Το Πεκίνο θα κλέψει το στέμμα του τουρισμού από το Παρίσι 

Φωτογραφία: Shutterstock

Τι κάνει ένα τόπο τουριστικό πόλο έλξης; Για δυο δεκαετίες η Γαλλία βρισκόταν στην κορυφή των προτιμήσεων των ταξιδιωτών του κόσμου και υπολογίζεται πως μόνο το 2018 την επισκέφθηκαν περισσότεροι από 89 εκατ. τουρίστες. Σύμφωνα όμως με τις εκτιμήσεις των ειδικών, το «στέμμα» του Παρισιού θα «κλαπεί» από το Πεκίνο.

Για την ακρίβεια, οι αναλυτές του Euromonitor υποστηρίζουν πως μέχρι το 2030 η Κίνα θα έχει γίνει ο δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός του κόσμου. Ήδη η ασιατική υπερδύναμη θεωρείται μια από τις σημαντικότερες «πηγές τουριστών» εξαιτίας της ταχύτατα αναπτυσσόμενης οικονομίας της. Το 2018 περισσότεροι από 100 εκατομμύρια Κινέζοι ταξίδεψαν σε διάφορες περιοχές της υφηλίου. Βάσει των στοιχείων της ίδιας αναφοράς, αυτός ο αριθμός θα φτάσει τα 250 εκατομμύρια μέχρι το 2030. Η Κίνα προβλέπεται να ξεπεράσει, δηλαδή, τις ΗΠΑ και τη Γερμανία σε «εξαγωγή τουριστών» μέσα στα επόμενα χρόνια.

Μέχρι σήμερα οι ταξιδιώτες από τα πέντε σημεία του ορίζοντα είχαν όνειρο ζωής να κατέβουν στις αποβάθρες του Σηκουάνα, να δειπνήσουν στα ποταμόπλοια που έχουν μεταμορφωθεί σε γαστρονομικά ρεστοράν, να δουν από κοντά την γοτθική Παναγία των Παρισίων, να αγοράσουν να αγοράσουν παλιές και καινούργιες γκραβούρες από τους μπουκινίστ, τους εμβληματικούς πωλητές.

Σήμερα εξαιτίας της «διεύρυνσης της ασιατικής μεσαίας τάξης» ολοένα και περισσότεροι τουρίστες επιμένουν «κινέζικα» και επιλέγουν να περιπλανηθούν στα χουτόνγκς – τα στενά κινεζικά σοκάκια με τα παραδοσιακά χωριάτικα σπίτια, να επισκεφτούν την μυθική πλατεία Τιενανμεν και να πατήσουν το πλακόστρωτο γύρω από το μνημείο του Μάο.

Προς το παρόν πρόκειται για πληθυσμό που προέρχεται από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ν. Κορέας, του Βιετνάμ και φυσικά της ιαπωνικής υπερδύναμης.

Εκτός από το Παρίσι, η Μπανγκόγκ και το Λονδίνο βρίσκονται σήμερα σστην κορυφή των προτιμήσεων των ταξιδιωτών σύμφωνα με τον Global Destination Cities Index που μετρά την άνοδο και την πτώση του ταξιδιού σε 162 διαφορετικές πόλεις.

Τα σκήπτρα κρατά η πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, πρωτιά που δεν αναμένεται να χάσει εξαιτίας μιας προβλεπόμενης ανάπτυξης της τάξεως του 9.6%. Τουρίστες από τις πέντε ηπείρους αποβιβάζονται στο Βασίλειο του Χαμόγελου και των pingpong shows (τις έδρες σεξοτουρισμού) για μια βόλτα στις πλωτές αγορές, για έναν περίπατο στις όχθες του ποταμού ChaoPhraya στη σκιά γυάλινων κτιρίων που αγγίζουν τον ουρανό, πλάι ναούς από χρυσάφι και μπρούντζο.

ΣΧΕΤΙΚΑ