fbpxΑνταρσία κατά Τραμπ για τους δασμούς στο Μεξικό | Economistas.gr
Skip to main content

Ανταρσία κατά Τραμπ για τους δασμούς στο Μεξικό

Ανταρσία κατά Τραμπ για τους δασμούς στο Μεξικό
Φωτό: AP Images

Οι Ρεπουμπλικάνοι προειδοποιούν ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα βρεθεί αντιμέτωπος με μία μεγάλη πολιτική ανταρσία στην ολομέλεια της Γερουσίας και στην περίπτωση που επιβάλλει δασμούς σε μία εκτεταμένη σειρά προϊόντων που εισάγονται από το Μεξικό, σύμφωνα με το “Politico”.

Σε ένα κεκλεισμένων των θυρών μεσημεριανό γεύμα που έγινε την Τρίτη 4 Ιουνίου, δύο αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ παρουσίασαν την άποψη του προέδρου: Υπάρχει μία κρίση στα σύνορα και το Μεξικό πρέπει να σταματήσει το κύμα μεταναστών προς τις ΗΠΑ, προκειμένου να αποφύγει την εφαρμογή νέων κυρώσεων.

Ωστόσο, ο αναπληρωτής Νομικός Σύμβουλος του Λευκού Οίκου Πατ Φίλμπιν κι ο βοηθός υπουργός Δικαιοσύνης Στιβ Ένγκελ βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αντίδραση των Ρεπουμπλικάνων, όπως δήλωσαν πολλοί γερουσιαστές. Μερικοί από τους γερουσιαστές δεν δίστασαν μάλιστα να απειλήσουν πως ο πρόεδρος Τραμπ θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στην Γερουσία, αν δεν αποσύρει την απειλή εφαρμογής των νέων δασμών.

Ο Μιτς ΜακΚόνελ ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία, δήλωσε ότι το θέμα αυτό «συζητήθηκε σχεδόν σε όλη την διάρκεια του μεσημβρινού γεύματος” πηγαίνοντας εμπρός και πίσω με την αμερικανική κυβέρνηση και προειδοποιώντας ότι: “δεν υπάρχει αρκετή υποστήριξη για το θέμα των δασμών»

Ανακεφαλαιώνοντας για το γενικότερο κλίμα ένατσης της συνάντησης, που έγινε χθες το μεσημέρι, ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τζέιμς Λάνκφορντ δήλωσε ότι σύμφωνα με πηγές που έχουν λάβει γνώση για τις εξελίξεις στο ζήτημα αυτό, η κυβέρνηση «χρησιμοποιεί τους δασμούς για να λύσει οποιοδήποτε πρόβλημα εκτός του HIV και της κλιματικής αλλαγής».

Τον Μάρτιο, 12 Ρεπουμπλικάνοι κινήθηκαν για να απορρίψουν την κήρυξη μιας κατάστασης ανάγκης στη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ από τον πρόεδρο Τραμπ. Ήταν λιγότεροι κατά οκτώ γερουσιαστές για την απόρριψη του μέτρου κατά πλειοψηφία. Ωστόσο, με δεδομένες τις απόψεις των γερουσιαστών υπέρ του ελεύθερου εμπορίου, ο Αμερικανός πρόεδρος θα βρεθεί αντιμέτωπος με μία πολλή μεγαλύτερη αντίδραση, στην περίπτωση που επιλέξει να προχωρήσει με την επιβολή των δασμών.

Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Ρον Τζόνσον ξεκαθάρισε στους εκπροσώπους της κυβέρνησης Τραμπ ότι δεν μπορούν να υπολογίζουν στο ίδιο επίπεδο υποστήριξης αυτή την φορά, σύμφωνα με δύο πηγές που έχουν λάβει γνώση, για το περιεχόμενο των συζητήσεων στο χθεσινό μεσημεριανό γεύμα των γερουσιαστών.

«Η κυβέρνηση θα έπρεπε να ανησυχεί για το ενδεχόμενος καταψήφισης μιας ακόμη εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ενώ σήμερα επιβάλλει δασμούς. Οι δασμοί δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στην κοινοβουλευτική ομάδα των Ρεπουμπλικάνων», δήλωσε ο Τζόνσον που είχε υποστηρίξει την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης από τον Τραμπ. «Αυτή θα είναι μία διαφορετική ψήφος..., Αυτή θα με έκανε να σταματήσω...», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ο Γερουσιαστής Κέβιν Κρέιμερ από την Βόρεια Ντακότα που είναι στενός πολιτικός σύμμαχος του Τραμπ, δήλωσε: «Πολλά μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων έχουν κουραστεί από τους δασμούς. Είναι σαν να μην υπάρχει τίποτα άλλο εκτός από δασμούς». Ο ίδιος είπε ότι κατά την άποψή του βλέπει 20 Ρεπουμπλικάνους να είναι αντίθετοι με τις κινήσεις του προέδρου Τραμπ, στην περίπτωση που αυτό έρθει στην ολομέλεια της Γερουσίας.

