fbpxΤι κρύβει ο εκλογικός... τραυματισμός του Ερντογάν | Economistas.gr
Skip to main content

Τι κρύβει ο εκλογικός... τραυματισμός του Ερντογάν

Τι κρύβει ο εκλογικός... τραυματισμός του Ερντογάν

H ήττα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές της περασμένης Κυριακής είναι πάνω απ’ όλα συμβολική, δεδομένου ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, παρά την αδυναμία της οικονομίας, κατάφερε να διατηρήσει δυνάμεις στο σύνολο της χώρας (απέναντι σε μία συνασπισμένη αντιπολίτευση), ωστόσο απώλεσε τους τρεις μεγαλύτερους δήμους και για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια, το δήμο της πρωτεύουσας της χώρας.

Η απώλεια της Σμύρνης ήταν σχεδόν δεδομένη, όμως η απώλεια της Άγκυρας, αλλά και της Κωνσταντινούπολης – της γενέτειρας του Ερντογάν και πόλης στην οποία ξεκίνησε και ο ίδιος την καριέρα του ως δήμαρχος – ήταν ένα ισχυρό πλήγμα στο προφίλ του Προέδρου, που κατάφερε τα τελευταία χρόνια να ενισχύσει, στο πλαίσιο του Συντάγματος, τις εξουσίες του σε βαθμό σχεδόν απολυταρχικό, να εξουδετερώσει όλους τους σημαντικούς του αντιπάλους και, φυσικά, να πλήξει την ανεξαρτησία του Τύπου με πογκρόμ κατά των δημοσιογράφων που έχουν εναντιωθεί στην πολιτική του.

Ο Ερντογάν έχει καταφέρει – ειδικά με τη «βοήθεια» του αποτυχημένου πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 – να περιθωριοποιήσει όλους τους πολιτικούς του αντιπάλους, έχει «καθαρίσει» το στρατό που ήταν γεμάτος Κεμαλιστές, την αστυνομία, αλλά και το δικαστικό σώμα. Με… υποψίες για συνεργασία με τον ιμάμη Γκιουλέν, ο Ερντογάν έχει στείλει στις φυλακές, χωρίς δίκη και συχνά χωρίς απαγγελία κατηγοριών, χιλιάδες δημόσιους λειτουργούς.

Παρά τα παραπάνω συν την υπόσχεση ότι θα επαναφέρει την ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέστη μία βαριά ήττα, που θα καθορίσει τη συνέχεια της προεδρικής του θητείας. Τα προβλήματα της εκλογικής αναμέτρησης της περασμένης Κυριακής για τον Ερντογάν συνίστανται στον συνασπισμό – για πρώτη φορά – της αντιπολίτευσης και, κυρίως, στην παραπαίουσα τουρκική οικονομία, αλλά και τις δραματικές απώλειες της λίρας, που έχουν ως αποτέλεσμα να έχει μειωθεί το πραγματικό εισόδημα των πολιτών, αλλά και η περιουσία τους.

Τις δύο δεκαετίες που ο Ερνντογάν έχει αναλάβει τα ηνία της Τουρκίας, η οικονομία έτρεχε με εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης, βοηθούμενη από τον κατασκευαστικό κλάδο. Όμως, τα τελευταία χρόνια, η οικονομία παραπαίει και αυτό είναι αποκλειστική ευθύνη του Τούρκου Προέδρου. Τον περασμένο μήνα, η Τουρκία μπήκε και επίσημα σε ύφεση. Η ανεργία ξεπερνά το 10%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους νέους ξεπερνά το 30%. Η τουρκική λίρα έχει διολισθήσει κατά 28% μέσα στο 2018, ενώ ο πληθωρισμός πλησιάζει το 20%.

Ο Τούρκος Πρόεδρος επιχειρεί εδώ και μήνες να παρέμβει στην πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας πιέζοντας τα μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου να μην προχωρήσουν σε αυξήσεις των επιτοκίων ώστε να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι επιθυμεί να δίνονται δάνεια στις επιχειρήσεις για να συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους, όμως τα επιτόκια θεωρούνται «αμαρτία» για τους μουσουλμάνους.

