Ο ρόλος του Brexit στην κατάρρευση της Thomas Cook

AP Images

Η κατάρρευση της ιστορικής ταξιδιωτικής εταιρείας, Thomas Cook, ήρθε μετά από χρόνια κακοδιαχείρισης, αλλά και μετά την αποτυχία της εταιρείας να ανταγωνιστεί τις εταιρείες του διαδικτύου. Ωστόσο, ούτε η προοπτική του Brexit βοήθησε…

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας από τους παράγοντες που οδήγησε στην κατάρρευση της ιστορικής επιχείρησης που μετρούσε 178 χρόνια λειτουργίας, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η Βρετανική κυβέρνηση να ξεκινήσει το μεγαλύτερο επαναπατρισμό σε καιρό ειρήνης και ταυτόχρονα άφησε χιλιάδες ανθρώπους άνεργους.

Η Thomas Cook ανακοίνωσε τη Δευτέρα που μας πέρασε ότι αναγκάζεται να προχωρήσει σε αναγκαστική ρευστοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων, καθώς δεν επετεύχθη συμφωνία μεταξύ των τραπεζών και του βασικού μετόχου, της ΚινεζικήςFosun Tourism, για ένα σχέδιο διάσωσης ύψους 1,1 δισ. στερλινών. Πριν σταματήσει η διαπραγμάτευσή τους στο Χρηματιστήριο, οι μετοχές της εταιρείας υποχωρούσαν κατά 90% από τις αρχές της χρονιάς.

Ο ιδρυτής του ομίλου της Virgin, Ρίτσαρντ Μπράνσον, έγραψε σε ανάρτησή του ότι η μεγάλη υποχώρηση της στερλίνας από το δημοψήφισμα του 2016 είχε πιέσει σημαντικά την υπερχρεωμένη εταιρεία και ότι η Thomas Cook «πάλευε» για την επιβίωσή της. Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας εξήγησε ότι τα κόστη ταξιδιών – όπως τα καύσιμα και η συντήρηση των αεροσκαφών – είναι σε δολάρια, με αποτέλεσμα να εκτοξευθούν μετά την πτώση της στερλίνας. Και πρόσθεσε ότι αυτή ήταν η «χαριστική βολή» και φυσικά εξέφρασε τη «θλίψη» του για την κατάληξη της ταξιδιωτικής εταιρείας.

Αναλυτές προσθέτουν ότι η πτώση της στερλίνας κατά περίπου 20% έχει μειώσει την αγοραστική δύναμη των Βρετανών ταξιδιωτών, οι οποίοι ζητούσαν καλύτερες τιμές, με συνέπεια να μειωθεί επίσης σημαντική το περιθώριο κέρδους για την ThomasCook, που πάλευε να ανταποκριθεί στον ανταγωνισμό.

Στην ετήσια έκθεσή της, η εταιρεία είχε επίσης ανακοινώσει ότι οι διακυμάνσεις της στερλίνας είχαν μειώσει τη ζήτηση για ταξίδια στις χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ και, την ίδια ώρα, ο ανταγωνισμός από τις διαδικτυακές εταιρείες ήταν σκληρός. Και φυσικά ένα επιπλέον πρόβλημα που έδιωχνε διαρκώς πελάτες ήταν η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για την έκβαση του Brexit.

Βέβαια, το Brexit ήταν το κερασάκι στην τούρτα της χρεοκοπίας, δεδομένου ότι η Thomas Cook δεν κατάφερνε να ανταποκριθεί στις αλλαγές που γίνονταν στην τουριστική αγορά και, ταυτόχρονα, είχε ένα κολοσσιαίο χρέος, με χαμηλή ρευστότητα. Η ύπαρξη 500 καταστημάτων στους δρόμους της Βρετανίας καθιστούσε σχεδόν αδύνατο τον ανταγωνισμό με τις διαδικτυακές εταιρείες.

Το τελευταίο εξάμηνο πριν την κατάρρευση είχε χαρακτηριστεί από «αβεβαιότητα στο καταναλωτικό περιβάλλον» σε όλες τις αγορές, ενώ η αύξηση των εκδρομέων της τελευταίας στιγμής οδήγησε σε εκπτώσεις που μείωσαν περαιτέρω το κέρδη. Πάντως, η κατάρρευση της Thomas Cook ίσως οδηγήσει σε αύξηση των τιμών αεροπορικών εισιτηρίων, λένε οι ειδικοί.

ΣΧΕΤΙΚΑ