Στις κάλπες οι Ισπανοί - Τρομάζει η ακροδεξιά

NEWSROOM
Στις κάλπες οι Ισπανοί - Τρομάζει η ακροδεξιά
Φώτο: Associated Press

Για τρίτη φορά μέσα σε περίοδο 3,5 ετών προσέρχονται οι Ισπανοί για να εκλέξουν κυβέρνηση σε ακόμα μια αβέβαιη εκλογική αναμέτρηση, με το τέρας του εθνικισμού να κάνει την εμφάνιση του.

Το περιθωριακό ακροδεξιό Vox, μετά τις εκλογές της Ανδαλουσίας όπου σόκαρε με το 11% που έλαβε στις εκλογές της περιφέρειας της Ανδαλουσίας, μπορεί να αναδειχθεί σε νέο «Podemos» και να συγκεντρώσει ποσοστό που θα προκαλέσει προβληματισμό.

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ που προηγείται στις δημοσκοπήσεις έχει προειδοποιήσει για το κύμα της ακροδεξιάς στην Ισπανία, κάτι που συνέβη και στη Φινλανδία, όπου το κόμμα των Αληθινών Φιλανδών ήταν δεύτερο στις εκλογές στα μέσα Απριλίου.

Με βάση τις δημοσκοπήσεις, τα ποσοστά του Λαϊκού Κόμματος, των φιλελεύθερων του Ciudadanos και του Vox δεν αναμένεται να τους επιτρέψουν να συγκροτήσουν μια πλειοψηφία, όπως αυτή που τους επέτρεψε να διώξουν τους σοσιαλιστές από την εξουσία στις αρχές της χρονιάς στο προπύργιό τους στην Ανδαλουσία. Ομως, κάποιοι αναλυτές επισημαίνουν τον πραγματικό κίνδυνο το Vox να πάει πολύ καλύτερα από τις δημοσκοπήσεις και να καταστεί δυνατό να σχηματισθεί μια πλειοψηφία της δεξιάς με τη στήριξη της άκρας δεξιάς.

Εξάλλου, ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος (PP), Πάμπλο Κασάδο, άνοιξε την Παρασκευή για πρώτη φορά την πόρτα σε μια συμμετοχή του Vox σε ενδεχόμενη κυβέρνηση της δεξιάς. Το κόμμα αυτό με τον αντιμεταναστευτικό και αντιφεμινιστικό λόγο, το οποίο ιδρύθηκε από πρώην μέλη του PP, αύξησε τη δύναμή του κυρίως προτείνοντας τη χρήση πυγμής εναντίον των αυτονομιστών στην Καταλονία, των οποίων τα κόμματα θέλει να απαγορεύσει.

Με δεδομένο ότι το πολιτικό τοπίο στην Ισπανία είναι κατακερματισμένο, αναμένεται ότι η διεξαγωγή εντατικών διαβουλεύσεων θα είναι απαραίτητη για να καταστεί δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης μετά τις εκλογές.

Ο Πέδρο Σάντσεθ δεν αναμένεται να κερδίσει παρά 120-130 έδρες σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, μακράν της απόλυτης πλειοψηφίας των 176 εδρών. Θα είναι συνεπώς υποχρεωμένος να κάνει συμμαχίες με τη ριζοσπαστική αριστερά των Podemos, η οποία αντιμετωπίζει δυσκολίες, και με περιφερειακά κόμματα, μεταξύ των οποίων οι Καταλανοί υποστηρικτές της ανεξαρτησίας που τον Ιούνιο υποστήριξαν την άνοδό του στην εξουσία, σημειώνει το ΑΠΕ.

Ομως, ο Σάντσεθ θα προτιμούσε να αποφύγει να χρειαστεί και πάλι τους Καταλανούς. Η δεξιά δεν έχει πάψει να τον κατηγορεί πως τα βρήκε με τους «εχθρούς της Ισπανίας» και πως αυτοί οι ίδιοι αυτονομιστές είναι που τον υποχρέωσαν να συγκαλέσει αυτές τις πρόωρες εκλογές αρνούμενοι να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό του.

Το σενάριο μιας συμμαχίας με τους Ciudadanos, κάτι που ήδη επιχειρήθηκε ανεπιτυχώς το 2016, δεν έχει αποκλεισθεί ξεκάθαρα από τον Σάντσεθ. Έστω κι αν ο Άλμπερτ Ριβέρα, ο επικεφαλής των φιλελευθέρων, υπογράμμισε και πάλι την Παρασκευή πως η «εκδίωξη» του σοσιαλιστή πρωθυπουργού από την εξουσία αποτελεί «εθνική επείγουσα ανάγκη».

ΣΧΕΤΙΚΑ