Skip to main content

Διαξιφισμοί των υποψηφίων προέδρων της Κομισιόν

Διαξιφισμοί των υποψηφίων προέδρων της Κομισιόν
Ap Images

Τις θέσεις τους για τα θέματα που απασχολούν την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ανέπτυξαν οι υποψήφιοι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διάρκεια τηλεμαχίας που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Οι επικεφαλής των ψηφοδελτίων των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασαν τις απόψεις τους για θέματα όπως το μεταναστευτικό, η οικονομία, η κλιματική αλλαγή και παρουσίασαν το όραμά τους για το μέλλον της Ευρώπης.

Στο ντιμπέιτ συμμετείχαν ο Μάνφρεντ Βέμπερ από Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP), η Μαργκρέτε Βεστάγκερ της Συμμαχίας των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών (ALDE), ο Φρανς Τίμερμανς, από το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES), ο Γιαν Ζαχραντίλ από τη Συμμαχία των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών στην Ευρώπη (ACRE) η Σκα Κέλερ από το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα (EGP) και ο Νίκο Κουε από την Ευρωπαϊκή Αριστερά (EL).

Μάλιστα, ο Μάνφρεντ Βέμπερ έκανε μια αναφορά στην Ελλάδα σχετικά με τη στάση της απέναντι στο ζήτημα της Βενεζουέλα. Αφορμή στάθηκε η πρότασή του να καταργηθεί η ομοφωνία στις αποφάσεις του Συμβουλίου Εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ. «Επί τέσσερις εβδομάδες δεν μπορούσαμε να καταλήξουμε σε μια απόφαση για την καταδίκη του κομουνιστικού καθεστώτος του Μαδούρο στη Βενεζουέλα, επειδή κάποιοι από την Ελλάδα και την Ιταλία προσπαθούσαν να το μπλοκάρουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Βέμπερ υποσχέθηκε μια "νέα αρχή" για την Ευρώπη, εφόσον αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου της Επιτροπής. Ωστόσο, δέχθηκε πυρά για την στάση του κόμματός του την κλιματική αλλαγή και το γεγονός ότι στην προηγούμενη θητεία του Ευρωκοινοβουλίου, όπου είχε τις περισσότερες έδρες, δεν ψήφιζε ανάλογα. Ο βασικός του αντίπαλος από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, Φρανς Τίμερμανς υιοθέτησε την άποψη μιας περιβαλλοντικής ΜΚΟ που χαρακτήρισε τους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ "δεινόσαυρους", ενώ η υποψήφια των Πρασίνων, Σκα Κέλερ έφερε παραδείγματα συγκεκριμένων ψηφοφοριών, όπως αυτή για τη μεγαλύτερη μείωση των εκπομπών, την οποία το ΕΛΚ καταψήφισε. Ο υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Νίκο Κιουέ απάντησε από την πλευρά του στο επιχείρημα του Μ. Βέμπερ ότι η όποια μετάβαση πρέπει να γίνει χωρίς να πληγούν τα κατώτερα στρώματα, πως υπάρχουν παραδείγματα εργοστασίων που έκλεισαν στην ΕΕ προκειμένου να μεταφερθούν σε τρίτες χώρες που μολύνουν ακόμα περισσότερο.

Στο ζήτημα της οικονομίας και συγκεκριμένα στην καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας όπου αναφέρθηκε και η περίπτωση της Ελλάδας, οι υποψήφιοι εξέφρασαν διαφορετικές και ορισμένες φορές αντίθετες απόψεις. Ο Μ. Βέμπερ έκανε λόγο για την ανάγκη συνδυασμού "υπευθυνότητας" και "αλληλεγγύης", υπερασπιζόμενος την τρέχουσα οικονομική πολιτική.

Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ από τη Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) επισήμανε ότι "χρειαζόμαστε την δυνατή οικονομία και την ανάπτυξη" αλλά ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε κράτους-μέλους.

