fbpxΔιαδηλώσεις σε όλη τη Βρετανία σήμερα -Οι συνέπειες του άτακτου Brexit τρομάζουν | Economistas.gr
Skip to main content

Διαδηλώσεις σε όλη τη Βρετανία σήμερα -Οι συνέπειες του άτακτου Brexit τρομάζουν

Διαδηλώσεις σε όλη τη Βρετανία σήμερα -Οι συνέπειες του άτακτου Brexit τρομάζουν
ΑΡ

Δεκάδες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, έχουν προγραμματιστεί σήμερα στη Βρετανία κατά της απόφασης του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου, στην τελική ευθεία πριν από το Brexit, την οποία καταγγέλλουν ως "πραξικόπημα".

Από το Λονδίνο έως το Αμπερντίν στη Σκωτία, το Μπέλφαστ στη Βόρεια Ιρλανδία και το Σουόνσι στην Ουαλία, έχουν προγραμματιστεί περίπου 30 συγκεντρώσεις υπό το σύνθημα "Σταματήστε το πραξικόπημα" και "Προασπίστε τη δημοκρατία", μετά το προσκλητήριο της οργάνωσης "Μια Άλλη Ευρώπη είναι Εφικτή" που αντιτίθεται στο Brexit.

Το μεσημέρι η μεγαλύτερη συγκέντρωση κατά της απόφασης Τζόνσον

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί να αρχίσει το μεσημέρι στη βρετανική πρωτεύουσα, έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Η απόφαση του συντηρητικού Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου από τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου έως τις 14 Οκτωβρίου, δύο εβδομάδες πριν από το Brexit στις 31 Οκτωβρίου, προκάλεσε κύμα αγανάκτησης στη χώρα.

Ο στόχος των διαδηλώσεων είναι να "αναγκάσει την κυβέρνηση να αλλάξει ρότα", δήλωσε ο Μάικλ Τσέσουμ, μιλώντας εκ μέρους των διοργανωτών. Είπε ότι προσδοκά τη συμμετοχή "εκατοντάδων χιλιάδων" πολιτών.

Το κίνημα Momentum, η αριστερή πτέρυγα του Εργατικού Κόμματος, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάλεσε επίσης στην "κατάληψη γεφυρών και στον αποκλεισμό δρόμων".

Γιατί χαρακτηρίζουν πραξικόπημα την απόφαση Τζόνσον

Στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός έχει δικαίωμα να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου, αφού λάβει τη συγκατάθεση της βασίλισσας και το κάνει κατά παράδοση κατά τη διάρκεια των συνεδρίων των πολιτικών κομμάτων τον Σεπτέμβριο (διαβάστε αναλυτικά για το ρόλο της βασίλισσας στο κλείσιμο της Βουλής εδώ).

Αλλά η στιγμή που επιλέχτηκε και η διάρκεια της διακοπής των εργασιών (πέντε εβδομάδες) ξεσήκωσε τους πολέμιους του σκληρού Brexit.

Στον πρωθυπουργό προσάπτεται ότι επιδιώκει να εμποδίσει τους βουλευτές να μπλοκάρουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία, που θέλει να εφαρμόσει αν δεν βρεθεί μια συμβιβαστική λύση με την ΕΕ για τους όρους της εξόδου της Βρετανίας από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της απόφασής του δηλώνοντας ότι θέλει να επωφεληθεί από τον χρόνο αυτόν για να ετοιμάσει και στη συνέχεια να παρουσιάσει το πρόγραμμά του για την εθνική πολιτική μετά την άφιξή του στην εξουσία στα τέλη Ιουλίου.

"Δεν μπορούμε να υπολογίζουμε μόνο στα δικαστήρια ή στην κοινοβουλευτική διαδικασία για να σωθεί η κατάσταση. Έχουμε όλοι το δικαίωμα να ακουστούμε", εξήγησαν οι διοργανωτές στην ιστοσελίδα τους.

Χωρίς σταματημό οι διαδηλώσεις κατά του άτακτου Brexit

'Αλλη διαδήλωση προγραμματίζεται την Τρίτη έξω από το κοινοβούλιο, το οποίο εκείνη την ημέρα συνέρχεται για μια συνεδρίαση που αναμένεται να είναι από τις πιο θυελλώδεις.

Μια δικαστική επίθεση πυροδοτήθηκε κατά της αναστολής της λειτουργίας του κοινοβουλίου, ενώ βουλευτές θα προσπαθήσουν να θεσπίσουν νόμο για να εμποδίσουν την αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Εξετάζεται επίσης μια πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, η οποία έχει πλέον πλειοψηφία μόλις μιας έδρας στη Βουλή των Κοινοτήτων. Ο Τζόνσον προειδοποίησε χθες, Παρασκευή, τους βουλευτές κατά οποιασδήποτε απόπειρας να μπλοκάρουν το Brexit, εκτιμώντας ότι αυτό θα "θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική".

