Ράπισμα Λαγκάρντ στη Γερμανία: Ξοδέψτε περισσότερα

NEWSROOM
Κριστίν Λαγκάρντ
Φωτό: Associated Press

Δεδομένη είναι η διαφωνία εντός Ευρωζώνης και ιδίως στις τάξεις της ΕΚΤ για το πως θα αναγεννηθεί η οικονομική ανάπτυξη, που κλυδωνίζεται ακόμα μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης, ενώ άλλες μεγάλες οικονομίες έχουν ανακάμψει.

Κάποιοι στην Ευρωζώνη υποστηρίζουν μια συντηρητική προσέγγιση της οικονομίας, που βασίζεται στην μονεταριστική πολιτική, ενώ άλλοι - μεταξύ των οποίων και η Κριστίν Λαγκάρντ - πιστεύουν ότι η απάντηση βρίσκεται στην τόνωση των επενδύσεων.

Ενδεικτικές είναι οι σημερινές δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία αναλαμβάνει την Παρασκευή τα καθήκοντά της ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο δίκτυο RTL. Οι χώρες με δημοσιονομικό πλεόνασμα, ανάμεσά τους η Γερμανία, «δεν κατέβαλαν πραγματικά τις αναγκαίες προσπάθειες» για δημοσιονομική ανάκαμψη ώστε να σταθεροποιήσουν έναν ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, η οποία είναι εύθραυστη, δήλωσε σήμερα η Λαγκάρντ.

«Γιατί να μην χρησιμοποιηθεί αυτό το δημοσιονομικό πλεόνασμα και να επενδυθεί στις υποδομές -οι οποίες, μεταξύ μας, έχουν πραγματικά ανάγκη αντίθετα με αυτό που φανταζόμαστε-, γιατί να μην γίνουν επενδύσεις στην εκπαίδευση, στην καινοτομία για να επιτραπεί μία καλύτερη εξισορρόπηση δεδομένων των σημερινών ανισορροπιών;», συνέχισε η Κριστίν Λαγκάρντ, η διάδοχος του Μάριο Ντράγκι, η χαλαρή νομισματική πολιτική του οποίου έχει προκαλέσει γκρίνια ανατολικά του Ρήνου.

«Οι κεντρικές τράπεζες, στο σύνολό τους, έκαναν την δουλειά τους», εκτίμησε η Κριστίν Λαγκάρντ εκφράζοντας την λύπη της που ορισμένες φορές «ήταν λίγο μόνες στην επιχείρηση αυτή».

Στην ζώνη του ευρώ, «δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία αλληλεγγύης στην ενιαία νομισματική ζώνη», είπε.

«Μοιραζόμαστε ένα νόμισμα, δεν μοιραζόμαστε πολλή δημοσιονομική πολιτική προς το παρόν», πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει, και μπορούμε να λυπούμαστε γι΄ αυτό -ξέρω ότι ορισμένοι λυπούνται, είναι πολύ φυσικό -, ένας κοινός προϋπολογισμός στην ευρωζώνη», ακόμη και εάν «οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης φαίνεται ότι έχουν καταλήξει στα στοιχεία ενός προϋπολογισμού» που πρέπει τώρα να εγκριθεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