Οι υποψήφιοι της Αριστεράς, των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών συμφώνησαν για τα καταστροφικά αποτελέσματα της λιτότητας και τάχθηκαν υπέρ του ευρωπαϊκού κατώτατου μισθού. Για τον Φ. Τίμερμανς, ωστόσο, υπήρξε μια "κάρτα" από πλευράς Μ. Βέμπερ, ο οποίος επισήμανε πως οι πολιτικές λιτότητας εφαρμόστηκαν από εκπρόσωπους και των Σοσιαλιστών που κατείχαν τα τελευταία χρόνια τις αντίστοιχες θέσεις (ανέφερε τον Πιερ Μοσκοβισί, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και το σημερινό πρόεδρο του Eurogroup, Μάριο Σεντένο), καλώντας τους να αναλάβουν την ευθύνη για τις πολιτικές τους.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της μετανάστευσης, τη σκληρότερη στάση κράτησε όπως ήταν αναμενόμενο ο Τσέχος υποψήφιος από η Συμμαχία Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, Γιαν Ζάχραντιλ, ο οποίος τάχθηκε εναντίον των ποσοστώσεων στη φιλοξενία των προσφύγων και υπερασπίστηκε τα μεταναστευτικά κέντρα εκτός Ευρώπης. Ο Μ. Βέμπερ μίλησε για έλεγχο των συνόρων και για ανθρωπιστική ευθύνη απέναντι στους πρόσφυγες, ενώ η Μ. Βεστάγκερ για κοινή πολιτική ασύλου, νόμιμη μετανάστευση και αλληλεγγύη. Ο υποψήφιος της Αριστεράς σημείωσε πως προερχόμενος ο ίδιος από έναν πατέρα μετανάστη "χωρίς χαρτιά", υποστηρίζει πως η μετανάστευση είναι "ευκαιρία" και όχι "εισβολή".

Αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση του Φ. Τίμερμανς, όταν - ερωτηθείς για την άνοδο του αντιευρωπαϊσμού - παρομοίασε το Ηνωμένο Βασίλειο και τη διαδικασία του Brexit με την τηλεοπτική σειρά Game of Thrones. 

Τέλος, ο Μ. Βέμπερ στη συζήτηση για τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου της ΕΕ προκάλεσε τα "αριστερά κόμματα", όπως είπε, τα οποία τις καταδικάζουν, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη μπορεί να χρησιμοποιήσει το εμπόριο για να κάνει τον κόσμο καλύτερο. Η απάντηση που έλαβε από τους υποψήφιους της Αριστεράς και των Πρασίνων ήταν ότι αντί να γίνεται αυτό, η Ευρώπη μειώνει τα στάνταρντ της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προβληματισμός των ευρωπαίων για τον πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας
Προβληματισμός των ευρωπαίων για τον πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας
Προβληματισμένοι οι ευρωπαίοι επιχειρηματίες που βρίσκονται σε «διασταυρούμενα πυρά» καθώς συνεχίζεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας με πολλές επιχειρήσεις να πλήττονται από τους δασμούς που επιβάλλει η αμερικανική κυβέρνηση.
Προβληματισμός των ευρωπαίων για τον πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας
Διαβεβαιώσεις της Huawei προς την Ε.Ε.
Διαβεβαιώσεις της Huawei προς την Ε.Ε.
Η κινεζική εταιρεία τεχνολογίας Huawei επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της για την πρώτη παρουσίαση της τεχνολογίας 5G “με ευρωπαϊκό τρόπο”.
Διαβεβαιώσεις της Huawei προς την Ε.Ε.
Ευρύτερο ευρωπαϊκό συνασπισμό θέλει ο Μακρόν
Ευρύτερο ευρωπαϊκό συνασπισμό θέλει ο Μακρόν
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τάσσεται υπέρ ενός «ευρύτερου» συνασπισμού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τη σημερινή πλειοψηφία μεταξύ «των σοσιαλιστών και των συντηρητικών».
Ευρύτερο ευρωπαϊκό συνασπισμό θέλει ο Μακρόν
Οι πιο κρίσιμες Ευρωεκλογές των τελευταίων 40 ετών
Οι πιο κρίσιμες Ευρωεκλογές των τελευταίων 40 ετών
Την ίδια στιγμή που οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις καραδοκούν με την Βρετανία να βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός ΕΕ αλλά να συμμετέχει, ο Εμανουέλ Μακρόν προειδοποιεί ότι διακυβεύεται η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και καλεί σε ενότητα τους Ευρωπαίους.
Οι πιο κρίσιμες Ευρωεκλογές των τελευταίων 40 ετών
Δεν παίρνουν αποζημίωση οι χαμένοι από το PSI
Δεν παίρνουν αποζημίωση οι χαμένοι από το PSI
To Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέρριψε την αγωγή αποζημίωσης ορισμένων επενδυτών που είχαν ασκήσει κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων.
Δεν παίρνουν αποζημίωση οι χαμένοι από το PSI