fbpxΠοιοι είναι οι ισχυροί «μνηστήρες» της Commerzbank | Economistas.gr
Skip to main content

Ποιοι είναι οι ισχυροί «μνηστήρες» της Commerzbank

Ποιοι είναι οι ισχυροί «μνηστήρες» της Commerzbank
Φώτο: Shutterstock

Καθώς στη διαδικασία συγχώνευσης μεταξύ Deutsche Bank και Commerzbank εμφανίζονται όλο και περισσότερα εμπόδια, στο προσκήνιο εμφανίζονται «μνηστήρες» της Commerzbank, που θέλουν να διεκδικήσουν μερίδιο στη γερμανική τραπεζική αγορά.

Η Commerzbank, όπως αναφέρει το "Bloomberg", ελκύει περισσότερο τους αγοραστές, πιθανότατα επειδή θα είναι ευκολότερο να απορροφηθεί. Η ολλανδική ING Groep έχει επικοινωνήσει με την τράπεζα και τη γερμανική κυβέρνηση για να επιδιώξει διαπραγματεύσεις, ενώ και η ιταλική UniCredit SpA, ζυγίζει την πιθανότητα μίας πιθανής προσφοράς, όπως έχουν αναφέρει άνθρωποι σχετικοί με το θέμα.

Το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ελέγχει ποσοστό περίπου 15% της Commerzbank, υποστηρίζει τις διαπραγματεύσεις της τράπεζας με την Deutsche Bank

Αρκετοί, ωστόσο, στη γερμανική κυβέρνηση θα προτιμούσαν αντί για μία εθνική συγχώνευση, μία ευρωπαϊκή λύση. Η έλλειψη όμως ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων καθώς και η ακόμη κατακερματισμένη κεφαλαιαγορά της ευρωζώνης κάνουν προτιμότερη μια συγχώνευση με κάποια τράπεζα που έχει ήδη ισχυρή παρουσία στη γερμανική αγορά και προσπαθεί να επεκταθεί.

Οι πιθανοί αγοραστές που έχουν προκύψει ή που θα προκύψουν ως εναλλακτική λύση στην περίπτωση κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων της Commerzbank με την Deutsche Bank, σύμφωνα με το πρακτορείο, είναι οι ακόλουθοι:

ING Groep

O Ραλφ Χάμερς, διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης ολλανδικής τράπεζας, έχει επικοινωνήσει με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Commerzbank, Μάρτιν Ζίλκε και με τη γερμανική κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να αρχίσουν διαπραγματεύσεις. Ο Χάμερς ακόμη ισχυρίστηκε ότι θα χρειασθεί μικρότερη μείωση θέσεων εργασίας, αν γίνει εξαγορά από την ING, σε σχέση με τις απώλειες που θα φέρει μια μια συγχώνευση μεταξύ Commerzbank και Deutsche Bank. Επίσης, σύμφωνα με το περιοδικό Magazin, ο Χάμερς υπόσχεται ότι θα μεταφερθούν τα κεντρικά γραφεία της νέας τράπεζας από το Άμστερνταμ στην Φρανκφούρτη.

UniCredit

H ιταλική UniCredit, σκοπεύει να κάνει μία προσφορά για την Commerzbank και πιθανόν να προσεγγίσει τη γερμανική τράπεζα, αν οι διαπραγματεύσεις με την Deutsche Bank καταρρεύσουν, όπως έχει αναφέρει άτομο με γνώση του θέματος.

Μία εξαγορά πιθανότατα θα αντιμετώπιζε σημαντική αντίσταση από τη γερμανική κυβέρνηση λόγω της εμπλοκής της UniCredit στο ιταλικό δημόσιο χρέος, επομένως μία συναλλαγή θα απαιτούσε μία σύνθετη δομή. Η συγχώνευση της HypoVereinsbank, που ελέγχεται από την UniCredit, με την Commerzbank θα έδινε στον ιταλικό όμιλο καλύτερη πρόσβαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι ο στυλοβάτης της γερμανικής οικονομίας.

BNP Paribas

Όπως και η UniCredit, η BNP Paribas SA φημολογείται πως διαπραγματεύεται ήδη από το 2017 με τη γερμανική κυβέρνηση σχετικά με την εξαγορά της Commerzbank. Η γαλλική τράπεζα έχει ανακάμψει μετά την τραπεζική κρίση της ευρωζώνης και πολλοί πιστεύουν ότι ο διευθύνων σύμβουλος, Ζαν Λοράν Μπονάφ, τώρα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μια μεγάλη εξαγορά για την επιτάχυνση της επέκτασης του ομίλου του.

Η εξαγορά της Commerzbank θα επέτρεπε τη δημιουργία μίας γαλλογερμανικής τράπεζας με έσοδα και κέρδη μεγαλύτερα από αυτά της Deutsche Bank.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μυστήριο με την συγχώνευση Deutsche Bank και Commerzbank
Μυστήριο με την συγχώνευση Deutsche Bank και Commerzbank
Το γερμανικό περιοδικό Focus αποκάλυψε πως άρχισαν και πάλι οι συνομιλίες μεταξύ των CEO της Deutsche Bank και της Commerzbank για πιθανή συγχώνευση των δυο τραπεζών.
Μυστήριο με την συγχώνευση Deutsche Bank και Commerzbank
Η Commerzbank αποφασίζει για το deal με την Deutsche Bank
Η Commerzbank αποφασίζει για το deal με την Deutsche Bank
Στις 9 Απριλίου αναμένεται να αποφασίσει η Commerzbank για το μέλλον των συνομιλιών της επικείμενης συγχώνευσης με την Deutsche Bank.
Η Commerzbank αποφασίζει για το deal με την Deutsche Bank
Η ιταλική UniCredit θέλει την Commerzbank
Η ιταλική UniCredit θέλει την Commerzbank
Σύμφωνα με δημοσίευμα των “FT”, η UniCredit δεν θα μπει στη μέση των συνομιλιών συγχώνευσης που είναι σε εξέλιξη, αλλά θα κάνει κάποιο βήμα εάν αυτές δεν τελεσφορήσουν.
Η ιταλική UniCredit θέλει την Commerzbank