Πού θα γίνει η επόμενη Σίλικον Βάλεϊ

Πολλές μεγάλες πόλεις, όπως το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη, έχουν δει τους τομείς της τεχνολογίας να αναπτύσσονται ταχύτατα, ενώ άλλες, όπως το Σίδνεϊ, προχωρούν με σχέδια της κεντρικής κυβέρνησης για να αποκτήσουν τη δική τους, Σίλικον Βάλεϊ. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι πολλές μεγάλες πόλεις ανά τον κόσμο γίνονται τεχνολογικοί κόμβοι, λίγες είναι αυτές που θα μπορούσαν πραγματικά να χαρακτηριστούν ως… η επόμενη Σίλικον Βάλεϊ.

Το Business Insider ξεχώρισε έξι πόλεις ανά τον κόσμο που οδεύουν προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς όχι μόνο καταφέρνουν να προσελκύσουν νέους εργαζομένους, αλλά ταυτόχρονα δημιουργούν και το απαραίτητο lifestyle – π.χ. στον τομέα των πολυτελών κατοικιών – που χαρακτηρίζει αυτή τη μεταμόρφωση.

Το Ισραήλ, που πολλοί αποκαλούν την «επόμενη Σίλικον Βάλεϊ» ή το «Έθνος των Νεοφυών Επιχειρήσεων», έχει κάνει επανάσταση στον τεχνολογικό τομέα, καθώς έχει καταφέρει να γίναι ηγετική δύναμη παγκοσμίως στον τομέα της βιο-τεχνολογίας, της κυβερνο-τεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης, των διαδικτυακών παιχνιδιών και την υψηλής τεχνολογίας γεωργία. Το Ισραήλ φιλοξενεί τις περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις ανά κάτοικο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα του πλανήτη, ενώ προσελκύει και πολλά επενδυτικά κεφάλαια γι’αυτόν τον σκοπό. Όσον αφορά στους τεχνολογικούς κόμβους, το Τελ Αβίβ έρχεται στη δεύτερη θέση μετά τη Σίλικον Βάλεϊ. Ήδη τεχνολογικοί πολυεθνικοί κολοσσοί, όπως η Google, η Oracle και το Facebook έχουν φτιάξει ερευνητικά κέντρα μέσα ή κοντά στην πόλη του Τελ Αβίβ, ενώ η Amazon άνοιξε γραφεία τον περασμένο Οκτώβριο.

Τεράστια ανάπτυξη στον τεχνολογικό τομέα γνωρίζει και το Βερολίνο, το οποίο φιλοξενεί χάκερς, ειδικούς σε θέματα ασφαλείας, επιστήμονες και εταιρείες βίντεο, ενώ γραφεία στη γερμανική πρωτεύουσα έχουν επίσης τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως η Apple και το Facebook. Μετά το Brexit, πολλές βρετανικές τεχνολογικές νεοφυείς επιχειρήσεις μετακόμισαν στο σχετικά φθηνό Βερολίνο, το οποίο τους δίνει ταυτόχρονα τη δυνατότητα πρόσβασης στην ευρωπαϊκή αγορά. Από το 2015 έως το 2017, στο Βερολίνο αυξήθηκαν κατά 9% οι νεοφυείς επιχειρήσεις – η υψηλότερη αύξηση από οποιαδήποτε άλλη Ευρωπαϊκή πόλη – ενώ εκεί έχουν την έδρα τους το 70% των εν λόγω εταιρειών της χώρας. Και παρότι η τεχνολογική εξέλιξη, συνήθως οδηγεί σε αύξηση των τιμών των ακινήτων, στο Βερολίνο, οι τιμές των ακινήτων είναι προσιτές, οπότε και οι εργαζόμενοι, αλλά και οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να διαθέτουν ευρύχωρα σπίτια και γραφεία. Με αυτό το δεδομένο, η πόλη προσελκύει ταλέντα από ολόκληρο τον κόσμο.