Οι συνέπειες του άτακτου Brexit που τρομάζουν

Ακόμη και η ανάλυση της ίδιας της κυβέρνησης των Τόρηδων προβλέπει ότι με μια έξοδο από την Ένωση χωρίς συμφωνία η βρετανική οικονομία μετά από μια δεκαπενταετία θα είναι συρρικνωμένη κατά 9%, απ’ ό,τι αν παρέμενε στην ΕΕ. Ο Τζόνσον λέει ότι οι προετοιμασίες για τις άμεσες επιπτώσεις «είναι κολοσσιαίες, εκτεταμένες και φανταστικές». Αλλά οι ειδικοί προβλέπουν μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα, «μπλακ άουτ» στα λιμάνια και τα αεροδρόμια της χώρας, πλήγματα στις εξαγωγές και τον χρηματοπιστωτικό κλάδο της χώρας, στην τουριστική της βιομηχανία κ.λπ.

  • Τεράστιο το πλήγμα για το εμπόριο

Ευθύς μόλις αποχωρήσει άτακτα η Βρετανία από την ΕΕ, λόγω του καθεστώτος «τρίτης χώρας» οι εξαγωγές της θα υπόκεινται σε δασμούς από την Ένωση, που θα απειλήσουν την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της.

Ο Σύνδεσμος Βρετανών Βιομηχάνων αναμένει ότι θα εφαρμοστούν δασμοί κατά μέσο όρο 4,3% στο 90% των αγαθών με το κόστος να φθάνει τα 6 δισ. λίρες. Μεγάλο θα είναι το πλήγμα για τους κλάδους της Γεωργίας και της Κτηνοτροφίας που υφίστανται μεγαλύτερους δασμούς -οι πωλήσεις αρνίσιου κρέατος π.χ. φορολογούνται έως και 45%-50%.

Συναγερμός έχει σημάνει και στις βρετανικές αυτοκινητοβιομηχανίες ενόψει της απειλής επιβολής υψηλών δασμών και της γραφειοκρατίας, που θα προκαλέσουν καθυστερήσεις στα σύνορα με την Jaguar Land Rover να προειδοποιεί ότι αυτό μπορεί να σημάνει διακοπή της παραγωγής με ημερήσιο κόστος 60 εκατ. λιρών!

  • Ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα

Η έκθεση “Yellowhammer” της βρετανικής κυβέρνησης προβλέπει ότι θα υπάρξουν ελλείψεις σε τρόφιμα, που θα οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών τους, ενώ θα σημειωθούν καθυστερήσεις και στις εισαγωγές φαρμάκων από την Ευρώπη με το κοινό και τις επιχειρήσεις να παραμένουν σε μεγάλο βαθμό απροετοίμαστες για ένα άτακτο Brexit, καθώς η κόπωση από τις χαοτικές διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία εξόδου έχει επηρεάσει αρνητικά την εκπόνηση σχεδίων έκτακτης ανάγκης.


Ελλείψεις αναμένονται και στα καύσιμα, που θα επιδεινωθούν καθώς οι Βρετανοί θα σπεύδουν αλαφιασμένοι στα πρατήρια.

  • Οικονομία και χρηματοπιστωτικός κλάδος

Οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές, αλλά και η Τράπεζα της Αγγλίας συμφωνούν ότι ένα άτακτο Brexit θα προκαλέσει σημαντικό πλήγμα στην οικονομία της χώρας με την λίρα να κατρακυλά αυξάνοντας το κόστος των εισαγωγών και των τιμών των προϊόντων στα ράφια των σουπερμάρκετ. Οι Βρετανοί καταναλωτές δεν αποκλείεται να μειώσουν τα έξοδά τους φοβούμενοι για το μελλοντικό τους εισόδημα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον κύκλο της οικονομίας, ενώ το κλίμα ανησυχίας θα επηρεάσει αρνητικά το χρηματιστήριο και το κόστος αναχρηματοδότησης των τραπεζών με αποτέλεσμα να σφίξουν την στρόφιγγα χορήγησης δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.


Σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο της Τράπεζας της Αγγλίας οι επιπτώσεις ενός άτακτου Brexit θα οδηγήσουν τη βρετανική οικονομία σε συρρίκνωση σχεδόν 8% -μεγαλύτερη από εκείνη που προκάλεσε η ύφεση μετά την οικονομική κρίση του 2007, οι τιμές των ακινήτων θα πέσουν κατά 30%, ο δείκτης ανεργίας σχεδόν θα διπλασιαστεί, ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί, και 100.000 Βρετανοί θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό.

