο» εναντίον της Google
Η Apple συνεχίζει έναν «σιωπηλό πόλεμο» εναντίον της Google
Πρώην μηχανικοί της Apple λένε ότι η εταιρεία εξακολουθεί να «κρατάει κακία» για το, όπως ισχυρίζεται, πώς το Android αντέγραψε το iOS και εργάζεται σταθερά προκειμένου να αφαιρέσει την Google μέσα από τα iPhone.
Η Apple συνεχίζει έναν «σιωπηλό πόλεμο» εναντίον της Google
Η Microsoft πρόσθεσε στη Bing δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT -Αναμένεται η αντίδραση της Google
Η Microsoft πρόσθεσε στη Bing δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT -Αναμένεται η αντίδραση της Google
Η Microsoft παρουσίασε μια βελτιωμένη έκδοση της δικής της μηχανής αναζήτησης Bing, η οποία ενσωματώνει δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης τύπου ChatGPT. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι η Bing θα ενσωματώνει τεχνολογία της OpenAI (το λεγόμενο μοντέλο «Προμηθέας») που είναι ακόμη πιο εξελιγμένη από εκείνη του ChatGPT.
Η Microsoft πρόσθεσε στη Bing δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT -Αναμένεται η αντίδραση της Google
Google:Πώς η τεχνητή νοημοσύνη οπτικοποιεί τις αναζητήσεις
Google:Πώς η τεχνητή νοημοσύνη οπτικοποιεί τις αναζητήσεις
Με τη νέα γενιά τεχνολογίας που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), η αναζήτηση των πληροφοριών οπτικοποιείται και γίνεται ακόμη πιο απλή, όπως ανακοίνωσε η Google με την ευκαιρία των νέων λειτουργιών ΑΙ που προστέθηκαν στα Google Search, Google Maps και Google Translate.
Google:Πώς η τεχνητή νοημοσύνη οπτικοποιεί τις αναζητήσεις