fbpxΟ Γιούνκερ φοβάται αλλοίωση αποτελέσματος στις ευρωεκλογές | Economistas.gr
Skip to main content

Ο Γιούνκερ φοβάται αλλοίωση αποτελέσματος στις ευρωεκλογές

Ο Γιούνκερ φοβάται αλλοίωση αποτελέσματος στις ευρωεκλογές
Φωτό: Associated Press

Για τον κίνδυνο να επιχειρηθεί παρέμβαση στη διαδικασία των ευρωεκλογών όχι μόνο από εξωτερικές δυνάμεις, αλλά και από πολιτικές δυνάμεις εντός της Ευρώπης, προειδοποιεί ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, «φωτογραφίζοντας», όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, την Ρωσία και την Ουγγαρία.

Μιλώντας στις εφημερίδες του γερμανικού ομίλου Funke, ο Γιούνκερ αναφέρθηκε σε πιθανές απόπειρες από το εξωτερικό για τη χειραγώγηση των ψηφοφόρων στις ευρωπαϊκές εκλογές του επόμενου μήνα.

«Μπορώ να δω μια απόπειρα να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ο κίνδυνος εκδηλώνεται από διάφορες πλευρές, όχι μόνο εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. [Πολιτικές δυνάμεις σε] κράτη μέλη της ΕΕ προσπαθούν να στρέψουν τη βούληση των ψηφοφόρων σε συγκεκριμένη κατεύθυνση, διασπείροντας ψευδείς ειδήσεις», τονίζει χαρακτηριστικά ο Γιούνκερ και δηλώνει ότι είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό.

Φόβοι για σκληρό Brexit

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, σε αυτή τη συνέντευξη εφ' όλης της ύλης, ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι εξακολουθεί να υφίσταται ο κίνδυνος το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία για να αμβλυνθεί το σοκ και προέτρεψε την κυβέρνηση της Βρετανίας να εκμεταλλευθεί την εξάμηνη αναβολή που της δόθηκε για να οριστικοποιήσει τις λεπτομέρειες του διαζυγίου.

«Ουδείς γνωρίζει πώς θα τελειώσει το Brexit. Αυτό δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα. Υπάρχει ακόμη φόβος πως θα έχουμε σκληρό Brexit, χωρίς οποιαδήποτε συμφωνία για τη διευθέτηση της αποχώρησης», αναγνωρίζει ο Γιούνκερ και κάνει λόγο περί εξέλιξης με μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομία της Ευρώπης.

Μολονότι η αναβολή ως την 31η Οκτωβρίου δεν ξεκαθάρισε το πότε, το πώς, ακόμη και το εάν το Brexit θα γίνει, το Λονδίνο πρέπει να αξιοποιήσει τον χρόνο που του δόθηκε επιδεικνύοντας σοφία, σημειώνει.

«Ελπίζω ότι οι Βρετανοί θα αξιοποιήσουν αυτό το χρονικό περιθώριο και δεν θα το σπαταλήσουν πάλι. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αναβάλλουμε την ημερομηνία της αποχώρησης επ' αόριστον. Η καλύτερη λύση θα ήταν οι Βρετανοί να εγκρίνουν τη Συμφωνία Αποχώρησης κατά τη διάρκεια του επιπλέον χρόνου που συμφωνήθηκε» να τους δοθεί, εξηγεί ο Γιούνκερ.

 

Συνάντηση με Τραμπ

Εξάλλου ο Γιούνκερ, που προγραμματίζεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Οζάκα τον Ιούνιο, προβλέπει ότι θα έχουν «ζωηρό διάλογο».

«Η προηγούμενη συζήτηση διήρκεσε έξι ώρες και είναι καλό το ότι δεν ήσασταν εκεί», χαριτολογεί ο Γιούνκερ, προφανώς αναφερόμενος στο ότι το κλίμα ήταν πολύ τεταμένο κατά τις πιο πρόσφατες διαπραγματεύσεις του με τον Τραμπ.

Οι εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ διανύουν δύσκολη περίοδο το τελευταίο διάστημα, μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει επιπρόσθετους δασμούς και τις απειλές της να επεκτείνει τα μέτρα του είδους. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η Ευρώπη να βρεθεί αντιμέτωπη με νέους δασμούς πριν από τη συνάντηση, ο Γιούνκερ συνιστά υπομονή.

Συστάσεις στην Γερμανία

Ο κ. Γιούνκερ προτρέπει τις κυβερνήσεις της Γερμανίας και άλλων ευρωπαϊκών να αυξήσουν τις δαπάνες τους για να τονώσουν την ανάπτυξη στην ΕΕ, καθώς προβλέπεται επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας.

Αυτή η τοποθέτηση δημοσιεύεται μόλις μία ημέρα μετά τη ρητή διαβεβαίωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, πως το Βερολίνο δεν θα δημιουργήσει νέο δημόσιο χρέος για να τονωθεί η αναιμική οικονομική ανάπτυξη της ατμομηχανής της ευρωζώνης.

«Μολαταύτα, η Γερμανία πρέπει να αξιοποιήσει το οικονομικό περιθώριο που διαθέτει για μειώσει περισσότερο το δημόσιο χρέος και να τονώσει τις επενδύσεις», για παράδειγμα «εξαλείφοντας γραφειοκρατικά εμπόδια», επισημαίνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βρετανία: Πρώτος ο Φάρατζ στις ευρωεκλογές
Βρετανία: Πρώτος ο Φάρατζ στις ευρωεκλογές
Το Brexit, το κόμμα του ευρωσκεπτικιστή Νάιτζελ Φάρατζ, φαίνεται ότι είναι το φαβορί για τις ευρωεκλογές. Τρίτοι οι Συντηρητικοί της Μέι.
Βρετανία: Πρώτος ο Φάρατζ στις ευρωεκλογές
Κομισιόν: Μεγαλύτερη κεφαλαιακή ελάφρυνση στις τράπεζες
Κομισιόν: Μεγαλύτερη κεφαλαιακή ελάφρυνση στις τράπεζες
Ο Ντομπρόβσκις αναμένεται να προτείνει να μιμηθεί η ΕΕ τη Fed, επιτρέποντας στις τράπεζες να χαλαρώσουν τον τρόπο υπολογισμού του συντελεστή μόχλευσής τους.
Κομισιόν: Μεγαλύτερη κεφαλαιακή ελάφρυνση στις τράπεζες
Κομισιόν: Με μάσκες αλλά χωρίς κενές θέσεις τα αεροπορικά ταξίδια
Κομισιόν: Με μάσκες αλλά χωρίς κενές θέσεις τα αεροπορικά ταξίδια
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την παράταση των περιορισμών επί των μη αναγκαίων ταξιδίων εντός της ζώνης Σένγκεν για 30 ημέρες, μέχρι τις 15 Ιουνίου.
Κομισιόν: Με μάσκες αλλά χωρίς κενές θέσεις τα αεροπορικά ταξίδια