Η Vodafone θέλει να τελειώσει την κυριαρχία των Huawei, Ericsson και Nokia

Shutterstock

Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας ανακοίνωσε ότι θα δοκιμάσει το Open Radio Access Networks στη Βρετανία, σε μία προσπάθεια να αυξήσει τον αριθμό των εταιρειών που πουλούν τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό. Η OpenRAN είναι μία εταιρεία που σχεδιάζει και τοποθετεί έργα υποδομής, καθώς και κεραίες για εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Σύμφωνα με ειδικούς, η νέα τεχνολογία θα ενθαρρύνει πολλές εταιρείες να ανταγωνιστούν κολοσσούς, όπως η Ericsson, η Nokia και η Huawei, γεγονός που θα βοηθήσει τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, όπως η Verizon, η AT&T και η Vodafone να έχουν καλύτερες προσφορές.

«Η παγκόσμια παροχή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού έχει συγκεντρωθεί στα χέρια ελάχιστων εταιρειών», τόνισε σε επίσημη ανακοίνωσή της η Vodafone προσθέτοντας ότι η αύξηση των επιχειρήσεων θα βελτιώσει την ευελιξία και το νεωτερισμό.

Ο αριθμός των εταιρειών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού συρρικνώθηκε δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες, αφήνοντας τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας εξαρτημένες από ελάχιστες εταιρείες, οι οποίες διαμορφώνουν την αγορά.

Η OpenRAN θα μπορούσε να αλλάξει αυτή την κατάσταση, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό και μειώνοντας τις τιμές των προϊόντων που πωλούνται στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με τεράστιες επενδύσεις εν όψει του λανσαρίσματος του νέου πανάκριβου δικτύου, 5G.

Η κινεζική Huawei, ένας από τους βασικούς παρόχους τεχνολογίας 5G, βρίσκεται στο επίκεντρο των Αμερικανών που έχουν επιβάλει κυρώσεις και, ταυτόχρονα, έχουν απαγορεύσει σε αμερικανικές εταιρείες να συνεργάζονται με τον Κινεζικό γίγαντα.

Από την πλευρά της, η Huawei διαψεύδει ότι αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια των χωρών, όμως δεν είναι λίγες οι κυβερνήσεις που έχουν συνταχθεί – σε ένα βαθμό με τις ΗΠΑ – και αποφεύγουν τις παραγγελίες εξοπλισμού από την κινεζική εταιρεία, αποδίδοντας την απόφαση σε ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια.

Παρά την ανάγκη αύξησης του ανταγωνισμού, η OpenRAN συνεχίζει να κατέχει ένα πολύ μικρό μερίδιο αγοράς και αυτό δεν αναμένεται να αλλάξει, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Άλλωστε, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν ήδη κάνει τον προγραμματισμό τους για το 5G, οπότε και προγραμματίζουν να πάρουν εξοπλισμό από τις υπάρχουσες επιχειρήσεις. Όμως, το νέο γρήγορο Ίντερνετ θα χρειαστεί τουλάχιστον μία δεκαετία για να προχωρήσει και έως τότε, η OpenRAN, αλλά και άλλες επιχειρήσεις, ίσως έχουν καταφέρει να μπουν στο παιχνίδι και να είναι πιο ανταγωνιστικές ώστε να χτυπηθούν οι κολοσσοί του τομέα.

Ήδη, η Vodafone συνεργάζεται με την OpenRAN και, γενικά, προσπαθεί να επεκταθεί σε άλλες μικρότερες εταιρείες ώστε να επιτύχει μελλοντικά καλύτερες τιμές για τον εξοπλισμό της. «Η OpenRAN βελτιώνει την οικονομική απόδοση του δικτύου μας, δίνοντας μας τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε περισσότερους πελάτες στις αγροτικές περιοχές», ανακοίνωσε η βρετανική εταιρεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