Με περισσότερες από 14.000 τεχνολογικές εταιρίες, 3.000 εκ των οποίων φτιάχτηκαν το 2018, ο τεχνολογικός τομέας αντιπροσωπεύει το 40% της οικονομικής δραστηριότητας της Κινεζικής πόλης. Πέντε τεχνολογικοί κολοσσοί βρίσκονται στο επίκεντρο της δραστηριότητας, με δύο εξ αυτών – την Tencent Holdings και τη Huawei Technologies – να απασχολούν συνολικά 234.000 εργαζομένους. Η πόλη αποτελεί μέρος του κυβερνητικού σχεδιασμού της Κίνας για την δημιουργία της αντίπαλης της Σίλικον Βάλεϊ των ΗΠΑ. Η ανάπτυξη του τεχνολογικού τομέα έχει βελτιώσει σημαντικά το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων, γεγονός που έχει οδηγήσει σε άνθηση του κατασκευαστικού τομέα, ειδικά όσον αφορά στα πολυτελή ακίνητα, αλλάζοντας και τη φυσιογνωμία της Σενζέν. Πλέον, η κινεζική πόλη βρίσκεται μεταξύ των πέντε ακριβότερων στον κόσμο στον τομέα των ακινήτων.

Η ανάπτυξη των νεοφυών επιχειρήσεων ξεκίνησε στη Λισαβόνα πριν από δέκα χρόνια και σήμερα η πρωτεύουσα της Πορτογαλίας έχει γίνει σημαντικός τεχνολογικός κόμβος στην Ευρώπη. Το 2016, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας δημιούργησε ένα εθνικό δίκτυο τεχνολογικών κόμβων και νεοφυών επιχειρήσεων χάρη στην πρωτοβουλία, StartUP Voucher, που προσφέρει επιδοτήσεις και διευκολύνσεις σε αυτού του είδους τις επιχειρήσεις. Από το 2014 έως το 2016, 700 εταιρείες υψηλής τεχνολογίας εγκαταστάθηκαν στη Λισαβόνα, ενώ ένα πρώην στρατόπεδο αναμένεται να γίνει ένα τεράστιο campus νεοφυών επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι στον τεχνολογικό τομέα έχουν αναζωογονήσει την αγορά ακινήτων στην Πορτογαλική πρωτεύουσα.

Ειδικοί θεωρούν την Μπενγκαλούρου ως την «Σίλικον Βάλεϊ της Ινδίας» χάρη στην ποικιλία τεχνολογικών εταιρειών που εδρεύουν εκεί και αφορούν στην τεχνητή νοημοσύνη, την τεχνολογία τροφίμων και τη ρομποτική. Πάνω από 400 πολυεθνικές τεχνολογικές εταιρείες, όπως η Microsoft και η Samsung, έχουν γραφεία εκεί, ενώ υπάρχουν και αρκετές τοπικές εταιρείες, όπως η Infosys και η Wipro. Πολλοί θεωρούν την Μπενγκαλούρουως την πιο δυναμική πόλη του κόσμου, ενώ η τεχνολογική της άνθηση ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια. Το ΑΕΠ της πόλης αναμένεται να αυξηθεί κατά 60% μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

«Ο τεχνολογικός σούπερ σταρ του Βορρά» φιλοξενεί σειρά εταιρειών προγραμματιστών, ενώ η άνθησή της ξεκίνησε το 2009. Μέσα σε μόλις πέντε χρόνια οι επενδύσεις στον τεχνολογικό τομέα τριπλασιάστηκαν στα 377 εκατ. δολάρια, ενώ στη Στοκχόλμη έχουν την έδρα τους πάνω από 22.000 εταιρείες, μεταξύ τους κολοσσοί όπως το Spotify και η εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών, King. Ο τομέας έχει επωφεληθεί και από τις δημόσιες επενδύσεις στο γρήγορο Ίντερνετ, με τη Στοκχόλμη να διαθέτει πλέον τη δική της ταυτότητα, όπως το Σαν Φρανσίσκο διαθέτει τη Σίλικον Βάλεϊ.

ΣΧΕΤΙΚΑ