fbpxΟ μεγιστάνας της Ινδίας που κατέστρεψε τον αδελφό του | Economistas.gr
Skip to main content

Ο μεγιστάνας της Ινδίας που κατέστρεψε τον αδελφό του

Ο μεγιστάνας της Ινδίας που κατέστρεψε τον αδελφό του
Ο Μακές Αμπάνι / Φωτό: AP Images

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ινδία «ξελάσπωσε» το μικρό αδελφό του ώστε να γλυτώσει πολλούς μήνες στη φυλακή λόγω χρεών.

Η κίνηση του Μακές Αμπάνι να αποπληρώσει τα χρέη του αδελφού του, Ανίλ, είναι το τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ της σχέσης των δύο αδελφών, που σκιάζει τον τομέα των τηλεπικοινωνιών της Ινδίας εδώ και χρόνια, καθώς ο Μακές το 2016 ξεκίνησε ένα πόλεμο τιμών που σχεδόν έβγαλε εκτός αγοράς τον αδελφό του.

Τον περασμένο μήνα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας διέταξε τον Ανίλ Αμπάνι και την εταιρεία του, Reliance Communications, να πληρώσουν χρέος ύψους 5,5 δισ. ρουπίων (80 εκατ. δολάρια) στη σουηδική εταιρεία Ericsson. Σε διαφορετική περίπτωση, ο Ανίλ θα πήγαινε στη φυλακή.

Μέχρι χθες, το χρέος δεν είχε πληρωθεί, όμως ο Μακές Αμπάνι, του οποίου η περιουσία ξεπερνά τα 50 δισ. δολάρια επενέβη.

Σε ανακοίνωσή της η Reliance Communications διευκρινίζει ότι έγινε η πληρωμή στην Ericsson, ενώ ο Ανίλ Αμπάνι ευχαρίστησε δημόσια τον αδελφό του και τη νύφη του, που «στάθηκαν στο πλευρό του σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Ο εκπρόσωπος του Μάκες αρνήθηκε να σχολιάσει το ποσό που έδωσε ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ινδίας για να «ξελασπώσει» τον αδελφό του, ωστόσο δημοσιεύματα αναφέρουν ότι πλήρωσε περίπου 4,8 δισ. ρουπίες (70 εκατ. δολάρια) από τα 5,5 δισ. ρουπίες.

Η κίνηση του Μάκες Αμπάνι εντυπωσίασε την κοινή γνώμη και όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στον επιχειρηματικό κόσμο της Ινδίας, δεδομένου ότι ο Μάκες ήταν αυτός που ουσιαστικά έφερε την εταιρεία του αδελφού του στα πρόθυρα της κατάρρευσης το 2016 όταν λανσάρισε ένα νέο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, το Reliance Jio, το οποίο προσέφερε στους πελάτες έξι μήνες δωρεάν ταχείας σύνδεσης στο διαδίκτυο. Έτσι, ξεκίνησε ένας «άγριος» εμπορικός πόλεμος που έβγαλε εκτός αγοράς αρκετές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης και της Reliance Communications.

Ο Ανίλ Αμπάνι, που κάποτε ήταν ένας από τους ισχυρότερους παίκτες στην κινητή τηλεφωνίας, ανακοίνωσε στα τέλη του 2017 ότι πουλά τη βασική εταιρεία παροχής υπηρεσιών σε πελάτες στην Reliance Jio για να επικεντρωθεί σε υπηρεσίες εταιρικών πελατών.

Η συμφωνία όμως δεν προχώρησε και δικαστήριο της χώρας αποφάσισε να βγάλει στο σφυρί τα περιουσιακά στοιχεία της Reliance Communications ώστε να πληρωθεί το τεράστιο χρέος των 7 δισ. δολαρίων.

Τα δύο αδέρφια ωστόσο πάντα είχαν μία ταραχώδη σχέση, ειδικά μετά το θάνατο του πατέρα τους το 2002 όταν ξεκίνησε η μάχη της διαδοχής της αυτοκρατορίας που έχτιζε ο πατέρας τους για δεκαετίες.

Τελικά, χώρισαν την περιουσία, στην οποία περιλαμβάνονται διάφορες εταιρείες, π.χ. ενέργειας, λιανικής και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Πλέον η περιουσία του Μακές έχει ξεπεράσει τα 50 δισ. δολάρια, την ώρα που ο αδελφός του έχει βγει από το κλαμπ των δισεκατομμυριούχων, με περιουσία που μόλις και μετά βίας φτάνει τα 300 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg.

Στην ανακοίνωσή του πάντως ο Ανίλ τονίζει ότι πλέον τα δύο αδέλφια έχουν παραμερίσει τις διαφορές τους…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η σουηδική απάντηση στο Model 3 της Tesla
Η σουηδική απάντηση στο Model 3 της Tesla
Η Polestar της Volvo αποκάλυψε το ηλεκτρικό αυτοκίνητο των 63.000 δολ. που θα διανύει 500 χιλιόμετρα χωρίς φόρτιση.
Η σουηδική απάντηση στο Model 3 της Tesla
Η δυσάρεστη έκπληξη της Apple και άλλων εταιρειών
Η δυσάρεστη έκπληξη της Apple και άλλων εταιρειών
Σοκ στις αγορές από τη χθεσινή ανακοίνωση της Apple για το χτύπημα που αναμένει στις πωλήσεις εξ αιτίας του ξεσπάσματος του κορωνοϊού στην Κίνα.
Η δυσάρεστη έκπληξη της Apple και άλλων εταιρειών