Skip to main content

Εντολή Τραμπ για νέο γύρο δασμών κατά της Κίνας

Εντολή Τραμπ για νέο γύρο δασμών κατά της Κίνας
Φωτογραφία: Shutterstock

Κλιμακώνει την επίθεσή του στην Κίνα για τα θέματα του εμπορίου ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά τις άκαρπες διαπραγματεύσεις στην Ουάσιγκτον, θέτοντας σε κίνηση το μηχανισμό για την επιβολή δασμών και στις τελευταίας κινεζικές εξαγωγές, αξίας 300 δισ. δολ. ετησίως, που είχαν εξαιρεθεί ως τώρα από τα διαδοχικά αμερικανικά μέτρα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε εντολή στον αντιπρόσωπο των ΗΠΑ για το εμπόριο, Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, να αρχίσει τη διαδικασία επιβολής υψηλότερων τελωνειακών δασμών σε όλα τα εναπομείναντα προϊόντα που εισάγει η χώρα του από την Κίνα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η αξία των κινεζικών προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν υψηλότεροι δασμοί ανέρχεται σε 300 δισ. δολάρια, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του Λάιτχαϊζερ. Οι λεπτομέρειες της διαδικασίας, η αναγγελία του μέτρου και η έναρξη της περιόδου δημόσιας διαβούλευσης όσον αφορά τους επιπλέον δασμούς, θα γνωστοποιηθούν από την Δευτέρα.

Οι Αμερικανοί έδωσαν διορία ενός μήνα στους Κινέζους για να ολοκληρωθεί η νέα συμφωνία για τα θέματα του εμπορίου, αλλιώς θα ενεργοποιηθούν και οι νέοι δασμοί και θα αντιμετωπίσουν αυξημένους δασμούς σε όλα τα προϊόντα που εξάγουν στις ΗΠΑ, όπως μετέδωσε το Bloomberg.

«Μπορεί να αρθούν οι δασμοί, μπορεί και όχι»

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «εποικοδομητικές» και «ειλικρινείς» τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα, επιβεβαιώνοντας ότι θα συνεχιστούν, χωρίς όμως να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Οι δασμοί που έχει επιβάλει η Ουάσινγκτον στο Πεκίνο «μπορεί να αρθούν, μπορεί και όχι», ανάλογα με την εξέλιξη των «μελλοντικών διαπραγματεύσεων», συνέχισε.  Διαβεβαίωσε επίσης ότι η σχέση του με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ παραμένει «πολύ ισχυρή».

Σχολιάζοντας το θέμα των μελλοντικών εμπορικών συνομιλιών με την Κίνα, ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ότι προς το παρόν δεν έχει καθοριστεί τίποτα.

Πάντως, ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λίου Χε δήλωσε σε κινεζικά μέσα ότι οι διαπραγματευτές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους με σκοπό να κλειστεί διμερής συμφωνία για το εμπόριο στο Πεκίνο. Ο αντιπρόεδρος, μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου γύρου συνομιλιών, στην Ουάσιγκτον, τις περιέγραψε ως «έντιμες» και «εποικοδομητικές».

Ο Λίου πρόσθεσε πως δεν πιστεύει ότι η πιθανότητα συμφωνίας εξαφανίζεται και ότι είναι αναπόφευκτο ότι θα υπάρξουν κάποιες δυσκολίες. Τα δύο μέρη κατανοούν το ένα το άλλο σε πολλά, όμως συνεχίζουν να έχουν διαφωνίες για «ζητήματα αρχής», όπως είπε.

Η Κίνα δεν μπορεί να προχωρήσει σε υποχωρήσεις σε αυτά τα «ζητήματα αρχών», αλλά ο ίδιος είναι συγκρατημένα αισιόδοξος ως προς τις μέλλουσες διαπραγματεύσεις, συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης.

«Το Πεκίνο εναντιώνεται σθεναρά στη νέα ομοβροντία αυξήσεων των τελωνειακών δασμών των ΗΠΑ και η Κίνα είναι αναγκασμένη να ανταποδώσει την κίνηση», είπε ο Λίου, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Υπαναχώρηση των Κινέζων

Δύο πηγές ενήμερες για τις συνομιλίες δήλωσαν ότι δεν υπήρξε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, επειδή οι Κινέζοι υπαναχώρησαν στις προηγούμενες δεσμεύσεις τους για αλλαγή κάποιων νόμων και οι Αμερικανοί απέρριψαν τα επιχειρήματα του Λιου για τις τροποποιήσεις του κειμένου, ειδικά αυτές περί της τροποποίησης κινεζικών νόμων.

