fbpx«Οι εκλογές δεν ήταν δίκαιες, ο Ερντογάν υπέστη δεινή ήττα» | Economistas.gr
Skip to main content

«Οι εκλογές δεν ήταν δίκαιες, ο Ερντογάν υπέστη δεινή ήττα»

«Οι εκλογές δεν ήταν δίκαιες, ο Ερντογάν υπέστη δεινή ήττα»
Φώτο: Associated Press

Το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία, τη συμμαχία με τους κεμαλιστές, αλλά και τις απώλειες για το κόμμα του, σχολιάζει ο φυλακισμένος ηγέτης του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς, μιλώντας στην Deutche Welle.

Έπειτα από μία αμφίρροπη αναμέτρηση, το AKP, το κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχασε την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη στις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου. Πολλοί λένε ότι ο Ερντογάν δεν θα είχε ηττηθεί, αν το φιλοκουρδικό κόμμα HDP δεν αποφάσιζε να συμπλεύσει με το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP). Σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη το HDP δεν κατέβασε καν δικό του υποψήφιο, προκειμένου να διευκολύνει τους Κεμαλιστές του CHP. Επιπλέον, λίγο πριν από τις εκλογές, ο φυλακισμένος ηγέτης του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς απηύθυνε έκκληση στους οπαδούς του να στηρίξουν τη συμμαχία του CHP με το επίσης αντιπολιτευόμενο "Καλό Κόμμα" (IYI). Πώς κρίνει σήμερα ο ίδιος το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών;

«Κατ' αρχάς πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι οι εκλογές δεν ήταν δίκαιες, ούτε στο ελάχιστο, δεν υπήρχαν ισότιμες συνθήκες για όλους τους υποψηφίους» λέει ο Ντεμιρτάς στην Deutsche Welle. «Τα μέσα ενημέρωσης παρέμεναν κατά 95% υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης. Από τα κρατικά ταμεία έρρεαν γενναιόδωρα κονδύλια στον προεκλογικό αγώνα (του AKP). Επιπλέον υπήρξε κατάχρηση εξουσίας απέναντι στη δικαιοσύνη, τη δημόσια διοίκηση, τις διωκτικές αρχές. (...) Παρά ταύτα το κυβερνητικό στρατόπεδο υπέστη δεινή ήττα. Η αντιπολίτευση κατάφερε να εκφράσει μία δημοκρατική, εναλλακτική λύση. Θεωρώ ασφαλώς ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Και ναι, ήταν αποφασιστικός ο ρόλος του HDP. Πρώτα απ' όλα, ευχαριστώ από καρδιάς όλα τα στελέχη του HDP και τους ψηφοφόρους μας. Αλλά πρόκειται για μία επιτυχία του HDP συνολικά, θα ήταν λάθος να αποδοθεί η επιτυχία μόνο σε μένα».

Από το 2016 ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς παραμένει υπό κράτηση στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης. Κατηγορείται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, τρομοκρατική προπαγάνδα, υποκίνηση σε βία και φυλετικό μίσος. Αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης άνω των 140 ετών. Μόνο μέσω του δικηγόρου του επικοινωνεί με τον έξω κόσμο. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο απάντησε και στις ερωτήσεις της Deutsche Welle. Μία από αυτές τις ερωτήσεις αφορούσε και τις εκλογικές απώλειες που κατέγραψε το φιλοκουρδικό HDP σε ορισμένους δήμους. "Είμαι πεπεισμένος ότι η κομματική ηγεσία μας θα αναλύσει με σύνεση τα εκλογικά αποτελέσματα" λέει ο Ντεμιρτάς. «Ασφαλώς θα αντλήσουμε συμπεράσματα από τα αισιόδοξα, αλλά και από τα απαισιόδοξα μηνύματα που μας απηύθυναν οι ψηφοφόροι μας. Το HDP δεν είναι ένα κόμμα που απορρίπτει την κριτική του λαού».

