ΕΚΤ: Οι παράγοντες που απειλούν την ανάκαμψη της ευρωζώνης

NEWSROOM
ΕΚΤ: Οι παράγοντες που απειλούν την ανάκαμψη της ευρωζώνης
Φώτο: Shutterstock

Η οικονομία της ευρωζώνης κατεβάζει ταχύτητα, ενώ ενισχύονται οι κίνδυνοι για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, σύμφωνα με έκθεση της ΕΚΤ που υπογραμμίζει μια σειρά από λόγους που έχουν καθυστερήσει την οικονομική ανάκαμψη.

Η ανάπτυξη στη 19μελή ευρωζώνη έχει επιβραδυνθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο και ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να διαβρώσει περαιτέρω το επιχειρηματικό κλίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο να διαταράξει τη μεταβλητότητα της αγοράς. «Οι προκλήσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα αυξάνονται εν μέσω καθοδικών κινδύνων για την οικονομία», ανέφερε η ΕΚΤ στην εξαμηνιαία έκθεση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. «Εάν υλοποιηθούν οι καθοδικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη, το κόστος χρηματοδότησης για κράτη με αδυναμίες πιθανόν να αυξηθεί, το οποίο ίσως αναδείξει τις ανησυχίες για τη βιωσιμότητα χρέους».

Όπως αναφέρει η ΕΚΤ η χαμηλή τραπεζική κερδοφορία, το υψηλό δημόσιο χρέος σε ορισμένες χώρες και ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών με χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα είναι οι βασικές αδυναμίες του χρηματοοικονομικού συστήματος. Τον περασμένο Μάρτιο, η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης αναθεώρησε καθοδικά τις εκτιμήσεις της για την πορεία της ανάπτυξης το 2019 στο 1,1% από 1,7% προηγουμένως.

Καταδεικνύοντας έναν ακόμα κίνδυνο, η ΕΚΤ ανέφερε ότι οι τράπεζες πιθανόν να έχουν απόδοση ιδίων κεφαλαίων γύρω στο 6% τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, με ένα μεγάλο ποσοστό των τραπεζών να μην είναι σε θέση να εξασφαλίσουν το κόστος ιδίων κεφαλαίων ή τις αναμενόμενες αποδόσεις του 8-10% που απαιτούν οι επενδυτές. Τα αδύναμα τραπεζικά κέρδη είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά καθώς οι τράπεζες μεταφέρουν το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων στήριξης της ΕΚΤ στις επιχειρήσεις, οι οποίες βασίζονται περισσότερο στην τραπεζική χρηματοδότηση.

«Οι προκλήσεις για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα αυξάνονται, καθώς τα ρίσκα για την οικονομική προοπτική είναι καθοδικά», σημειώνει η ΕΚΤ στην εξαμηνιαία Έκθεση Σταθερότητας. «Εάν τα καθοδικά ρίσκα όσον αφορά την ανάπτυξη πραγματοποιηθούν, τα κόστη χρηματοδότησης για ευάλωτα κράτη αναμένεται να αυξηθούν, γεγονός που μπορεί να φέρει στην επιφάνεια ανησυχίες βιωσιμότητας χρέους». Παράλληλα η ΕΚΤ προειδοποιεί πως ιδιαίτερα ευάλωτος στην υποχώρηση της εταιρικής κερδοφορίας αναμένεται να είναι ο κλάδος των μοχλευμένων δανείων και προειδοποιεί πως οι τράπεζες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν χαμηλά επίπεδα κερδοφορίας.

Οι τράπεζες στην ευρωζώνη θα έχουν λιγότερες αποδόσεις φέτος, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, προβλέποντας μία αργή ανάκαμψη τα επόμενα δύο χρόνια. Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων θα υποχωρήσει χαμηλότερα από 6% φέτος και θα αυξηθεί πάνω από το 6% το 2021, σε σημείο που θεωρείται χαμηλό, με δεδομένο το κόστος κεφαλαίου και τις προσδοκίες των επενδυτών, τόνισε ο ντε Γκίντος στη συνέντευξη Τύπου.

‘Όσον αφορά το Brexit, «σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις μέσω του εμπορίου, οι δυνητικές διαταραχές στη χρηματοοικονομική αγορά που σχετίζονται με το σενάριο της εξόδου της Βρετανίας χωρίς συμφωνία θέτουν ουσιαστικό καθοδικό ρίσκο για την ανάπτυξη ΑΕΠ της ευρωζώνης», αναφέρει.

Σε μια κίνηση που τονίζει τις ανησυχίες της ΕΚΤ, η ΕΕ αναμένεται να ξεκινήσει πειθαρχικά μέτρα σε βάρος της Ιταλίας την επόμενη εβδομάδα για παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων του μπλοκ.

«Η απουσία δημοσιονομικής πειθαρχίας, η καθυστέρηση δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ή ακόμα και η αντιστροφή παλαιών μεταρρυθμίσεων, ίσως πυροδοτήσουν εκ νέου πιέσεις στα κράτη με περισσότερες αδυναμίες», ανέφερε η ΕΚΤ, χωρίς να κατονομάζει την Ιταλία αλλά κάνοντας έναν υπαινιγμό για τις αυξήσεις στα ιταλικά επασφάλιστρα κινδύνου.

Η ΕΚΤ προειδοποίησε επίσης ότι οι αγορές κατοικιών δείχνουν σημάδια ήπιας υπερτίμησης, κάτι που προκαλεί ανησυχία καθώς η μείωση του χρέους των νοικοκυριών μετά την κρίση φαίνεται να έχει επιβραδυνθεί σημαντικά. Προκειμένου να επιβραδυνθεί η αύξηση, η ΕΚΤ ανέφερε την πιθανότητα ότι μπορεί να αναγκάσει τις τράπεζες να διακρατούν περισσότερα κεφάλαια, συμπληρώνοντας τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο.

Ενώ η ευρωζώνη είναι σχετικά καλά προετοιμασμένη για το Brexit, η αποχώρηση της Βρετανίας χωρίς μια συμφωνία θα πλήξει την οικονομική ανάπτυξη και πιθανόν θα οδηγήσει σε απότομες διακυμάνσεις στην αγορά καθώς οι επενδυτές δεν αποτιμούν επαρκώς τον κίνδυνο ενός τέτοιου σεναρίου, ανέφερε η ΕΚΤ.

«Σε συνδυασμό με τον αντίκτυπο από τις εμπορικές διενέξεις, τα πιθανά σοκ στη χρηματοπιστωτική αγορά που σχετίζονται με το σενάριο μη συμφωνίας θέτουν ουσιαστικό καθοδικό κίνδυνο για το ΑΕΠ στην ευρωζώνη», ανέφερε η ΕΚΤ.

ΣΧΕΤΙΚΑ