«Ο πρόεδρος θα πρέπει να σκεφτεί αν μπορεί να ασκήσει βέτο. Θα μπορούσε να έχει μία πραγματική συζήτηση με τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο, πριν ακολουθήσει αυτό τον δρόμο,” δήλωσε ο Κρέιμερ που έχει πολιτική συμπάθεια προς τον Τραμπ, δηλώνοντας ότι τα μέλη του Κογκρέσου θα πρέπει να αφήσουν τους αξιωματούχους στο Μεξικό να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, προκειμένου να αποφευχθεί μία πολιτική και οικονομική καταστροφή».

«Όταν συζητάμε για την επιβολή δασμών στο Μεξικό, είμαι ένας από αυτούς που δεν θα υποστηρίξει κάτι τέτοιο. Δεν είμαι υπέρ της εφαρμογής δασμών που επιβάλλονται σε φίλους, όπως το Μεξικό», δήλωσε ο Γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ. «Αν υπάρξει μία ψηφοφορία, νομίζω ότι θα είναι μία πολλή δύσκολη ψηφοφορία για εμάς να σταθούμε απέναντι από τους δασμούς. Δεν είμαι υπέρ για να ψηφίσω για την επιβολή δασμών κατά ενός φίλου», πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την πλευρά τους, όσοι συμμετείχαν στο χθεσινό μεσημβρινό γεύμα, δήλωσαν ότι οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ παρουσίασαν δύο επιλογές: O πρόεδρος Τραμπ μπορεί να χρησιμοποιήσει την υπάρχουσα κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ για να επιβάλλει τους νέους δασμούς ή μπορεί να προχωρήσει στην κήρυξη μιας δεύτερης κατάστασης ανάγκης, προκειμένου να ξεμπλοκάρει την διαδικασία για την επιβολή των δασμών.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης δεν ξεκαθάρισαν τι θα πράξει ο πρόεδρος Τραμπ και πως θα το πράξει, προκαλώντας τον εκνευρισμό των Ρεπουμπλικάνων, με δεδομένο ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι θα λάβει τις αποφάσεις του σε λιγότερο από μια εβδομάδα.

Στην περίπτωση που ο Τραμπ αποφασίσει να κινηθεί με την υπάρχουσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπος με μία ψηφοφορία τον Σεπτέμβριο για την κατασκευή του τείχους, αλλά και για τους δασμούς. Στην περίπτωση που κηρύξει μία νέα κατάσταση ανάγκης, υπάρχει το ενδεχόμενο διεξαγωγής εξάμηνων ψηφοφοριών στην Γερουσία που θα επιδιώκει τον τερματισμό της εφαρμογής τους.

Από την άλλη μεριά, η κυβέρνηση Τραμπ πλέει σε αχαρτογράφητα νερά μετά τις απειλές της για την χρήση εξουσιών ως προς την μονομερή επιβολή δασμών, ενώ σύγχυση επικρατεί στους Ρεπουμπλικάνους σχετικά με το πως αυτοί θα επιβληθούν, αλλά και ποιο θα είναι το νομικό πλαίσιο που θα στηρίξει την επιβολή τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Τραμπ απειλεί το Μεξικό με αποκλεισμό συνόρων
Ο Τραμπ απειλεί το Μεξικό με αποκλεισμό συνόρων
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε και πάλι ότι θα κλείσει τα σύνορα για το εμπόριο με το Μεξικό σημειώνοντας πως... «δεν παίζει παιχνίδια».
Ο Τραμπ απειλεί το Μεξικό με αποκλεισμό συνόρων
Ο Τραμπ απειλεί το Μεξικό με νέους δασμούς
Ο Τραμπ απειλεί το Μεξικό με νέους δασμούς
Με το ζήτημα του Τείχους να παραμένει ακόμα ανοιχτό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ απείλησε το Μεξικό με επιβολή δασμών και έδωσε διορία ενός έτους στη κυβέρνηση της χώρας.
Ο Τραμπ απειλεί το Μεξικό με νέους δασμούς
Τραμπ: Απειλεί να φύγουν οι εταιρείες των ΗΠΑ από το Μεξικό
Τραμπ: Απειλεί να φύγουν οι εταιρείες των ΗΠΑ από το Μεξικό
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι οι αμερικανικές εταιρείες ενδέχεται να εγκαταλείψουν το Μεξικό εάν η μεξικανική κυβέρνηση δεν αναχαιτίσει τη ροή των μεταναστών και απαιτεί «δράση, όχι κουβέντες».
Τραμπ: Απειλεί να φύγουν οι εταιρείες των ΗΠΑ από το Μεξικό
Πίεσεις Τραμπ στο Μεξικό και απειλές για νέα μέτρα
Πίεσεις Τραμπ στο Μεξικό και απειλές για νέα μέτρα
«Φαίνεται πως οδεύουμε προς την επιβολή δασμών, διότι αυτό που οι Μεξικανοί προτείνουν αυτή τη στιγμή δεν είναι απλά αρκετό» δήλωσε στο Fox News η διευθύντρια επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, Μερσέντες Σλαπ.
Πίεσεις Τραμπ στο Μεξικό και απειλές για νέα μέτρα
Νέες απειλές Τραμπ για δασμούς στο Μεξικό
Νέες απειλές Τραμπ για δασμούς στο Μεξικό
Ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε με δασμούς εάν το μεξικανικό Κογκρέσο δεν επικυρώσει το σχέδιο για τη μετανάστευση και την ασφάλεια.
Νέες απειλές Τραμπ για δασμούς στο Μεξικό