Η κατάσταση της οικονομίας και ο τρόπος που θα τη διαχειριστεί ο Ερντογάν, αν αφήσει για παράδειγμα τις ανεξάρτητες αρχές να λειτουργήσουν ως ανεξάρτητες, είναι ένας από τους παράγοντες που θα καθορίσουν το μέλλον της προεδρίας του. Ωστόσο, έχει όλο το χρόνο με το μέρος του, καθώς όπως ξεκαθάρισε ήδη από την επόμενη μέρα, η επόμενη φορά που οι Τούρκοι θα προσέλθουν στις κάλπες θα είναι μετά από 4,5 χρόνια για την επανεκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου.

Η κυριαρχία του Ερντογάν οφείλεται και στο μοναδικό πολιτικό του ταλέντο, που τον έχει κάνει να εξουδετερώνει κάθε αντιπολίτευση. Βέβαια, αυτή τη φορά η αντιπολίτευση λειτούργησε για πρώτη φορά – μετά από πάρα πολλά χρόνια – μεθοδικά. Στην Κωνσταντινούπολη, οι ψήφοι των Κούρδων και των δυσαρεστημένων υποστηρικτών του AKP του Ερντογάν λειτούργησαν καθοριστικά για να πάρει τη νίκη η αντιπολίτευση στη γενέτειρα του Σουλτάνου.

Το πώς θα διαχειριστεί το αποτέλεσμα ο Ερντογάν μένει να φανεί το επόμενο διάστημα, ωστόσο αν όντως πλησιάζει το τέλος της κυριαρχίας του στην Τουρκία, αυτό, σύμφωνα με αναλυτές, δε σημαίνει το τέλος του AKP, καθώς από το συντηρητικό του κόμμα θα προκύψει, κατά πάσα πιθανότητα, η διάδοχη κατάσταση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Πουλάει» φθηνά δάνεια ο Ερντογάν στους ψηφοφόρους
«Πουλάει» φθηνά δάνεια ο Ερντογάν στους ψηφοφόρους
Τα «φθηνά δάνεια» έριξε στη μάχη της προεκλογικής εκστρατείας η τουρκική κυβέρνηση, πιέζοντας τις τράπεζες να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο σε μία οικονομία.
«Πουλάει» φθηνά δάνεια ο Ερντογάν στους ψηφοφόρους
Σήμερα οι κρίσιμες εκλογές για τον Ερντογάν στην Τουρκία
Σήμερα οι κρίσιμες εκλογές για τον Ερντογάν στην Τουρκία
Πενήντα εφτά εκατ. ψηφοφόροι στις κάλπες για τις δημοτικές εκλογές. Μια σημαντική απώλεια ψήφων θα υπονόμευε την αύρα του ανίκητου Ερντογάν, εκτιμούν αναλυτές.
Σήμερα οι κρίσιμες εκλογές για τον Ερντογάν στην Τουρκία
Συγχαρητήρια του Πούτιν στον Ερντογάν
Συγχαρητήρια του Πούτιν στον Ερντογάν
Ο Ρώσος πρόεδρος συνεχάρη τον Τούρκο πρόεδρο για την επιτυχία που σημείωσε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, στις δημοτικές εκλογές.
Συγχαρητήρια του Πούτιν στον Ερντογάν
Με λίγη τύχη, η τουρκική λίρα… θα τη γλιτώσει
Με λίγη τύχη, η τουρκική λίρα… θα τη γλιτώσει
Το τουρκικό νόμισμα έχει επωφεληθεί από την πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία έχει δώσει ώθηση στις αναδυόμενες αγορές, ειδικά στη σχετικά φθηνή τουρκική λίρα.
Με λίγη τύχη, η τουρκική λίρα… θα τη γλιτώσει
Νέες προκλήσεις Ερντογάν για το φυσικό αέριο
Νέες προκλήσεις Ερντογάν για το φυσικό αέριο
«Οταν βρούμε φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτοί που μιλούν ενάντια στη χώρα μας θα στέκονται ουρές μπροστά στην πόρτα μας», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.
Νέες προκλήσεις Ερντογάν για το φυσικό αέριο