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι στην επαρχία Μους της ανατολικής Τουρκίας, το HDP υπέστη ήττα από το AKP του Ερντογάν, αλλά με ελάχιστες ψήφους διαφορά. Στην πόλη Μους μόλις 500 ψήφοι έκριναν τον νικητή, ενώ στο Μαλαζγκίρτ ο υποψήφιος του HDP έχασε με ...3 ψήφους διαφορά. Το φιλοκουρδικό κόμμα κατέθεσε ένσταση, η οποία απορρίφθηκε. Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς κάνει λόγο για "τεχνάσματα" που έκριναν το αποτέλεσμα. «Οι τοπικές εκλογικές επιτροπές επέδειξαν παράνομη συμπεριφορά και αγνόησαν ενστάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, περιλαμβανομένου του HDP», υποστηρίζει. «Μόλις αποκαλυφθούν τα τεχνάσματα στη Μους, είμαι βέβαιος ότι το αποτέλεσμα θα τροποποιηθεί υπέρ του HDP. Δυστυχώς οι αρχές του κράτους δικαίου έχουν πλέον εκλείψει στις περισσότερες εκλογικές επιτροπές και στα δικαστήρια».

Απομένει το καίριο ερώτημα: σηματοδοτούν αυτές οι δημοτικές εκλογές την "αρχή του τέλους" για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την κυβέρνησή του; Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς λέει ότι δεν θέλει να προχωρήσει σε υπεραισιόδοξες προβλέψεις και εκτιμά την κατάσταση με ρεαλισμό: «Οι δημοτικές εκλογές είναι μία πολύ σημαντική, αλλά όχι αποφασιστική αναμέτρηση. Έτσι κι αλλιώς το κυβερνητικό στρατόπεδο ακολουθεί λάθος δρόμο, εδώ και πολύ καιρό. (...) Αν συσταθεί ένα δημοκρατικό μέτωπο και αν ο πολιτικός αγώνας απλωθεί σε ολόκληρη την κοινωνία, η επιστροφή στη δημοκρατία μπορεί να έρθει πολύ γρήγορα. Τίποτα θετικό δεν μπορεί να προσφέρει στην κοινωνία το κράτος του AKP...».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι κρύβει ο εκλογικός... τραυματισμός του Ερντογάν
Τι κρύβει ο εκλογικός... τραυματισμός του Ερντογάν
Η «βουτιά» της οικονομίας έφερε τις δύο επώδυνες ήττες του Τούρκου προέδρου σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη. Πού θα κριθεί η οικονομική ανάκαμψη.
Τι κρύβει ο εκλογικός... τραυματισμός του Ερντογάν
Ο Ερντογάν στην Μόσχα, η λίρα υπό πίεση
Ο Ερντογάν στην Μόσχα, η λίρα υπό πίεση
Απέφυγε κάθε αναφορά στο «καυτό» θέμα της προμήθειας S-400 ο Τούρκος πρόεδρος. Κέρδη πάνω από 1% για το δολάριο που συνδέονται και με τη χαλάρωση των περιορισμών στη ρευστότητα.
Ο Ερντογάν στην Μόσχα, η λίρα υπό πίεση
Ο Ερντογάν ζητά νέες εκλογές στην Κωνσταντινούπολη
Ο Ερντογάν ζητά νέες εκλογές στην Κωνσταντινούπολη
Ο Ταγίπ Ερντογάν εξαπολύει κατηγορίες πως υπήρξε δράση του οργανωμένου εγκλήματος που επηρέασε το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στη Κωνσταντινούπολη και ζήτησε επανάληψη της διαδικασίας.
Ο Ερντογάν ζητά νέες εκλογές στην Κωνσταντινούπολη
Αθώος ο τραπεζίτης που «προσέβαλε» τον Ερντογάν
Αθώος ο τραπεζίτης που «προσέβαλε» τον Ερντογάν
Ο διευθύνων σύμβουλος της HSBC είχε μοιραστεί στο Twitter ένα κλιπ από γερμανική ταινία για την πτώση του Χίτλερ πριν από έξι χρόνια και κατηγορήθηκε ότι έκανε παραλληλισμό με τον Ερντογάν.
Αθώος ο τραπεζίτης που «προσέβαλε» τον Ερντογάν
Ερντογάν: Η ΕΕ έχει ανάγκη την Τουρκία
Ερντογάν: Η ΕΕ έχει ανάγκη την Τουρκία
Ο πρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε την υπόσχεσή του ότι η Τουρκία θα καταφέρει να ενταχθεί πλήρως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις όποιες προσπάθειες για το αντίθετο.
Ερντογάν: Η ΕΕ έχει ανάγκη την Τουρκία