Πορτογαλία: Έρχονται μεγάλες επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια

NEWSROOM
Πορτογαλία: Έρχονται μεγάλες επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια
Φώτο: Shutterstock

Ανοίγει ο δρόμος για νέα έργα ηλιακής ενέργειας στην Πορτογαλία που έχει στόχο να αυξήσει το μερίδιο των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή στο 80% μέχρι το 2030 και να επιτύχει την πλήρη απανθρακοποίηση το 2050.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος αποκάλυψε πως η μεταβολή του καθεστώτος αδειοδότησης για νέα έργα ηλιακής ενέργειας επιτρέπει στην κυβέρνηση της Πορτογαλίας να προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμού για δημοπρατούμενη ισχύ 1.35 GW.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος της Πορτογαλίας, αλλάζει ο τρόπος που δίδεται η νέα ισχύς, καθώς μέχρι τώρα, η κατανομή της ισχύος εξαρτιόταν από την διαθεσιμότητα του δικτύου.

Η νέα ρύθμιση, έχει σκοπό να απλοποιήσει και να επιταχύνει την απαιτούμενη γραφειοκρατία ώστε να επωφελήσει τους καταναλωτές. Οι άδειες παραγωγής ενέργειας θα δίδονται μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών. Καθώς η ηλιακή τεχνολογία είναι η φθηνότερη μορφή ΑΠΕ για την παραγωγή πράσινης ενέργειας, η κυβέρνηση επιδιώκει να συμβολαιοποιήσει σε τιμές κάτω της τρέχουσας τιμής ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά.

Όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ του renewables now, η SolarPower Europe, στην παγκόσμια έκθεση πενταετίας για την αγορά ηλιακής ενέργειας (Global Market Outlook-GMO) εκτιμάει πως η Πορτογαλία θα ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο της σε ηλιακή ισχύ από 2.1 GW έως 9.7 GW μέχρι το 2023. Σήμερα, διαθέτει λιγότερο από 1 GW, όπως υπάρχουν πολλά έργα που βρίσκονται υπό κατασκευή, σε μια έκρηξη του συγκεκριμένου κλάδου που εκτιμάται πως θα αποφέρει επενδύσεις ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2030.

ΣΧΕΤΙΚΑ