Κ. Λαγκαρντ: Έτσι θα έρθει η ανάπτυξη στη Παλαιστίνη

NEWSROOM
Κριστίν Λαγκάρντ
Φωτό: Associated Press

Η ανάπτυξη στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα πρέπει να επικεντρωθεί στη δημιουργία θέσεων εργασίας, δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ κατά την έναρξη της διάσκεψης στην Μανάμα για την οικονομική διάσταση του ειρηνευτικού σχεδίου της αμερικανικής κυβέρνησης για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

Ηγετικά στελέχη επιχειρήσεων και πολιτικοί έχουν συγκεντρωθεί στο Μπαχρέιν για να συζητήσουν το σχέδιο αυτό, ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, για τον τερματισμό της ισραλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης που μαίνεται εδώ και δεκαετίες. Οι ηγέτες των Παλαιστινίων έχουν απορρίψει το σχέδιο αυτό, λέγοντας ότι δεν έχει κανένα νόημα χωρίς μια πολιτική λύση.

«Μια από τις πραγματικά καλές πτυχές του σχεδίου (...) είναι ότι εντοπίζει ορισμένους από τους τομείς, ορισμένους από τους βιομηχανικούς και οικονομικούς τομείς που θα συμβάλλουν σε θέσεις εργασίας», σημείωσε η Λαγκάρντ. «Δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε ανάπτυξη στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, θα πρέπει να δίνει έμφαση στις θέσεις εργασίας», πρόσθεσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, επικαλούμενη τον γεωργικό, τον τουριστικό και τον κατασκευαστικό τομέα ως αυτούς που "θα απορροφήσουν πολλούς εργαζόμενους".

Το ΔΝΤ αναμένει ότι η παλαιστινιακή οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1,6% φέτος και υπολογίζει ότι η ανεργία φτάνει σε 30% στη Δυτική Όχθη και σε 50% στη Γάζα. «Υπάρχει ένα οικονομικό σχέδιο και υπάρχει μια επείγουσα ανάγκη: το ζήτημα είναι να εξασφαλιστεί ότι θα διατηρηθεί η δυναμική», υπογράμμισε η Λαγκάρντ. Το ΔΝΤ δραστηριοποιείται στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα από το 1995, παρέχοντας δάνεια, πιστωτικές εγγυήσεις και συμβουλές πολιτικής στην υποστηριζόμενη από τη Δύση Παλαιστινιακή Αρχή.

Μιλώντας επίσης από την Μανάμα ο Σαουδάραβας υφυπουργός Μοχάμεντ αλ Σέιχ δήλωσε ότι το οικονομικό σχέδιο που παρουσίασε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Τζάρεντ Κούσνερ για τα Παλαιστινιακά Εδάφη θα μπορούσε να επιτύχει από τη στιγμή που περιλαμβάνει τον ιδιωτικό τομέα και αν «υπάρχει ελπίδα για ειρήνη».

«Πιστεύω ειλικρινά ότι μπορεί να γίνει αν οι άνθρωποι πιστεύουν πράγματι ότι μπορεί να γίνει», δήλωσε ο Μοχάμεντ Αλ Σέιχ στην οικονομική διάσκεψη στο Μπαχρέιν για την ενθάρρυνση επενδύσεων στα Παλαιστινιακά Εδάφη. «Και ο τρόπος για να κάνουμε τους ανθρώπους εκεί να το πιστέψουν είναι να τους δώσουμε την ελπίδα ότι αυτό θα είναι βιώσιμο, ότι θα είναι παντοτινό και ότι στο τέλος θα υπάρξει ευημερία και ότι θα υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη», πρόσθεσε ο Αλ Σέιχ.

ΣΧΕΤΙΚΑ