Ο Λιου προσπάθησε να πείσει τον Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ ότι αντί να τροποποιήσει νόμους, η κυβέρνηση της Κίνας θα εφαρμόσει τις υπεσχημένες αλλαγές με διατάγματα νομοθετικού περιεχομένου. Ο Λάιτχαϊζερ αντέτεινε πως περιμένει το Πεκίνο να τηρήσει τις πρότερες δεσμεύσεις του και να τροποποιήσει τους νόμους, πρόσθεσε μία από τις πηγές.

Σύμφωνα με το Bloomberg, σε εκτενή συνέντευξη που παραχώρησε σε κινεζικά μέσα, ο Κινέζος αντιπρόεδρος αποκάλυψε τις απαιτήσεις του Πεκίνου για μια συμφωνία, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποσύρουν όλους τους πρόσθετους δασμούς που έχουν επιβάλει, να θέσουν στόχους εισαγωγών κινεζικών προϊόντων που θα είναι σύμφωνοι με την πραγματική ζήτηση και να διασφαλίσουν ότι το κείμενο της συμφωνίας είναι ισορροπημένο και αξιοπρεπές για τα δύο έθνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όταν ο Τραμπ τουιτάρει, οι αγορές αναποδογυρίζουν
Όταν ο Τραμπ τουιτάρει, οι αγορές αναποδογυρίζουν
Τα τουίτ του Ντόναλντ Τραμπ με τα οποία απειλεί ότι θα επιβάλει νέους δασμούς σε αγαθά που εισάγονται από την Κίνα από την επόμενη Παρασκευή έβαλαν φωτιά σε μια πολύ ήσυχη εβδομάδα στην αγορά συναλλάγματος.
Όταν ο Τραμπ τουιτάρει, οι αγορές αναποδογυρίζουν
Νέο tweet Τραμπ για Κίνα: Επιμένει στους δασμούς
Νέο tweet Τραμπ για Κίνα: Επιμένει στους δασμούς
Η Κίνα "σφάλλει" αν πιστεύει ότι θα διαπραγματευτεί μια συμφωνία για το διμερές εμπόριο αργότερα, με κάποιον πρόεδρο προερχόμενο από το Δημοκρατικό κόμμα, αναφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος.
Νέο tweet Τραμπ για Κίνα: Επιμένει στους δασμούς
Σε εφαρμογή οι νέοι δασμοί Τράμπ και η απάντηση Κίνας
Σε εφαρμογή οι νέοι δασμοί Τράμπ και η απάντηση Κίνας
Η Κίνα επανέλαβε ότι θα εφαρμόσει μέτρα αντιποίνων καθώς τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι επιπρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί των ΗΠΑ που έφτασαν το 25% σε προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων που εξάγονται από την Κίνα στις ΗΠΑ.
Σε εφαρμογή οι νέοι δασμοί Τράμπ και η απάντηση Κίνας
Νέες επαφές ΗΠΑ - Κίνας για την λήξη του εμπορικού πολέμου
Νέες επαφές ΗΠΑ - Κίνας για την λήξη του εμπορικού πολέμου
Στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ συζήτησαν με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Κίνας Λίου Χε και τον κινέζο υπουργό Τζονγκ Σαν «για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με σκοπό να επιλυθούν τα εμπορικά ζητήματα που εκκρεμούν μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ».
Νέες επαφές ΗΠΑ - Κίνας για την λήξη του εμπορικού πολέμου
Νέα επίθεση του Ντ. Τραμπ σε Κίνα
Νέα επίθεση του Ντ. Τραμπ σε Κίνα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την Κίνα ότι δεν τηρεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε, καθώς δεν αγοράζει αμερικανικά αγροτικά προϊόντα, την ώρα που οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου προσπαθούν να βρουν μια λύση στην εμπορική διένεξή τους.
Νέα επίθεση του Ντ. Τραμπ σε Κίνα
Ντ. Τραμπ εναντίον κρυπτονομισμάτων και Facebook
Ντ. Τραμπ εναντίον κρυπτονομισμάτων και Facebook
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για ακόμη μια φορά δεν έκρυψε την «αντιπάθεια» του για τα κρυπτονομίσματα και μέσα από το Twitter καταφέρθηκε επίσης και ενάντια στο Facebook και τα σχέδια του.
Ντ. Τραμπ εναντίον κρυπτονομισμάτων και Facebook