  • Οι επιπτώσεις στις μετακινήσεις και τον τουρισμό

Η προοπτική ενός χαοτικού Brexit, που πλησιάζει μέρα με τη μέρα ολοένα και περισσότερο, αναμένεται να καταφέρει πλήγμα και στην τουριστική βιομηχανία της χώρας και να μετατρέψει τα ταξιδιωτικά σχέδια εκατομμυρίων ανθρώπων σε έναν εφιάλτη καθυστερήσεων, ακυρώσεων και γραφειοκρατίας, ενώ προβλέπεται να επηρεαστούν και οι ασφάλειες, οι τραπεζικές χρεώσεις (π.χ. στην χρήση πιστωτικών καρτών, βραδύτερες τραπεζικές διαδικασίες κτλ) και τα τέλη περιαγωγής των κινητών.


Οι ταξιδιώτες που σκοπεύουν να ταξιδέψουν από και προς τη Βρετανία βρίσκονται αντιμέτωποι με τόσες ασάφειες που είναι σχεδόν αδύνατο να τις αποφύγουν με έγκαιρο σχεδιασμό. Η κυβέρνηση Τζόνσον επιβεβαίωσε ότι θα βάλει «αμέσως» τέλος στην ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων πολιτών σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου και να εισαγάγει αυστηρότερους ελέγχους και κανόνες όσον αφορά στην εγκληματικότητα για τα άτομα που εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τελούν υπό επεξεργασίας οι άλλες άμεσες αλλαγές ενόψει της εφαρμογής ενός νέου συστήματος μετανάστευσης. Και μπορεί τα προβλήματα στο σχεδιασμό των διακοπών εκατομμυρίων ανθρώπων να φαντάζουν μικρά έναντι του τεράστιου διακυβεύματος για το εμπόριο, αλλά ο τουρισμός και στις δύο πλευρές των συνόρων της Βρετανίας παράγει δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και συντηρεί εκατομμύρια εργαζομένους στον κλάδο.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Βρετανία καταργεί από σήμερα τον ΦΠΑ στα ταμπόν και τα προϊόντα υγιεινής για τις γυναίκες
Η Βρετανία καταργεί από σήμερα τον ΦΠΑ στα ταμπόν και τα προϊόντα υγιεινής για τις γυναίκες
H κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι το μέτρο μπόρεσε να υιοθετηθεί χάρη στην αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ.
Η Βρετανία καταργεί από σήμερα τον ΦΠΑ στα ταμπόν και τα προϊόντα υγιεινής για τις γυναίκες
Der Spiegel: Η Γερμανία έκανε παράλληλες διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για το Βrexit
Der Spiegel: Η Γερμανία έκανε παράλληλες διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για το Βrexit
Η γερμανική κυβέρνηση διεξήγαγε παράλληλες διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βρετανία, γράφει το περιοδικό «Der Spiegel» στο νέο του τεύχος.
Der Spiegel: Η Γερμανία έκανε παράλληλες διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για το Βrexit
Βρετανία: Πάνω από 400 χρηματοοικονομικές εταιρείες μετακόμισαν σε χώρες της ΕΕ
Βρετανία: Πάνω από 400 χρηματοοικονομικές εταιρείες μετακόμισαν σε χώρες της ΕΕ
Η ίδια δεξαμενή σκέψης εκτιμά τώρα ότι ο αριθμός των μετεγκαταστάσεων θα ξεπεράσει κατά πολύ τις 500 εταιρίες.
Βρετανία: Πάνω από 400 χρηματοοικονομικές εταιρείες μετακόμισαν σε χώρες της ΕΕ
 Το Δουβλίνο ανησυχεί ότι το Λονδίνο θέλει να ξαναγράψει τη συμφωνία του Brexit
Το Δουβλίνο ανησυχεί ότι το Λονδίνο θέλει να ξαναγράψει τη συμφωνία του Brexit
Η Ιρλανδία ανησυχεί ολοένα και πιο πολύ ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θέλει να ξαναγράψει εξ ολοκλήρου το κομμάτι της συμφωνίας του Brexit που αφορά τη Βόρεια Ιρλανδία.
Το Δουβλίνο ανησυχεί ότι το Λονδίνο θέλει να ξαναγράψει τη συμφωνία του Brexit
Ηνωμένο Βασίλειο: Προσπαθεί να απεξαρτηθεί από την πολυετή συνήθεια των εισαγόμενων εργαζομένων
Ηνωμένο Βασίλειο: Προσπαθεί να απεξαρτηθεί από την πολυετή συνήθεια των εισαγόμενων εργαζομένων
Το 25ετές μοντέλο του Ηνωμένου Βασιλείου να εισάγει φθηνά εργατικά χέρια τελείωσε με το Brexit και την COVID-19, προετοιμάζοντας το έδαφος για ένα χειμώνα δυσαρέσκειας, όπως στη δεκαετία του 1970, με ελλείψεις εργατικού δυναμικού, αιτήματα για μισθολογικές αυξήσεις και άνοδο των τιμών.
Ηνωμένο Βασίλειο: Προσπαθεί να απεξαρτηθεί από την πολυετή συνήθεια των εισαγόμενων εργαζομένων